Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 18

Už ir prieš: Jono Valančiūno laukia geriausias sezonas NBA?

Jonas Valančiūnas pasmerktas geriausiam sezonui NBA ar laukia dar vieni kantrybės reikalaujantys metai DeMaro DeRozano ir Kyle'o Lowry šešėlyje? Tokį klausimą kelia TSN žurnalistas Joshas Lewenbergas. Jis pasvėrė visus už ir prieš, kodėl 24 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjui šie metai gali tapti arba netapti persilaužimu.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Tik kelios temos „Toronto Raptors“ sirgalių tarpe kelia tokį pyktį, kaip Jono Valančiūno išnaudojimas. „Kodėl jis negauna daugiau perdavimų? Kodėl nežaidžia ketvirtajame kėlinyje? Kodėl jam neleidžia parodyti viso potencialo?“ – nerimsta „Raptors“ gerbėjai.

D.Casey nuolat girdi šį zyzimą, bet nei jis, nei „Raptors“ vadovybė nesutrinka. Jų požiūris į J.Valančiūno tobulėjimą Toronte visada buvo pastovus ir pagrįstas logika, kad žingsnis po žingsnio ir lietuvio laikas ateis.

J.Valančiūnas sužibėjo praėjusio sezono NBA atkrintamosiose varžybose, kai tapo vienu „Raptors“ lyderių. Po tokio pasirodymo D.Casey ir „Raptors“ prezidentas Masai'us Ujiri užsiminė, kad 2016-2017 metų sezoną „centras“ prisiims dar daugiau atsakomybės.

Ar penktasis J.Valančiūno sezonas bus lūžio sezonas? Argumentuota tiek optimistiška, tiek pesimistiška prognozė.

Kodėl J.Valančiūno lūžis neįvyks:

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir „Raptors“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir „Raptors“
  • Jo vaidmuo komandoje nepasikeitė

J.Valančiūno minučių skaičius nuo antrojo NBA sezono buvo toks: vid. 28,2, 26,2 ir 26.

Jo metimų vidurkis – 8,3 met., 8,2 ir 8,9, gaunamų kamuolių po krepšiu – 5,9, 5,4 ir 6,2, o bendras prisilietimų prie kamuolio vidurkis – vid. 46,2, 38,7 ir 45,5.

Nors J.Valančiūnas praėjusį sezoną ketvirtajame kėlinyje pasirodė 83 proc. rungtynių (50 iš 60 mačų), lyginant su 71 proc. (57 iš 80) su 2014-2015 m. sezonu, lemiamoje mačo atkarpoje jo minučių vidurkis tebuvo 5,4 – aštuntas visoje „Raptors“ komandoje ir mažiau už atsarginį „centrą“ Bismacką Biyombo.

  • Sudėtis nesikeitė, todėl nesikeis ir puolimo sistema

J.Valančiūno realybė su dviem dominuojančiais kamuolio valdytojais Kyle'u Lowry ir DeMaru DeRozanu aikštėje išlieka ta pati. Kol D.DeRozanas ir K.Lowry gali žaisti Toronte, JV geriausiu atveju yra trečias „Raptors“ pasirinkimas puolime.

„JV gali rinkti taškus. Bet nežinau, ar mūsų puolimo sistema paranki tam, kad jis gautų daugiau kamuolių. Panašu, kad mes nekeisime savo puolimo sistemos, o dabar svarbiausia, ką jis galėtų padaryti – patobulinti gynybą“, – spalio pradžioje minėjo D.Casey.

Pagal prisilietimų prie kamuolio priekinėje linijoje statistiką, K.Lowry buvo trečias visoje NBA, D.DeRozanas – septintas tarp gynėjų ne įžaidėjų, o J.Valančiūnas – tik septintas visoje „Raptors“ komandoje.

Išvada – J.Valančiūnas artėjantį sezoną pirmą kartą karjeroje viršys 30 minučių vidurkį.

Nors kartais „Raptors“ puolimas atrodo labai statiškas, pagal efektyvumą pastaruosius du sezonus jis buvo penktas visoje NBA. Kodėl „Raptors“ turėtų keisti efektyvų planą?

  • NBA greitėja ir žemėja

Rungtynių pabaigoje komandos vėl dažniau remsis žemais penketais, o tada D.Casey linkęs į aikštę leisti greitesnį ir universalesnį aukštaūgį, kuris galėtų geriau pasikeisti dengiamuoju ginantis du prieš du. J.Valančiūnas šioje srityje kiek patobulėjo, tačiau visada bus ribotas dėl natūralių aplinkybių – sudėjimo ir 213 cm ūgio.

Net kai B.Biyombo išvyko į „Orlando Magic“, D.Casey greičiausiai rinksis Jaredo Sullingerio ir Patricko Pattersono aukštatūgių duetą arba kartu su vienu iš šių aukštaūgių į sunkiojo krašto puolėjo poziciją perstums DeMarre'ą Carrollą.

Kodėl J.Valančiūnui tai bus lūžio sezonas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
  • Ribotas rezervas

Praėjusį sezoną D.Casey „centro“ minutes beveik tolygiai paskirstė J.Valančiūnui (vid. 26) ir B.Biyombo (vid. 22), tačiau dabar „Raptors“ nebeturi patikimo ir patyrusio vidurio puolėjo, todėl turės kliautis J.Valančiūnu daugiau nei bet kada anksčiau.

Lucasas Nogueira ir naujokai Jakobas Poeltlas bei Pascalis Siakamas kartu turi 35 NBA rungtynių patirtį. Išvada – J.Valančiūnas artėjantį sezoną pirmą kartą karjeroje viršys 30 minučių vidurkį. Net jeigu J.Valančiūnui nebus skirta daugiau derinių, didesnis minučių skaičius natūraliai atneš aukštaūgiui ir daugiau progų pasižymėti.

  • Augantys lūkesčiai

Tai lūkesčiai, kai gauni didesnį atlyginimą. 2016-2017 metų sezoną įsigalioja J.Valančiūno ketverių metų 64 milijonų JAV dolerių sutartis. Ši ilgalaikė investicija yra viena iš priežasčių, kodėl „Raptors“ nebepavyko išsaugoti B.Biyombo.

„Raptors“ su J.Valančiūnu eina iki galo ir būtų nelogiška, jei klubas leistų šiai investicijai nueiti veltui.

  • Svarbiausia dalis: jis to nusipelnė

Gynyboje J.Valančiūnas nėra Biyombo – tokių žaidėjų NBA yra tik keli. Jonas toks niekada ir nebus, bet jis gynyboje jau ir taip nuėjo ilgą kelią, tą įrodydamas 2015-2016 metų sezoną.

„Raptors“ su J.Valančiūnu eina iki galo ir būtų nelogiška, jei klubas leistų šiai investicijai nueiti veltui.

O puolime J.Valančiūnas tapo vienu iš efektyviausių NBA aukštaūgių, pagal dvitaškių taiklumą patenkantis į pirmąjį penkioliktuką visus keturis sezonus.

Kai varžovų gynyba atkrintamosiose susitelkė į K.Lowry ir D.DeRozaną, J.Valančiūnas žengė į priekį ir „Raptors“ puolimui pridėjo naują dimensiją. Tokią, kokios išjungti negalėjo nei „Indiana Pacers“, nei „Miami Heat“ gynyba. Iki čiurnos traumos J.Valančiūnas rinko vid. po 15 taškų ir 12,1 atšokusio kamuolio.

Kitas klausimas, ką dar „Raptors“ gali išspausti iš Jono per 82 rungtynes iki tol, kol komandai vėl desperatiškai reikės „centro“ taškų? Tai gula ant K.Lowry, D.DeRozano, D.Casey ir trenerių štabo pečių.

„Jis to nusipelnė, – sakė D.DeRozanas. – Su Lowry nešame didelę naštą. Atėjo laikas ir JV perimti dalį jos. Taip tapsime geresne komanda“.

Galbūt jie nenoriai siųstų kamuolius J.Valančiūnui po krepšiu, bet lyderiai galėtų geriau atrasti aukštaūgį žaidžiant du prieš du.

Be to, J.Valančiūnas galėtų tikėtis daugiau žaidimo laiko su atsarginiais žaidėjais, kai abu lyderiai sėdėtų ant suolo ir kamuolys natūraliai dažniau pasiektų lietuvį.

Klausimas, kiek Torontas bus pasirengęs padidinti J.Valančiūno vaidmenį. Bet kai žaidėjui tiek moka, „Raptors“ patys turi būti suinteresuoti į žaidimą geriau įjungti visas svarbiausias komandos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius