Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 24

Slovėnų vaikį sodina į D.Nowitzkio sostą: su L.Dončičiumi „Mavericks“ planuoja atgimimą

Kai 1998 metais Donas Nelsonas į Dalasą atsivežė Dirką Nowitzkį, pašaukdamas jį 9-uoju numeriu, NBA bendruomenėje niekas labai daug apie jaunuolį iš kuklaus Viurcburgo klubo nežinojo. Bet galiausiai jis tapo „Hall of Fame“ kalibro žaidėju. Kai 2015 m. „New York Knicks“ naujokų biržoje ketvirtuoju numeriu pašaukė Kristapą Porzingį, „Knicks“ sirgaliai verkė iš apmaudo ir nušvilpė tokį pasirinkimą. Tačiau NBA arenose siaučiantis latvis netruko tapti „Knicks“ gerbėjų numylėtiniu.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / „Scanpix“ nuotr.

Europoje liaupsinamo ir kone visus įmanomus titulus susižėrusio Luka Dončičiaus atėjimas į NBA taip pat sulaukė skeptiškų vertinimų.

NBA legenda Charlesas Barkley rėžė tiesiai: šis slovėnų vaikis nėra tinkamas vyrų krepšiniui, kuris žaidžiamas NBA.

„Nepasitikiu užsienio konkurencija. Neturiu nieko prieš užsieniečius žaidėjus, tačiau tiesiog nežinau, kokia ten yra konkurencija. Jie jau 18-os tampa MVP. Na, tai man sako, kad konkurencija buvo šūdina. Niekas, būdamas 18-os, negali dominuoti prieš suaugusiuosius, ir nesvarbu, kokie blogi yra tie suaugę“, – sakė Ch.Barkley.

L.Dončičius nesikremta, kad jo nepasirinko „Phoenix Suns“ treneris Igoris Kokoskovas, stovėjęs prie Slovėnijos rinktinės vairo, kai ši tapo Europos čempione.

Nepasirinko jo ir „Sacramento Kings“, kuriai vadovauja serbas Vlade Divacas. Šie klubai turėjo pirmųjų šaukimų teises.

„Parašysiu jiems žinutes, kad esu labai piktas dėl to“, – juokavo Luka. Jis sako esąs visiškai patenkintas, jog atsidūrė „Dallas Mavericks“ klube, su kuriuo iki naujokų biržos nakties ir bendravo daugiausia.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Tiesa, trečiuoju šaukimu slovėną pasirinko „Atlanta Hawks“ ir iškart išmainė į Dalasą. Mainais už L.Dončičių „Hawks“ gavo Trae Youngą, kurį „Mavericks“ pakvietė penktuoju šaukimu, bei vieną ateities šaukimą.

Kad ir ką bekalbėtų Ch.Barkley ir kiti skeptikai, Dalasas patenkintas. Vos 24 pergales praėjusį sezoną iškovojusios „Mavericks“ treneris Rickas Carlisle'as mainus su „Hawks“ pavadino „esminiu komandos atgimimo momentu“.

„Mes ketiname judėti į priekį galvodami tik apie tai, kaip pradėti laimėti rungtynes“, – sakė R.Carlisle'as, tuo pačiu paprašydamas būti kantriems dėl L.Dončičiaus, kuris, pasak stratego, dar tėra labai jaunas.

Donnie Nelsonas, „Mavericks“ krepšinio operacijų vadovas, sako, kad Denniso Smitho Jr., Harrisono Barneso ir L.Dončičiaus trijulė primins tandemą, kokį kažkada sudarė D.Nowitzkis, Steve'as Nashas ir Michaelas Finley.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

„Jaučiame, kad gavome statyboms reikalingų medžiagų“, – vaizdžiai po L.Dončičiaus įsigijimo kalbėjo D.Nelsonas.

„Galite matyti, kad vyksta panašūs procesai, kurie nutiko prieš 20 metų. Dabar tik leiskite šiems vaikinams susižaisti tarpusavy“, – pridūrė D.Nelsonas.

„Mums labai pasisekė. Luka yra vaikinas, į kurį taikėmės ir žinojome, kad griebsime jį vos pasitaikys galimybė, – kalbėjo R.Carlisle'as. Slapčia tikėjomės, kad iki mūsų jo niekas nepasirinks, nors tai buvo naivu – jis per geras penktam šaukimui“.

„Lyga keičiasi taip, kad vis sunkiau darosi tiems žaidėjams, kurie gali žaisti tik vienoje pozicijoje. Luka gali ir rinkti taškus, ir įžaidinėti. Jis su pasimėgavimu skirsto kamuolius, ir žaisti su tokiu komandos draugu yra tikras smagumas“.

„Jis atrodo labai kuklus ir krepšinį mylintis vaikinas. Vertinant įgūdžius, galima sakyti, kad jis labai gerai nupoliruotas. Kaip 19-metis, jis labai ištobulintas. Manau, radome vaikiną, aplink kurį galima lipdyti visą organizaciją“, – pridūrė treneris.

Galima pasakyti ir paprasčiau: „Mavericks“ rado D.Nowitzkio įpėdinį. Būdamas 40-ies D.Nowitzkis žais savo 21-ą sezoną NBA lygoje ir bus šalia jaunojo slovėno.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

„Tai neįtikėtina. Esu be žodžių, – „Yahoo Sports“ sakė L.Dončičius. – Dirkas man puikus pavyzdys. Jis nuostabus. Didis žaidėjas, didi asmenybė. Tikras lyderis. Tikiuosi, kad labai daug išmoksiu iš jo“.

L.Dončičius turės padaryti tai, ką padarė K.Porzingis – nutildyti skeptikus.

„Aš mėgstu iššūkius. Kai jie sako, kad būsi geras, aš noriu, kad nebūtų taip lengva. Kai jie sako, kad nebūsi toks geras, aš sakau: „Gerai, pažiūrėkime“. Kai žengsiu ant parketo, turėsiu kažką parodyti. Nesvarbu, kelintas šaukimas esi – viską reikės įrodyti aikštėje“, – kalbėjo L.Dončičius.

„Visi spaudė mane – eisiu ar neisiu į NBA. Man reikėjo susitvarkyti su tuo. Manau, man pavyko. O aikštėje tiesiog noriu žaisti krepšinį ir pamiršti viską“.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius