Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 28

Sunkiausią akimirką Donatą Motiejūną matęs treneris įsitikinęs: „D-Mo grįžta“

„Kai Donatas žengia į aikštę, „Rockets“ žaidimas nušvinta. Į areną grįžta šurmulys. Tai žaidėjas, dėl kurio galima pamilti krepšinį“, – A.Sabonio krepšinio centre spragsi Sabrina – garsioji Donato Motiejūno gerbėja, antrus metus paskui lietuvį keliaujanti į Kauną. Bet 25-erių puolėją vertina ne tik sirgaliai. „Donatas Motiejūnas Talent Camp“ jau trečią vasarą apsilankęs „Rockets“ treneris Mattas Brase'as krepšininką matė sunkiausiu jo karjeros metu. „Jis grįžta“, – ramina „Rio Grande Valley Vipers“ ekipos strategas.
Stovyklos akimirkos
Stovyklos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

M.Brase'as sutiko D.Motiejūną dar pirmąjį jo sezoną Hjustone 2012-aisiais, bet tiesiogiai treniravo aukštaūgį 2016-ųjų sausio pabaigoje, kai D.Motiejūnas priėmė kiek neįprastą sprendimą iš „Rockets“ trumpam persikelti į Plėtojimosi lygą.

Jaunas 33-ejų specialistas su D-Mo bendravo lyg su bičiuliu. Sunkiausią sezoną karjeroje lietuviui galbūt to ir reikėjo.

Plėtojimosi lygoje Donatas nusišveitė žaidimo rūdis ir sužaidęs ketverias rungtynes grįžo į „Rockets“, kur solidžiai baigė 2015-2016 metų sezoną.

„Jau po trijų mačų jis buvo toks, koks anksčiau. Jis jau buvo pasiruošęs“, – vasario pradžią prisimena M.Brase'as.

Praėjusią žiemą D.Motiejūnas galėjo garsiai keiktis ir niekas nebūtų ant jo supykęs. Reabilitacija po nugaros traumos užsitęsė taip, kad vietoj 3–4 mėnesių aukštaūgis iš rikiuotės iškrito beveik 9-iems. Vos tik sugrįžus į aikštę ir sužaidus 14 susitikimų, nugaros skausmai jį vėl išgrūdo į užribį.

Bet į „Rio Grande Valley Vipers“ komandą D-Mo atvyko nepalūžęs.

„Tikrai ne, – tikina M.Brase'as, Valyje padėjęs Donatui iš naujo pajusti žaidimo skonį. – Tiesiog sugrįžęs po traumos jis rungtyniavo lyg žingsniu atsiliktų nuo senojo D-Mo. Jam reikėjo sugrįžti į ritmą. Juk taip ilgai jis nežaidė penkiese prieš penkis. Nors tai neįprasta, bet Donatas gerai pasielgė persikeldamas į Plėtojimosi lygą.“

D.Motiejūnui tai buvo sunkiausi metai karjeroje. Tokiam žaidėjui kaip D-Mo, kuris visada norėjo žaisti su geriausiais krepšininkais pasaulyje ir įrodyti, jog jiems nenusileidžia, užribis buvo didžiausia kančia.

Beveik metus jis nečiupinėjo didžiojo krepšinio. Jis net nečiupinėjo elementaraus žaidimo penkiese prieš penkis. Tik individualios pratybos, geriausiu atveju – pasižaidimas vienas prieš vieną, ir ilgos valandos treniruoklių salėje.

„Psichologiškai tai buvo labai sunku. Jis žinojo, kad grįš į aikštę tik per treniruoklių salę, kai sustiprins kūną taip, kad būtų pasirengęs NBA krūviams.

Donatas yra labai geras vyrukas ir komandos draugas. Jis myli krepšinį. Pats Donatas sau kelia didžiulį spaudimą dėl fizinės kondicijos. Ir jis dirba labai sunkiai, kad kitas sezonas būtų sėkmingas“, – pasakojo M.Brase'as.

Spėjo nurašyti

Nemažai skeptikų jau spėjo nurašyti Donatą – neva nugaros traumos sukalė jam lubas, kurių krepšinyje dėl sveikatos bus nebelemta pramušti.

Bet nors ir „Rockets“ baigė sezoną Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje, kai pastojo kelią „Golden State Warriors“ (1-4), D-Mo buvo vienas komandos šviesulių.

Kai „Detroit Pistons“ uždėjo Donatui kryžių netikėtai anuliuodami mainus neva dėl aukštaūgio nugaros problemų, likusią sezono dalį kaunietis per vid. 16 minučių rinkdavo vid. po 7 taškus.

Serijoje su „Warriors“ – antra geriausia komanda NBA, D-Mo per 20 minučių pelnydavo vid. 8,8 taško ir sugriebdavo 5,2 atšokusio kamuolio.

M.Brase'as: „Donatas bet kurioje dėlionėje yra svarbi jos dalis“.

„Manau, kad jis padirbėjo gerai. Jam sezonas buvo sunkus. Sunku buvo visam Hjustonui. Manėme, kad būsime geresni, nei pasirodėme.

Bet D-Mo žaidė gerai. Jis išnaudojo jam skirtą progą. Dabar jam reikia eiti į priekį“, – Kaune duodamas interviu 24sek sakė M.Brase'as.

Jo žodžiais, Donatas auga kaip ir visa „Donatas Motiejūnas Talent Camp“ stovykla – su metais vis brandesnė ir solidesnė. Užsukęs į A.Sabonio krepšinio centrą „Donatas Motiejūnas Talent Camp“ stovykloje jau galėjai pajusti NBA virtuvės dvelksmą. Taip ir D.Motiejūnas primena vis brandesnį NBA krepšininką.

„Jau trečią kartą dalyvauju D.Motiejūno stovykloje. Ji – puiki! Smagu būti su vaikais, geriausiais jaunaisiais žaidėjais Lietuvoje. Čia surinktas geras trenerių kolektyvas. Vietiniai strategai dirba tikrai gerai. Matau didžiulį talentą ir jaunimo tarpe.

Auga ir Donatas. Jis sparčiai šuoliuoja į priekį. Donatas vis labiau pasitiki savo žaidimu. Jis visada buvo geras, talentingas krepšininkas. O dabar jis perpranta NBA greitį, todėl gauna daugiau žaidimo laiko. Jis nuostabiai patobulėjo“, – pyškino M.Brase'as.

Svarbi dėlionės dalis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Amerikietis labiausiai vertina Donato nesavanaudiškumą. Turėdamas didžiulę įgūdžių paletę, jis taip pat užtikrina, kad su juo aikštėje kamuolys nenustoja judėti.

„Donatas labai pavojingas po krepšiu, o dar kaip tik labai pagerino tritaškių taiklumą. Be to, jis puikiai skaito krepšinį. Nesavanaudiškas, draugiškas rūbinėje. Su juo kamuolys nesustoja. Be to, Donatas gerai ginasi savo pozicijoje. Ir nors jo statistikoje atkovotų kamuolių skaičius nėra didžiulis, bet jis visada pasistengia, kad jo tiesioginis oponentas liktų be kamuolių. Gal ne jis atkovoja tą kamuolį, bet svarbiausia, jog kamuolys atšoka į komandos draugų rankas. Donatas bet kurioje dėlionėje yra svarbi jos dalis“, – „Rockets“ atstovą liaupsino treneris.

Kalbama, kad M.Brase'as kitą sezoną gali prisijungti prie naujojo „Rockets“ trenerių štabo. Hjustono ekipos vairą perėmė Mike'as D'Antoni.

M.Brase'o spėjimu, D.Motiejūnas puikiai įsipaišys 65-erių trenerio schemose, kadangi yra labai universalus puolėjas, geriausiai save realizuojantis puolime.

„Tai treneris, kuris mėgsta greitą krepšinį. Laukia greiti sprendimai ir veiksmas. O D-Mo skaito žaidimą 2-3 žingsnius į priekį. Kamuolys jo rankose nesustos. Jo žaidimo stilius labai tinkamas D'Antoni filosofijai“, – neabejojo M.Brase'as.

Jau ir pats M.D'Antoni spėjo šnektelėti su Donatu. Treneris lietuviui pasakė, kad mato šį kaip pagrindinį „Rockets“ sunkųjį krašto puolėją.

„Kapitonas kablys“ grįžta į Hjustoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius