-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 18

Užgožtas Jonas Valančiūnas: Milvokį turėjusi siaubti godzila, kurią sutramdė savi

„Jonas Valančiūnas atrodo kaip godzila, užpuolusi Tokiją“, – pareiškė ESPN žurnalistas Davidas Thorpe'as, pristatęs „Toronto Raptors“ ir „Milwaukee Bucks“ atkrintamųjų varžybų seriją. Jis tikėjosi, kad lietuvis dominuos po krepšiu prieš gerokai smulkesnį 20-metį. Tačiau „Raptors“ patys supančiojo savo godzilą.
Jonas Valančiūnas sužaidė nuostabias rungtynes
Jonas Valančiūnas sužaidė nuostabias rungtynes / „Scanpix“ nuotr.
NBA atkrintamosios | „Toronto Raptors“ – „Milwaukee Bucks“ | 02:00 | Torontas | Serija 0-1

Penki metimai į krepšį (mažiausiai per 11 pastarųjų rungtynių), 9 taškai ir 9 atkovoti kamuoliai per 24 minutes – toli gražu ne godziliškas J.Valančiūno pasirodymas pirmojoje „Raptors“ ir „Bucks“ dvikovoje, kurią lietuvio klubas pralaimėjo 83:97.

Nors „Bucks“ turėjo akivaizdžią skylę po krepšiu, „Raptors“ nesinaudojo savo pranašumais baudos aikštelėje ir toliau tradiciškai rėmėsi žaidimu per gynėjų liniją, kuri buvo klaikiai netaikli – DeMaras DeRozanas ir Kyle'as Lowry kartu pataikė 9 metimus iš 32 (28,1 proc.).

Būtent puolimas buvo didžiausia „Raptors“ problema – tikslą pasiekė vos 36 proc. Toronto krepšininkų metimų, iš kurių vos 21,7 proc. tritaškių.

O J.Valančiūnas neretai gaudavo kamuolį arba per toli nuo krepšio, arba nepatogiose pozicijose.

Tokia „Raptors“ puolimo taktika turėjo nustebinti ESPN apžvalgininkus Zachą Lowe'ą ir Davidą Thorpe'ą, kurie prognozavo, kad lietuvio figūra gali būti kertinė šioje serijoje.

A.Williamsas: „JV turi būti daugiau nei tik užtvarų statytojas ar kamuolį priimantis ir iškart perduodantis vyrukas. Jis per daug talentingas, kad trainiotųsi tik prie tritaškio linijos ir statytų užtvaras.“

„Aš mėgstu Thoną Makerį – jis gali būti tikrai labai geras, bet jis per silpnas po krepšiu. Labai įdomu, kiek prieš Valančiūną žais Monroe, nes jis – didesnis žaidėjas. Gynybai prieš Valančiūną Milvokis turės siųsti pagalbą. O jis neblogas. Jis nėra tragiškas, bet jis neblogas.

Gal jis nėra Zachas Randolphas, tačiau jei prieš jį gynyboje stovės Makeris, Valančiūnas kas vakarą rinks po 20 taškų“, – samprotavo D.Thorpe'as.

„Mažiausiai po 20 taškų, – jam antrino Z.Lowe'as. – Milvokis negali taip prieš jį gintis ir turės problemų.“

„Įdomu, ką jie darys, kad Valančiūnas nedominuotų baudos aikštelėje“, – svarstė D.Thorpe'as.

„Galbūt ką nors radikalaus – vidurio puolėju statys Mirzą Teletovičių ar Giannį Antetokounmpo? – spėliojo Z.Lowe'as. – Bet tai serija, kurioje Valančiūnas gali žaisti daug ir labai pakenkti Milvokiui.“

„Bucks“ neišrado dviračio – tiesiog darė viską, kad J.Valančiūnas kuo nepatogiau priimtų kamuolį. O tų perdavimų iš komandos draugų lietuviui buvo per mažai, kad „Raptors“ išleistų godzilą į „Bucks“ baudos aikštelę.

„Scanpix“ nuotr./„Raptors“ – „Bucks“
„Scanpix“ nuotr./„Raptors“ – „Bucks“

J.Valančiūno palyginimas su godzila – ne tik ESPN žurnalistų prasimanymas. Buvęs „Raptors“ įžaidėjas Alvinas Williamsas įsitikinęs, kad komanda privalo geriau išnaudoti 24-erių „centrą“.

„JV turi būti daugiau nei tik užtvarų statytojas ar kamuolį priimantis ir iškart perduodantis vyrukas, – „Sportsnet 590“ radijui pasakojo A.Williamsas. – Jis per daug talentingas, kad trainiotųsi tik prie tritaškio linijos ir statytų užtvaras.“

Įdomioji statistika – kai J.Valančiūnas per rungtynes išmesdavo bent 10 metimų, „Raptors“ laimėjo 21 mačą iš 31.

Skaičiai dar sako, kad „Raptors“ yra viena efektyviausiai po krepšiu taškus renkančių komandų. Tik problema tame, kad pagal ten rengiamų atakų skaičių tėra 21-a.

Viskas dėl to, kad „Raptors“ žaidimas organizuojamas prie tritaškio linijos su gynėjais K.Lowry ir D.DeRozanu.

„Raptors“ puolime turėtų būti sąmoningesni, nes tai paveikia jų sugrįžimą į gynybą per greitą varžovų ataką, – pažymėjo A.Williamsas. – Valančiūnas turi dažniau gauti kamuolį baudos aikštelėje. Panašiai, kaip „Bucks“ po krepšiu išnaudoja Gregą Monroe. Tai vers Milvokį taikytis prie „Raptors“ žaidimo. JV yra žaidėjas, kuris gali tą padaryti.“

Iš suolo galo – į starto penketą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thonas Makeris

J.Valančiūno varžovas Th.Makeris nepridarė stebuklų. Jis per 15 minučių pasižymėjo 4 taškais ir 3 atkovotais kamuoliais.

Bet trečiajame kėlinyje jis blokavo du metimus, pataikė dvitaškį ir taip suteikė impulsą lemtingam „Bucks“ spurtui.

Per 41 pirmąsias NBA sezono rungtynes sužaidęs vos 100 minučių, nenušlifuotas 20-metis 216 cm ūgio talentas nuo sausio pabaigos tapo nuolatiniu „Bucks“ starto penketo žaidėju.

Savo greičiu, rankų ilgiu ir mobilumu Th.Makeris puikiai pritapo prie jaunatviško ir pašėlusio „Bucks“ žaidimo ritmo.

Po NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių Th.Makeris žaidžia vid. po 13 minučių, renka 4,5 taško ir 2,4 atkovoto kamuolio. Iš Sudano kilęs australas 2016-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pašauktas 10-uoju šaukimu.

VIDEO: Galingas Th.Makerio blokas

Iš pradžių apžvalgininkai kritikavo „Bucks“ už tokį rizikingą sprendimą, tačiau Jasonas Kiddas atskleidė Th.Makerio talentą ir potencialą.

„Po pertraukos jis neblogai gynėsi. Be to, jis puikiai bėga į greitą puolimą ir išplečia žaidimą. Jis labai tinka Milvokio žaidimo schemoms, – pažymėjo „Raptors“ puolėjas P.J.Tuckeris. – Jasonas Kiddas padarė taip, kad visi naujokai dabar žaidžia lyg nebūtų naujokai.

Malcolmas Brogdonas, Thonas Makeris... Toks jausmas, kad jie metų metus žaidė atkrintamosiose. Neįtikėtina, kaip jis tiek iš jų išspaudė.“

Apie Valančiūną – nė žodžio

AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas ir Kyle'as Lowry
AFP/„Scanpix“ nuotr./DeMaras DeRozanas ir Kyle'as Lowry

Prieš antrąsias „Raptors“ ir „Bucks“ rungtynes apie J.Valančiūną neužsiminta nė žodžiu.

Pavyzdžiui, atkrintamųjų starte visai pranykęs, vos 2 metimus iš 11 pataikęs, visus 6 tritaškius prametęs ir rungtynes su 4 taškais baigęs „Raptors“ įžaidėjas Kyle'as Lowry sakė, kad dar agresyviau atakuos krepšį.

„Ko gero, kai kuriuos metimus teks mesti priverstinai, – sakė 6 rezultatyvius perdavimus atlikęs K.Lowry. – Komandos draugai nori, kad būčiau agresyvesnis, todėl mesiu daugiau. Viskas paprasta.

Manau, išdalijau gerus perdavimus. Po užtvarų mano horizontą dengdavo keturios rankos, bet turiu būti agresyvesnis.“

Toronto klubas visus 9 kartus NBA atkrintamąsias varžybas pradėjo pralaimėjimu.

Galbūt ne priverstinius metimus omenyje turėjo „Raptors“ treneris Dwane'as Casey, planuodamas strategiją antrosioms rungtynėms Toronte.

„Mes galėtume sklandžiau žaisti puolime, – pridūrė P.J.Tuckeris. – Manau, kartais netinkamose pozicijose laukdavome Lowry perdavimų. Visi turi užsiimti tinkamas pozicijas, žaisti aštriau, statyti geresnes užtvaras ir taip kartu palengvinti savo bei Kyle'o gyvenimus.“

Ir palengvinti visų gyvenimą tiesiog pataikant laisvus metimus, kurių, pagal NBA pateikiamą statistiką, „Raptors“ pataikė tik 8 iš 24.

Keli taiklūs metimai ir keistų rezultatą, ir būtų užtvėrę greitkelį žaibiškoms „Bucks“ kontratakoms.

Be to, „Raptors“ gynyba privalo apsunkinti Giannio Antetokounmpo kelią krepšio link – graikas pirmajame mače sumetė net 13 metimų iš 18 ir pelnė 28 taškus.

Daug iš jų – greitose atakose.

„Jie sumušė mus. Jie buvo darbštesni nei mes. Fiziškesni. Aktyvesni bet kurioje kategorijoje. Tą mes rodėme vyrams per vaizdo peržiūrą, – pasiruošimo akcentus dėliojo D.Casey. – Turime žaisti visai kitame lygyje. Negalime žaisti reguliariojo sezono krepšinio. Turime statyti užtvaras atkrintamųjų varžybų stiliumi. Turime veržtis atkrintamųjų stiliumi. Turime bėgti kaip atkrintamosiose.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./1978-ųjų „Buik Regal“
AFP/„Scanpix“ nuotr./1978-ųjų „Buik Regal“

„Raptors“ pralaimėjimas namuose pirmosiose serijos rungtynėse nėra pasaulio pabaiga. Toronto klubas visus 9 kartus NBA atkrintamąsias varžybas pradėjo pralaimėjimu.

„Raptors“ puolimo lyderis D.DeRozanas palygino sunkų Toronto krepšininkų startą su senu automobiliu „Regal“.

„Ar turėjote tokį? Kol jis įsibėgėja, reikia luktelėti. Bet kai tik įsivažiuoja, jis skrieja kaip 2016-ųjų „Lexus“, – vaizdingai pasakojo D.DeRozanas.

Tas „Regal“ jau turi įsibėgėti artėjančią naktį, antraip vėliau gali nebepavyti į priekį nušuoliavusių Milvokio „elnių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius