Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 12 /07:09

Sukrėtimas Amerikoje: koronavirusas nustatytas NBA žvaigždei – sezonas stabdomas

NBA – beprecedentis įvykis. „Utah Jazz“ žvaigždei iš Prancūzijos Rudy Gobert'ui nustatytas koronavirusas ir stipriausia krepšinio lyga pasaulyje nedelsiant stabdo reguliarųjį sezoną.
Rudy Gobertas
Rudy Gobert'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • „Jazz“ centrui Rudy Gobert'ui nustatytas koronavirusas. 27-erių prancūzas jaučiasi gerai.
  • Po naujienų apie teigiamą R.Gobert'o testo rezultatą iškart atšauktos Oklahomoje turėjusios įvykti „Thunder“ ir „Jazz“ rungtynės. R.Gobert'o arenoje nebuvo.
  • Po oficialių naujienų „Jazz“ ir „Thunder“ krepšininkai buvo uždaryti rūbinėse. Visiems „Jazz“ žaidėjams buvo atliktas koronaviruso testas.
  • Po žinios apie pirmąjį užsikrėtusį NBA žaidėją NBA nedelsiant sustabdė sezoną neterminuotam laikotarpiui.

27-erių R.Gobert'o testas buvo nustatytas teigiamas prieš „Utah Jazz“ ir „Oklahoma City Thunder“ komandų rungtynes, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos laiku.

Vos sužinojus apie testo rezultatus, mačas iškart buvo atidėtas. NBA netrukus priėmė sprendimą ir sustabdė visą sezoną, nors dar išlaukė kitų vakaro susitikimų pabaigos.

Pavyzdžiui, po oficialaus NBA pranešimo „New Orleans Pelicans“ ir „Sacramento Kings“ Sakramente dar turėjo sužaisti rungtynes, kai prieš pat vėliausiai tądien numatyto NBA susitikimo pradžią „Pelicans“ žaidėjai atsisakė eiti į aikštę.

Pasirodo, rungtynėms turėjo teisėjauti arbitras Courtney Kirklandas, kuris pirmadienį dalyvavo „Utah Jazz“ dvikovoje su „Toronto Raptors“.

„NBA stabdo čempionatą iki kitų artimiausių sprendimų. Per šią pertrauką nutarsime kitus žingsnius reaguojant į koronaviruso pandemiją“, – rašoma oficialiame NBA pranešime.

Šokiruojančias žinias geriausiai iliustravo „Dallas Mavericks“ savininko Marko Cubano reakcija, užfiksuota JAV televizijų.

„Tai beprotiška. Tai negali būti tiesa. Tai atrodė labiau kaip filmas nei realybė“, – pirmaisiais įspūdžiais dalijosi M.Cubanas.

ESPN žurnalistas Royce'as Youngas pranešė, kad prieš pat rungtynių pradžią „Thunder“ įžaidėjas Chrisas Paulas pribėgo prie „Jazz“ suolo pasiteirauti R.Gobert'o sveikatos – prieš susitikimą klubas informavo, kad dėl ligos prancūzas gali praleisti mačą: „Kas nutiko, Rudy?“

Netrukus „Jazz“ atstovai ėmė rėkti: „Bėk šalin!“

Apšilimą prieš rungtynes darę krepšininkai gavo nurodymą grįžti atgal į rūbines. Maždaug po pusvalandžio Oklahomos „Chesapeake Energy“ arenos pranešėjas žiūrovams pranešė, kad „dėl nenumatytų aplinkybių“ rungtynės atidedamos. Pasižiūrėti dvikovos susirinko beveik 18 tūkst. sirgalių.

Vos tik atšaukus susitikimą, visi „Thunder“ ir „Jazz“ žaidėjai buvo uždaryti savo rūbinėse.

Anot Royce'o Youngo iš ESPN, „Thunder“ žaidėjai paliko areną taip ir neatlikę koronaviruso testo. Vietoj to, jiems buvo padarytas gripo tyrimas.

Tuo metu „Jazz“ krepšininkai buvo uždaryti rūbinėje ir su respiratoriais išsirikiavo atlikti koronaviruso testo. Jo rezultatai paaiškės per artimiausią naktį JAV. Jutos komanda gavo leidimą skristi namo.

R.Gobert'as nebuvo atvykęs į Oklahomos areną, bet jautėsi gerai ir buvo pasiruošęs žaisti, jeigu testas būtų buvęs neigiamas. Jis kartu su komanda skrido į Oklahomą.

Laukdami R.Gobert'o tyrimų rezultatų, „Jazz“ atstovai paprašė kolegų iš „Thunder“ užtikrinti, kad nė vienas Oklahomos krepšininkas neturėtų jokio fizinio kontakto su jų žaidėjais.

„Šįryt „Jazz“ žaidėjui atliktas gripo, gerklės ir kvėpavimo takų viruso testas buvo neigiamas. Tačiau žaidėjo būklei pablogėjus, saugumo sumetimais ir po konsultacijų su NBA medicinos personalu, nuspręsta atlikti COVID-19 testą, – rašoma oficialiame „Jazz“ pranešime. – Preliminarūs testo rezultatai paaiškėjo prieš pat „Jazz“ ir „Thunder“ rungtynių ginčo kamuolį. NBA priėmė tinkamą sprendimą atidėti rungtynes. Mūsų žaidėjų ir organizacijos saugumas bei sveikata yra mūsų prioritetas.

Bendradarbiaujame su Oklahomos ir Jutos valstijos pareigūnais, taip pat NBA, kad nuspręstume tinkamiausius kitus mūsų veiksmus. Žaidėjas yra prižiūrimas Oklahomos sveikatos pareigūnų.“

Prancūzijos rinktinės narys Evanas Fournier, atstovaujantis „Orlando Magic“, vėliau tviteryje rašė, kad R.Gobert'as jaučiasi gerai.

„Ką tik kalbėjausi su Rudy telefonu. Jis jaučiasi gerai. Nepanikuokime. Myliu jus visus“, – rašė E.Fournier.

Tuo pačiu metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas priėmė sprendimą uždrausti visus skrydžius į ir iš Europos 30-iai dienų.

Įvykių chronologija:

  • 02.14 – „Jazz“ ir „Thunder“ žaidėjai paliko aikštę ir išėjo į rūbines.
  • 02.40 – „Jazz“ ir „Thunder“ rungtynės oficialiai atidėtos.
  • 03.27 – Shamsas Charania iš „The Athletic“ informuoja, kad Rudy Gobert'ui nustatytas koronavirusas.
  • 03.31 – Adrianas Wojnarowski iš ESPN skelbia, kad NBA sezonas stabdomas.
  • 04.38 – atšaukiamos „Pelicans“ ir „Kings“ rungtynės.

Prieš tris dienas R.Gobert'as per susitikimą su žiniasklaida pasisakė, kad reakcija dėl koronaviruso yra perdėta. Po spaudos konferencijos jis netgi juokais palietė visų reporterių ant stalo padėtus mikrofonus.

Iki R.Gobert'o testo JAV buvo nustatyti 1322 koronaviruso atvejai, nusinešę 38 gyvybes.

NBA sezonas sustabdytas neterminuotam laikotarpiui. Gali būti, kad kai jis bus pratęstas, NBA kovos truks net iki liepos mėnesio.

Netrukus NBA klubai išplatino pranešimą pritariantys NBA komisaro Adamo Silverio sprendimui imtis drastiškų priemonių.

„Pasitikiu Adamu Silveriu. Juk viskas ne apie pinigus – reikia galvoti apie savo šeimas. Reikia užtikrinti, kad elgiamės tinkamiausiai, – sakė M.Cubanas. – Tik dabar tai jau taip artima. Matėme, kas vyko kitose šalyse, bet vien tas suvokimas, kad dabar tai įvyko taip arti ir potencialiai keli žaidėjai nešioja virusą, tai žodis „neįtikėtina“ net geriausiai neapibūdina šios situacijos. Tikra beprotystė.“

Žaidėjai, kurie rungtyniavo prieš „Jazz“ komandą per 10 pastarųjų dienų, prašomi izoliuoti save nuo aplinkos, praneša ESPN reporteris Brianas Windhorstas. „Jazz“ pastaruoju metu žaidė prieš „Cleveland Cavaliers“, „New York Knicks“, „Boston Celtics“, „Detroit Pistons“ bei „Toronto Raptors“.

„Neabejoju, kad kontaktavau su R.Gobert'u, – sakė „Pistons“ gynėjas Langstonas Galloway'us. – Tačiau tuo pačiu aš visada ėmiausi visų saugumo reikalavimų. Mums nurodė plauti rankas, o vos tik virusas ėmė plisti šalyje, visa komanda nuolat naudojo dezinfekcinius skysčius.

Mes taip pat suvokėme, kad kontaktuojame su daugybe žmonių ir liečiame tą patį kamuolį, bendraujame su sirgaliais, todėl turime būti atidūs.“

Skelbiama, kad koronaviruso testai buvo atlikti visai „Raptors“ komandai. NBA čempionai su R.Gobert'o ekipa rungtyniavo pirmadienį. Toronto krepšininkams nurodyta 14-ai dienų save izoliuoti nuo visuomenės.

M.Cubano teigimu, NBA leido komandoms tęsti treniruotes. Tuo metu žaidėjams buvo nurodyta vengti svečių iš kitų miestų.

„Ant kortos žmonių gyvybės. Tai ne apie krepšinį. Tai globalinė pandemija“, – sakė „Mavericks“ savininkas.

Netrukus NBA sustabdė ir savo dukterinės G lygos sezoną.

R.Gobert'as yra dukart geriausiai besiginančiu NBA krepšininku išrinktas žaidėjas. Šį sezoną jis per vienerias NBA rungtynes rinko vid. 15,1 taško ir 13,7 atkovoto kamuolio.

Krepšinio pasaulis reaguoja į koronaviruso plėtrą.

Lemiamos JAV studentų krepšinio lygos kovos vyks tuščiose arenose. Eurolyga dar nepriėmė vieningos pozicijos ir valstybėms leidžia spręsti, kaip organizuoti sporto renginius. Pavyzdžiui, suplanuotos „Žalgirio“ rungtynės Kaune vyks pilnutėlėje arenoje prie 15 tūkst. žiūrovų. 7 iš 10 Eurolygos valstybių nusprendė rengti rungtynes be sirgalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius