Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2019 06 20

NBA naujokų biržos įdomybės: legendų sūnūs, krikštasūniai ir Europos viltys

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį NBA generalinis komisaras Adamas Silveris žengs ant didžiosios scenos ir ištars 60-ties vaikinų vardus. Tai reiškia neeilinę galimybę praverti pajėgiausios pasaulio lygos vartus.
Adamas Silveris
Adamas Silveris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kiekvienais metais naujokų birža turi savų akcentų. Šiemet visų krepšinio ekspertų dėmesys sutelktas į megatalentą Zioną Williamsoną, tačiau už jo stovi dar daug jaunų, alkanų krepšininkų. Lygoje gali nepasiteisinti ir pirmu numeriu šauktas žaidėjas, o sužibėti mažyliai kaip Isaiah Thomasas, kurį pašaukė vos 60-ą.

Žaidėjai jau baigė apsilankymus įvairių NBA komandų treniruočių bazėse, leido laiką elitinėse stovyklose. Pakeisti naujokų biržos eigą dabar gali tik didžiausi netikėtumai, tad 24sek siūlo susipažinti su 2019 metų NBA naujokų biržos pagrindiniais talentais, įdomybėmis ir faktais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./2017-ųjų NBA naujokų birža
AFP/„Scanpix“ nuotr./2017-ųjų NBA naujokų birža

Iš kartos į kartą

Legendinis vidurio puolėjas Manute Bolas yra antras pagal ūgį žaidėjas, kuris rungtyniavo NBA. Šių metų naujokų biržoje dalyvauja jo sūnus Bolas Bolas. Iki tėvo ūgio, kuris siekė 231 cm, tiesa, trūksta. B.Bolo ūgis siekia 218 cm. ESPN jam prognozuoja 14-ąjį šaukimą („Boston Celtics“).

Djuko universitetas šį sezoną į NBA pristato ne tik Z.Williamsoną, bet ir dar bent du pirmojo dešimtuko šaukimus. Vienas iš jų – R.J.Barrettas. Jaunuolio tėvas Rowanas Barrettas profesionaliai rungtyniavo Europoje tokiuose klubuose kaip Vilerbano ASVEL bei „Cantu“. R.J.Barrettas atstovavo ir savo gimtajai šaliai Kanadai kartu su R.J.Barreto krikštatėviu, dukart NBA MVP Steve‘u Nashu. 19-mečiui gynėjui prognozuojamas 3-ias šaukimas („New York Knicks“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Manute Bolas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Manute Bolas

Kanadiečio Mfiondu Kabengele tėvai yra kilę iš Kongo, tačiau persikėlė į Kanadą dėl noro gauti išsilavinimą. Perspektyvaus jaunuolio dėdė – Šlovės muziejaus narys, blokų karalius Dikembe Mutombo. M.Kabengele, manoma, jog bus pašauktas 23-u numeriu („Memphis Grizzlies“).

Jontay Porteris iš Misūrio universiteto į NBA atkeliauja susitikti su savo broliu – Michaelas Porteris jaunesnysis pernai buvo pašauktas naujokų biržos pirmajame rate („Denver Nuggets“), tačiau dėl nugaros operacijos praleido visą praėjusį sezoną. Realu, kad kitais metais NBA debiutuos abu broliai. J.Porteriui prognozuojamas 42-as šaukimas („Philadelphia 76ers“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dikembe Mutombo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dikembe Mutombo

Po pirmo kurso – tiesiai į NBA

Tai gali būti metai, kai bus pagerintas po pirmo kurso pašauktų jaunuolių skaičius. Šiuo metu prognozuojama, kad nuo 17 iki 19 pirmakursių bus pašaukti.

Daugiausiai dėmesio iš „šviežienos“ sulaukia: R.J.Barrettas (Djukas), Bolas Bolas (Oregonas), Luguentzas Dortas (Arizona), Dariusas Garlandas (Vanderbiltas), Jaxsonas Hayesas (Teksasas), Tyleris Herro (Kentukis), Romeo Langfordas (Indiana), Nassiras Little‘as (Šiaurės Karolina), Kevinas Porteris (USC) ir Zionas Williamsonas (Djukas).

Rekordas buvo pasiektas praėjusiais metais: įvertinimo iš stipriausių pasaulio klubų sulaukė net 20 pirmakursių, dviem šaukimais daugiau nei buvo 2017-aisiais.

Įdomu, jog pirmu šaukimu pirmakursis buvo pašauktas net devynis metus iš eilės. Antrakursis, pašauktas pirmuoju šaukimu, pastarąjį kartą buvo dabartinis „Detroit Pistons“ puolėjas Blake‘as Griffinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas

Tarptautinis desantas

Daugiausiai ne amerikiečių NBA naujokų biržoje buvo pašaukta 2016 metais – net 27. Kartu buvo pagerintas ir užsieniečių pašauktų pirmajame rate rekordas. Tokių buvo 15.

Iš Bahamų kilęs vidurio puolėjas Deandre Aytonas praėjusioje biržoje buvo pašauktas pirmu numeriu ir tapo tryliktuoju tokiu užsieniečiu. Tiesa, toks sprendimas NBA klubams dažniau nepasiteisina. Iš 13-kos užsieniečių, penki – Hakeemas Olajuwonas, Yao Mingas, Andrew Bogutas, Benas Simmonsas ir Karlas-Anthony Townsas – yra žaidę visų žvaigždžių savaitgalio rungtynėse. Tarp nepavykusių pavyzdžių galima įvardinti italą Andrea Bargnani arba kanadietį Anthony Bennettą, kuriam ir Eurolygoje įsitvirtinti nepavyko.

„Scanpix“/AP nuotr./Luisas Scola ir Anthony Bennettas
„Scanpix“/AP nuotr./Luisas Scola ir Anthony Bennettas

Šių metų naujokų biržoje iš užsieniečių (kurie nestudijavo JAV universitete) labiausiai vertinami talentai yra: Goga Bitadze (Gruzija), Sekou Doumbouya (Prancūzija) ir Luka Šamaničius (Kroatija). ESPN juos rikiuoja atitinkamai 17-oje, 8-oje ir 29-oje vietose naujokų biržoje.

Japonija gali sulaukti pirmojo savo žaidėjo, kurį pašaukė naujokų biržoje. Rui Hachimura Gonzagos universitete praleido trejus metus ir nusprendė žengti į naujokų biržą. Japonas buvo išrinktas geriausiu žaidėju Vakarų pakrantės konferencijoje, sėkmingai žaidė įvairaus amžiaus Japonijos jaunimo rinktinėse. Vieninteliai žaidėjai, kurie gimę Japonijoje ir žaidė NBA yra Yuta Watanabe ir Yuta Tabuse, tačiau galėjo pasigirti tik epizodiniu vaidmeniu. ESPN R.Hachimurai žada 20-ąjį šaukimą („Boston Celtics“).

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Goga Bitadze
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Goga Bitadze

Lietuva šiemet turės 5 savo atstovus naujokų biržoje. Paraiškas padavė Deividas Sirvydis, Kanados pilietybę turintis Ignas Brazdeikis bei Matas Jogėla, o Martynas Echodas ir Laurynas Birutis dėl amžiaus į biržą užregistruoti automatiškai. ESPN mano, jog vienintelis iš jų pašauktas bus Deividas Sirvydis. Jam prognozuojamas 43-as šaukimas („Minnesota Timberwolves“).

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Deividas Sirvydis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Deividas Sirvydis

Žvilgsnis į skaičius

„New Orleans Pelicans“ antrą kartą klubo istorijoje turi pirmąjį naujokų biržos šaukimą. 2012-ųjų metais „pelikanai“ pirmu šaukimu pasirinko jau „Los Angeles Lakers“ žaidėją, 6 kartus visų žvaigždžių mačo dalyvį Anthony Davisą.

„Boston Celtics“ savo rankose turi net 4 šaukimus – 14-ąjį, 20-ąjį, 22-ąjį ir 51-ąjį. Jei „keltai“ pasinaudos visais turimais šaukimais, komanda taps daugiausiai žaidėjų pašaukusia komanda nuo 2015-ųjų metų.

Antrąjį šaukimą „Memphis Grizzlies“ turi jau penktąjį kartą. Prieš tai jie buvo išnaudoti šaukiant tokius žaidėjus kaip Stromile‘as Swiftas, Mike‘as Bibby, Steve‘as Francisas ir Hasheemas Thabeetas. Tuo tarpu „New York Knicks“ žaidėją šauks trečiu numeriu ir tai yra aukščiausias šios komandos šaukimas nuo tada, kai „Knicks“ 1985 metais pirmu numeriu pasirinko Patricką Ewingą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hasheemas Thabeetas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hasheemas Thabeetas

Nuo 1966 metų Kentukio universitetas pirmauja pagal pirmu numeriu pašauktų žaidėjų skaičių. Tokių buvo trys – Johnas Wallas (2010), Anthony Davisas (2012) ir Karlas-Anthony Townsas (2015).

Djuko universitetas šiais metais turi šansą išlyginti pirmų šaukimų rezultatą. Jei Z.Williamsonas bus pašauktas pirmas, jis prisijungs prie Eltono Brando (1999) ir Kyrie Irvingo.

NBA naujokų birža vyks „Barclays Center“ arenoje, Brukline, 2 valandą nakties Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius