Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 26

Tarsi elniai prieš atvažiuojantį automobilį: ką jautė prieš Kobe Bryantą gynęsi krepšininkai?

Šiandien sueina lygiai metai nuo tragedijos, sukrėtusios visą pasaulį. 2020 m. sausio 26-ąją sraigtasparnio katastrofoje netoli Los Andželo tragiškai žuvo vienas geriausių visų laikų krepšininkų Kobe Bryantas. Avarija nusinešė ir jo dukters Giannos bei kitų septynių asmenų gyvybes.
Kobe Bryantas
Kobe Bryantas / „Scanpix“ nuotr.

Per pastaruosius metus jau turbūt prisižiūrėjote daugybę K.Bryanto žaidimo epizodų, stebėjote jo pergalingus metimus ar matėte jo triumfo akimirkas NBA finaluose.

Legendinis „Los Angeles Lakers“ simbolis pagerino ne vieną rekordą ir tapo priežastimi, kodėl kamuolį į rankas paėmė daugybė berniukų ir mergaičių visame pasaulyje.

Tačiau retai kas susimąsto apie tai, ką reiškė būti kitoje barikadų pusėje ir gintis prieš Kobe.

ESPN žurnalistas Jorge Sedano prisėdo pasikalbėti su keturiais gynybos specialistais, kurie papasakojo, ką išgyvendavo įžengę į aikštę būdami K.Bryanto priešininkais.

„Buvau lyg elnias naktį išvydęs priešais save automobilio priekinius žibintus“

Per 14 metų trukusią NBA karjerą Tony Allenas šešis sykius pateko į geriausiai besiginančių sezono žaidėjų komandą ir užsitarnavo vieno geriausių lygos perimetro gynėjų statusą.

Bet 2005 m. vasario 22-ąją tuo metu 24-erių NBA naujokas žvelgė į nepavydėtiną užduotį: sustabdyti Kobe Bryantą.

„Žinoma, buvau užsivedęs. Paulas Pierce'as rėkė man į ausį: „būk pasiruošęs! Kiekvienoje treniruotėje esi prilipęs prie manęs, tad turėtum būti pasiruošęs. Pirmyn!“ – prisiminimais dalijosi tuometinis „Boston Celtics“ krepšininkas.

„Scanpix“ nuotr./Tony Allenas ir Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Tony Allenas ir Kobe Bryantas

2004 m. naujokų biržoje 25-uoju šaukimu pakviestas krepšininkas stengėsi susiurbti visą informaciją ir nusiteikti iššūkiui, kuris jo laukė 54-ose karjeros rungtynėse.

„Bandžiau būti kietu ir sakiau sau: nebijau“, – prisiminė krepšininkas.

Tačiau tuo pat metu jis žliaugė prakaitu, jo delnai ir pažastys prakaitavo taip stipriai, kad jam net teko pasikeisti apšilimo marškinėlius. Kai T.Allenas pagaliau žengė į aikštę prieš K.Bryantą, jis suprato, kokia užduotis jo laukia.

„Išėjau į aikštę gintis prieš jį ir galvojau: ką aš dabar darysiu?“ – iškilusią dilemą prisiminė dabar karjerą jau baigęs krepšininkas.

„Lakers“ laimėjo ginčą ir iš karto davė kamuolį K.Bryantui, pasiruošusiam žaisti vienas prieš vieną dešiniajame atakos krašte. T.Allenas užsiėmė gynybinę poziciją ir ištiesė kairę ranką, bandydamas išlaikyti K.Bryantą prieš save.

Tai buvo naujoko klaida.

Kobe gudriai užsimojo ir išprovokavo pražangą. Jis keliavo prie baudų metimų linijos sužaidus vos 16 sekundžių. O nepraėjus nė dviem minutėms, situacija pasikartojo: nepatyręs naujokas T.Allenas neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik prasižengti prieš tuo metu triskart NBA čempioną.

Pirmajame kėlinyje dar likus žaisti beveik 10 minučių, T.Allenas jau sėdėjo ant „Celtics“ suolo.

Ketvirtajame kėlinyje jis vėl buvo aikštėje ir vėl gynėsi prieš K.Bryantą. „Lakers“ pirmaujant 9 taškais ir likus beveik 3 minutėms, Kobe pakilo mesti savo firminį metimą atsilošus. T.Allenas ištiesė ranką tiesiai K.Bryantui į veidą ir prilietė jo ranką. Pražanga. Rungtynės T.Allenui baigtos.

„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas

„Išnaudojau pražangų limitą per aštuonias minutes. Buvau lyg elnias naktį išvydęs priešais save automobilio priekinius žibintus“, – sakė vėliau už savo gynybą vertintas žaidėjas.

Praėjus lygiai 11 mėnesių po to susidūrimo, K.Bryantas sužaidė savo nuostabiausias karjeros rungtynes, kai pelnė 81 tašką prieš „Toronto Raptors“ ir užfiksavo antrą rezultatą per NBA istoriją, nusileidžiantį tik Wilto Chamberlaino pelnytiems 100 taškų 1962 m.

T.Allenas buvo vienas iš daugelio gynėjų, kurių kai kurie buvo elitiniai, o kai kurie kiek prastesni, kuriems teko užduotis sustabdyti nesustabdomą žaidėją.

„Kai kalendoriuje išvysdavai, kad teks žaisti prieš jį, žinojai, kad tavo delnai greitai sudrėks“, – sakė T.Allenas.

„Kobe aikštėje norėjo visus nužudyti“

Kobe per karjerą buvo užsitarnavęs Juodosios mambos pravardę. Tai – greičiausia, atletiškiausia ir mirtingiausia gyvatė pasaulyje.

Tam, kaip ji gali įkirsti, judėti, stryktelėti į viršų ir atsitraukti, negali prilygti joks kitas plėšrūnas.

Juodoji mamba yra negailestinga. Ji kontroliuoja kiekvieną savo judesį. Kiekvienas manevras yra pasvertas ir apskaičiuotas.

Skamba pažįstamai?

„Kobe aikštėje norėjo visus nužudyti, – ESPN sakė ne sykį pavardę keitęsis Ronas Artestas, dabar žinomas Metta Sandifordo-Artesto vardu. 2004 m. jis buvo pripažintas geriausiai besiginančiu NBA krepšininku ir dažnai gynėsi prieš K.Bryantą, kol po penkerių metų tapo jo komandos draugu. – Nebuvo svarbu, ar esi geriausias, ar blogiausias komandos žaidėjas. Jis norėjo tave nužudyti.“

„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Ronas Artestas
„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Ronas Artestas

Tą jausmą gerai žinojo ir Shane'as Battier. Dukart NBA čempionas buvo dusyk išrinktas į geriausiai besiginančių lygos žaidėjų komandą. Savo karjeros pike Sh.Battier buvo žinomas kaip elitinis gynėjas, kuris ypač nuodugniai ruošdavosi rungtynėms. Prieš akistatą su K.Bryantu, jo pasiruošimas buvo dar kito lygio.

„Visi mano šeimos nariai ir draugai žinojo, kad manęs geriau netrukdyti dieną prieš ar rungtynių prieš Kobe dieną. Niekada nežinai, ar tai nebus ta diena, kai jis nuspręs: „žinote ką? Noriu pažeminti vyruką, kuris prieš mane ginasi.“ Man atrodo, kad jis dažnai taip darydavo“, – kalbėjo „Miami Heat“ organizacijoje dabar dirbantis krepšininkas.

2007–2008 m. sezone jis su „Houston Rockets“ klubu užfiksavo vieną įspūdingiausių pergalių serijų NBA istorijoje. Nepaisant traumų kamuojamų lyderių Yao Mingo ir Tracy McGrady, „Rockets“ laimėjo 21 rungtynes iš eilės, kol į Hjustoną kovo 16-ąją atvyko Kobe ir „Lakers“.

„Kobe vyko į Hjustoną nutraukti mūsų pergalių seriją. Pau Gasolis tose rungtynėse nežaidė, tad žinojau, jog Kobe atakuos krepšį 40 kartų“, – prisiminė Sh.Battier.

Jis neatspėjo. K.Bryantas metė į krepšį „tik“ 33 sykius.

NBA sirgaliai tas rungtynes prisimena kaip „rankos į veidą“ rungtynes. Sh.Battier didžiąją savo karjeros dalį, dar nuo koledžo laikų, naudojo gynybinę techniką, kai ranka bandydavo uždengti puolančio žaidėjo veidą. Tačiau tose rungtynėse, kai Sh.Battier pabandė taip gintis prieš K.Bryantą, tokia technika išpopuliarėjo.

„Kobe paliko visą save aikštelėje. Nesu matęs jo tokio pavargusio, koks jis buvo po tų rungtynių“, – prisiminė tuometinis „Rockets“ puolėjas.

„Scanpix“ nuotr./Shane'as Battier ir Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Shane'as Battier ir Kobe Bryantas

K.Bryantas įmetė 24 taškus, bet „Rockets“ laimėjo. Tai buvo vienos nerezultatyviausių rungtynių iš tų 37 kartų, kai Kobe žaidė prieš Sh.Battier reguliariajame sezone.

Legendinis „Lakers“ gynėjas prieš Sh.Battier turėjo 28,6 taško vidurkį ir tris kartus peržengė 50 pelnytų taškų ribą. Kobe buvo toks kovingas, kad jo oponentas nusprendė, kad geriausia bus tai panaudoti prieš jį.

Sh.Battier jam metė iššūkį gindamasis į veidą praktiškai įremta ranka, tačiau Kobe beveik visada tas dvikovas laimėdavo.

K.Bryantui motyvacijos suteikdavo patys menkiausi dalykai. Žinodamas tai, Sh.Battier išbandė kitokius metodus nei kiti prieš vieną geriausių visų laikų krepšininkų gynęsi žaidėjai.

„Visi prieš Kobe gynęsi žaidėjai, pavyzdžiui, Raja Bellas, Rubenas Pattersonas ir kiti, įsiveldavo į vienas prieš vieną varžybas, kuriose bandydavo įrodyti savo pranašumą. Aš kietas vyrukas, bet ne toks, kaip kiti. Tad padariau priešingai. Bandžiau elgtis lyg asiliukas iš Mikės Pūkuotuko. Kiekvieną kartą, kai sužaisdavau geras rungtynes prieš Kobe, sakydavau: žinote, jis tiesiog nepataikė metimų. Man pasisekė“, – savo taktiką prisiminė Sh.Battier.

„Buvau susifokusavęs tik į Kobe“

Po niūraus pasirodymo per pirmąją akistatą su K.Bryantu, T.Allenas pažadėjo sau, kad daugiau niekada nepatirs tokio pažeminimo. Jo pasiruošimas rungtynėms tapo išskirtinai orientuotas į gynybą, ypač, kai jis žinojo, jog susidurs su Kobe.

„Turėjau tunelinį regėjimą. Buvau susifokusavęs tik į Kobe. Kiekvieną kartą, kai žinojau, kad žaisiu prieš jį, aš grįždavau namo po treniruočių, pavalgydavau ir stebėdavau jo žaidimo vaizdo įrašus. Ryte kartojau tą patį – pasimankštindavau ir stebėdavau, kaip žaidžia Kobe“, – prisiminė T.Allenas.

AP/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Tony Allenas
AP/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryantas ir Tony Allenas

Vienu metu jam net atrodė, kad jis perprato Juodosios mambos judesius.

„Visada daug dėmesio skirdavau galvos judesiams. Žaisdamas nugara į krepšį, jis visuomet stumdavosi, stumdavosi, stumdavosi, pasisukdavo, o tada bandydavo apgauti tave galvos judesiais. Supratau, kad svarbiausias būdavo ketvirtas galvos judesys. Žinojau, kad po jo turiu šokti aukštyn“, – tai, ką suprato iš begalinių vaizdo peržiūrų, atgamino buvęs NBA krepšininkas.

T.Allenas ir K.Bryantas tarpusavyje reguliariajame sezone susitiko 24 sykius ir dar 10 kartų kovojo atkrintamosiose. Jie pasidalijo po 17 pergalių.

Nors žinojo, kas jo laukia, T.Allenas pripažino, kad K.Bryantas vis tiek sugebėjo sėkmingai rinkti taškus, kurių tarpusavio akistatose pelnydavo vid. po 25,8.

„Jis pataikydavo metimus, o treneriai kratydavo galvas ir žiūrėdavo į mane. Atšaudavau jiems: „ei, ateikite čia ir patys pabandykite jį uždengti!“ – nesėkmingus mėginimus pažaboti Juodąją mambą įsiminė T.Allenas.

„Mes bent jau neleidome jam įmesti šimto taškų“

Jalenas Rose'as jau išgirdo visus juokelius apie 81 tašką. Tai buvo įamžinta net televizijos reklamoje.

Bet paklauskite šio buvusio „Toronto Raptors“ krepšininko ir jis atsakys, kad jo komanda tą lemtingą vakarą, kai Kobe pelnė 81 tašką, žaidė gerai.

„Kai kiti bando mane erzinti, aš atsakau jiems: mes bent jau neleidome jam įmesti šimto taškų“, – juokiasi dabar televizijoje dirbantis J.Rose'as.

Iš tų rungtynių jam labiausiai įsiminė ne pats skaičius „81“, o K.Bryanto reakcija į tai, jog jis ką tik pelnė daugiausiai taškų per pusę amžiaus.

„Kai atsisuki atgal ir pažiūri tas rungtynes, nebuvo taip, kad jis bėgiotų po aikštę imituodamas lėktuvą, daužydamasis sau krūtinę ar rodydamas į dangų. Jis net nepasakė nė žodžio“, – šie momentai labiausiai įsiminė J.Rose'ui.

Anot jo, tai ir yra žymusis Mambos charakteris.

Sustabdyti K.Bryantą eilinį sausio sekmadienį jau buvo sunku. Bet ką kalbėti apie balandį, gegužę ir birželį, kai ateidavo lemiamų kovų metas atkrintamosiose?

„Žaisdamas prieš jį atkrintamosiose supranti, kad tai buvo kitas žvėris, – prisiminė Sh.Battier. – Po kiekvienų atkrintamųjų rungtynių jautiesi, lyg būtum sužaidęs visą sezoną. Nebuvo didesnio iššūkio.“

J.Rose'as iš pirmųjų eilių galėjo stebėti, kaip iškyla K.Bryanto žvaigždė 2000 m. NBA finale. J.Rose'as netgi vos nepakeitė „Lakers“ žvaigždės likimo, kai antrosiose serijos prieš „Indiana Pacers“ rungtynėse likęs vienas prieš varžovą Kobe metė, o J.Rose'as pakišo koją ten, kur K.Bryantas leidosi išmetęs kamuolį. Dabar tai būtų traktuojama kaip nesportinė pražanga.

„Scanpix“ nuotr./Jalenas Rose'as
„Scanpix“ nuotr./Jalenas Rose'as

„Tai vienas iš dalykų, kuris nutiko per mano karjerą. Nemanau, kad tai buvo geras epizodas ir juo nesididžiuoju. Užaugau eroje, kurioje teko daryti viską, kad laimėtum. Be to, greitai supratome, kad negalime prieš jį apsiginti. Tas vyrukas buvo kitoks. Tad imitavau gynybą prieš jo metimą ir specialiai pakišau koją po juo. Mintyse nenorėjau sulaužyti jam kojos, bet būtų buvę neprošal, kad jis praleistų kelerias rungtynes, nes tada turėtume didesnius šansus laimėti.

Bet, kaip ir priklauso Kobei, jis praleido tik vienerias rungtynes“, – garbės jam nedarančią istoriją ir laimingą pabaigą K.Bryantui papasakojo J.Rose'as.

„Jis buvo labiausiai savimi pasitikintis, pasipūtęs ir arogantiškas žaidėjas“

Žengdami į aikštę prieš K.Bryantą, jo priešininkai niekada nežinojo, kurią jo versiją išvys. Kartais jis būdavo atstumiantis, šaltas lyg ledas. Jokių malonių žodelių ar panašių dalykų. Kitais vakarais jis būdavo žaismingas, nevengdavo juokauti. Jis elgdavosi su tavimi lyg su broliu, bet po to įmesdavo 50 taškų.

„Tai buvo psichologiniai žaidimai, kuriuos žaisdavome vienas su kitu. Niekada nebandydavau įvelti jo į pokalbius“, – sakė Sh.Battier.

Savo ruožtu T.Allenas labiausiai mėgdavo, kai K.Bryantas nekalbėdavo su juo. Tai jam padėdavo susikaupti. Tačiau būdavo ir tokių atvejų, kai Kobe tarsi paspęsdavo spąstus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryant
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kobe Bryant

„Jis ateidavo ir sakydavo: „kas geresnio, berniuk?“ O tuomet įmesdavo iš po krepšio. Jis turėjo kelerias tokias rungtynes, kai tiesiog apsukdavo man galvą“, – įsiminė T.Allenui.

„Negalėjai tam pasiduoti. Jis galėjo tave tiesiog užliūliuoti“, – keliolikos metų istorijas apibendrino J.Rose'as.

K.Bryanto įvairiapusiškumas buvo vienas sunkiausių iššūkių, su kuriuo tekdavo susidurti jo varžovams.

„Iš to, kai dinamiškai ir subtiliai žaisdavo Kobe, daugelis žmonių turbūt negalvotų, kad jis gali žaisti nešvarius žaidimus. Bet tas vyrukas nevengdavo prasižengti puolime rėždamasis alkūne į nosį ar kaklą, – sakė T.Allenas, netrukus nusišypsojęs ir pridūręs. – Jis buvo labiausiai savimi pasitikintis, pasipūtęs ir arogantiškas žaidėjas. Jis žinojo, kad yra geriausias. Aš norėjau kovoti prieš tokį jo nusiteikimą.“

Be jokios abejonės, prireikdavo drąsos, kad galėtum kautis su Juodąja mamba.

„Viduje aš buvau pasiutęs bulius. Norėjau jį nugalėti labiau nei bet kurį kitą žaidėją“, – sakė Sh.Battier.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius