Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 23

NBA Vasaros lygoje dirbęs D.Adomaitis – apie krepšinio madas ir M.Pocių aikštelėje

Buvęs nacionalinės rinktinės strategas Dainius Adomaitis pirmą kartą karjeroje dirbo NBA Vasaros lygoje, kurioje iš arti susipažino su aukščiausio lygio krepšinio virtuve. 15min laidoje „PIKENROLAS“ specialistas pasidalijo išskirtine patirtimi bei krepšinio tendencijomis, kurios turėtų pasiekti ir Lietuvą.

Šis straipsnis – 15min krepšinio laidos „PIKENROLAS“ ištrauka. Kviečiame stebėti visą valandos trukmės laidą:

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis – išskirtinė NBA Vasaros lygos patirtis ir naujausios krepšinio tendencijos

Dainius Adomaitis visada norėjo nuvažiuoti pasistažuoti į NBA Vasaros lygą, tačiau kelią užkirsdavo kiti prioritetai – darbai arba rezervinėje, arba nacionalinėje rinktinėje.

Šiuo metu 47-erių specialistas kontrakto su klubu neturi, nes praėjusį balandį keliai su Jeruzalės „Hapoel“ klubu išsiskyrė vos po keturių mėnesių. Taigi nekilo dvejonių dėl „Denver Nuggets“ kvietimo.

Kolorado valstijos klube dirba du lietuviai – generalinio direktoriaus asistento pareigas eina Tomas Balčėtis, o skauto poziciją užima buvęs krepšininkas Martynas Pocius.

„Vasaros metu kalbėjome su agentais. Jei nepavyktų pasirašyti sutarties su jokiu klubu, sakiau, kad mane domintų darbas Vasaros lygoje. Tai ne tik Vasaros lygos renginys, bet ir savaitė treniruočių iki tol. Toks buvo pirminis planas. Kiek kalbėjau su lietuviais „Nuggets“ klube, padėjo ir mano asmeninė pažintis su treneriu Mike'u Malone'u, kuris tvirtina visą Vasaros lygoje dirbantį trenerių štabą. Manau, kad ir lietuviai dėl manęs užtarė gerą žodį“, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ sakė D.Adomaitis.

Nuo 2015-ųjų metų „Nuggets“ vairą savo rankose laikantis M.Malone'as buvo įsitraukęs į visą procesą. Jis dalyvavo keliose treniruotėse, buvo ir Vasaros lygoje. Stebėdavo treniruotes, pasikalbėdavo su žaidėjais, kadangi dalis jų turi dvišales sutartis su „Nuggets“, o dalis kandidatuoja tokias gauti.

„Procesas yra labai aiškus. Taisyklių labai daug – ir ką galima kalbėti, ir ko negalima. COVID-19 iššūkiai buvo didžiuliai, bet viskas buvo puikiai suorganizuota“, – sakė D.Adomaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Pasaulį apgaubė COVID-19 pandemija, tad kelionė į JAV strategui buvo sudėtinga. Bevizio kelionių režimo nebėra, tikėdamasis būti įleistas į JAV, privalai atsidurti specialiame įleidžiamų į šalį asmenų sąraše.

„Komandos kvietimą buvau gavęs likus kelioms dienoms iki išvykimo, turėjau bilietus, skrydis buvo numatytas 6.30 val. ryte, o įleidimo į JAV patvirtinimą gavau vos 4.00 valandą. Tai patirtis, kokios nemėgstu. Noriu būti viskam pasiruošęs, žinoti, jog viskas sudėta, paruošta, o bilietai yra rankose“, – pasakojo D.Adomaitis.

Žinoma, visur reikia neigiamo COVID-19 testo rezultato. Pavyzdžiui, treneriai, norėdami dirbti „Nuggets“ štabe Vasaros lygoje, turėjo būt vakcinuoti. O tai D.Adomaičiui visur uždegdavo žalią šviesą.

Žaidėjams vakcinavimo pažymėjimas nebuvo būtinas, o tai jau pirmąją dieną išdarkė visą treniruočių procesą.

„Turiu istorijų, kurios tapo iššūkiu visam Denverio klubui, – pasakojo treneris. – Į treniruočių stovyklą visi susirinkome pirmadienį, turėjome bendrą susipažinimo vakarienę, o antradienį laukė pirmosios pratybos. Treneriai susirinko valandą prieš, aptarėme planą, ką darysime žingsnis po žingsnio, tačiau likus 10 minučių iki individualaus darbo pradžios, atėjo gydytojas ir pranešė, jog vieno žaidėjo COVID-19 testo atsakymas buvo teigiamas.“

NBA taisyklės visada aiškiai nubrėžtos. Kandangi „Nuggets“ komandoje aštuoni žaidėjai buvo nevakcinuoti, jie savaitę privalėjo būti karantine.

„Pirmoje treniruotėje dalyvavo penki žaidėjai, – juokdamasis pasakojo D.Adomaitis. – Kasdien iki šeštadienio turėjo vykti treniruotės, o tuomet – kelionė į Las Vegasą. Štabe turėjome buvusių krepšininkų, visai gerai praeityje judėjusių žaidėjų, pavyzdžiui, Kenyoną Martiną (2000-ųjų metų pirmasis NBA naujokų biržos šaukimas – aut. past.). Jis labai geros formos, bet pasitreniravo dvi treniruotes ir užkaito kelis. Taigi pratybų tęsti jau nebegalėjo. Aštuonių žaidėjų nėra, tai ieškojome, kuo galime pasipildyti. Vienas žaidėjas atvyko trečiadienį, kitas – ketvirtadienį. Prisijungė ir Martynas Pocius. Jis gerai atrodo, dar galėtų žaisti.“

Pirmoji užduotis treniruotėse – krepšininkų saugojimas, jog jie nepatirtų traumų. Į pirmąsias Vasaros lygos rungtynes „Nuggets“ ėjo nė karto treniruotėse nesužaidę penki prieš penkis.

„Visas procesas buvo tikrai labai sudėtingas, kurį reikėjo susiplanuoti iki detalių. Daugiausia, ką turėjome – penki žaidėjai prieš penkis trenerius“, – sakė D.Adomaitis.

asm. archyvas/Dainius Adomaitis ir Kenyonas Martinas
asm. archyvas/Dainius Adomaitis ir Kenyonas Martinas

Tie žaidėjai, kurie nesirgo, bet buvo nevakcinuoti ir turėjo kontaktą su sergančiu, prisijungė prie antrųjų Vasaros lygos rungtynių.

„Pirmosios dvejos rungtynės buvo labai sudėtingos, nes neturėjome stipriausios sudėties. Žaidėjai nebuvo tinkamos formos, taip pat tarpusavyje jie neturėjo gero supratimo. Taip nutiko dėl to, nes žaidėjai surinkti iš atskirų komandų. Po antrųjų rungtynių turėjome normalią treniruotę, taigi kažkiek buvo geriau“, – sakė D.Adomaitis.

Pirmąsias dvejas rungtynes „Nuggets“ pralaimėjo bendru 45 taškų skirtumu. Trečiajame mače krito 90:84, o likusiuose dviejuose mačuose iškovojo pergales.

Vienas iš penkių vakcinuotų ir visada žaisti pasiruošusių „Denver Nuggets“ žaidėjų – dvišalio kontrakto siekęs 21-erių metų kaunietis Arnas Velička.

„Boston Celtics“ ir „Denver Nuggets“ komandoms atstovavęs lietuvis per ketverias rungtynes vidutiniškai žaidė po 6 minutes, pelnė po 0,8 taško, atkovojo po 0,5 kamuolio, atliko po 0,8 rezultatyvaus perdavimo ir klydo po 1,2 karto.

„Treniruočių procesas buvo labai sudėtingas, tad sunku ką nors pasakyti. Arnas labai gerai dirbo, niekur neprapuolė. Fiziškai labai gerai atrodė, gal net dar labiau sustiprėjęs. Galiu patvirtinti, kad Arnas dirba tikrai daug, – pasakojo D.Adomaitis. – Jam gal kažkiek nepasisekė, kad mūsų komandoje pagrindiniai du žaidėjai buvo pirmosiose dviejose pozicijose, t. y. žaidėjai, kurie nori turėti kamuolį savo rankose. Arnas neturėjo galimybės, nes komandoje buvo prioritetiniai žaidėjai, kuriems reikėjo skirti dėmesį, kad jie gautų žaidybinio laiko. Krepšininkai, turintys sutartis su klubu arba esantys ant klaustuko, kuriuos galvoja kviesti į stovyklą arba pasiūlyti dvišalę sutartį. Prioritetai buvo sudėlioti, treneriai komunikuoja su vadovais ir viską žino. Tai normalu. Arnui nepasisekė, nes prioritetinių žaidėjų buvo labai daug jo pozicijoje. Bet visi buvo labai patenkinti jo darbo etika. Jokių priekaištų tikrai nebuvo.“

„Scanpix“ nuotr./Arnas Velička
„Scanpix“ nuotr./Arnas Velička

Vasaros lygos metu „Nuggets“ klube dirbo du fizinio rengimo treneriai, trys kineziterapeutai, trys žmonės, kurie viską sudėlioja į vietas, jog žaidėjams būtų geriausios sąlygos dirbti, taip pat septyni treneriai.

„Viskuo yra pasirūpinta“, – sakė D.Adomaitis, papasakojęs plačiau apie išskirtines žaidėjams NBA suteikiamas sąlygas.

„Treniruočių sąlygos yra idealios. Kiekvieno žaidėjo svajonė žaisti NBA yra ne tik dėl pinigų, bet ir dėl sąlygų. Taip pat kaip ten jais yra rūpinamasi, – kalbėjo buvęs Vilniaus „Ryto“ treneris. – Tiesiog reikia atnešti savo šikną 10 valandą ryte salę, tau bus paruošti pusryčiai, įrengtas toks mini restoranas. Žaidėjas ateina į rūbinę, juo domisi, ar viskas yra gerai, kineziterapeutai paruošia treniruotei. Tuomet individualus darbas su dviem treneriais. Prasideda komandinė treniruotė, darbe didelis pozityvas. Nėra jokios kritikos. Po darbo – kineziterapija, masažai, tuomet žaidėjų laukia pietūs restorane, kuriame jie renkasi iš 5–8 patiekalų. Fantastika. Nenuostabu, jog jauni žaidėjai ten daro didelį progresą.“

Pagrindinė tokių sąlygų mintis – padaryti viską, jog žaidėjas neturėtų pasiteisinimo, jog ko nors negavo. Esant tokioms sąlygoms, visa atsakomybė krenta ant žaidėjo pečių.

„Didelis dėmesys žaidėjų individualiam darbui. Organizuota, nuoseklu ir aišku. Du treneriai vienam žaidėjui. Individualus darbas vyksta dvidešimt minučių – metimai, individualių savybių gerinimas, kamuolio valdymas, įvairūs metimų užsibaigimai“, – savo užduotis komandoje vardijo D.Adomaitis.

Kai treniruočių beveik nėra, sunku kalbėti apie taktinį pasiruošimą Vasaros lygoje. Visi susirenka pasižiūrėti individualių krepšininkų sugebėjimų.

„Vasaros lygos krepšinyje yra daug kopijavimo, nes intencija visai kitokia. Geriausiai apmokami NBA žaidėjai dabar privalo turėti vieną savybę – pataikyti iš toli. Tai labai svarbu, JAV ant to dedamas didžiulis akcentas. Europoje mes sakome, kad geriausias procentas yra metimų iš po krepšio. NBA aukščiau gal net pastatytų tritaškį metimą. Mes per pirmąsias rungtynes Vasaros lygoje išmetėme aštuonis metimus ir akcentavome, jog to nenorime. Paskutiniame mače žaidėjai jau išmetė tris metimus iš vidutinio nuotolio. Kitas dalykas – automatizmas. Jei padarai klaidą, nesustok ir žaisk toliau. Judesys aikštelėje turi būti nepertraukiamas. Visi žaidžia panašiu stiliumi. Aišku, negali ko nors prigalvoti, kai turi keturias treniruotes. Visi ateina pažiūrėti, ką žaidėjai sugeba individualiai.“

ESPN žurnalistas Mike'as Schmitzas praėjusią savaitę rašė, jog NBA Vasaros lyga sukurta į puolimą orientuotiems žaidėjams. Treniruočių mažai, puolimas nėra sustyguotas, o intensyvumas gynyboje – nedidelis. Tai turnyras, kuris yra idealus įspūdingų statistinių rodiklių rinkimui, jei žaidėjo pasitikėjimo lygis savimi, kaip ir trenerio suteikta laisvė, kurios reguliariajame sezone nebebūna, yra beribė.

Šio garsaus JAV sporto žurnalisto mintims pritarė ir D.Adomaitis.

„Taip, vienareikšmiškai taip. Mes irgi Vasaros lygoje kalbėjome, jog žaidimo baudos aikštelėje beveik nebėra. Arba yra labai mažai. Pradėjome skaičiuoti geriausius nugara žaidžiančius krepšininkus NBA, tai jie yra europiečiai – JV, Domas, Jokičius. NBA klubai nebeakcentuoja žaidimo baudos aikštelėje, tarkime, „Utah Jazz“ geriausiai nugara žaidžiantis krepšininkas yra Bojanas Bogdanovičius“, – sakė nuo 2016-ųjų iki 2019-ųjų metų Lietuvos rinktinei vadovavęs treneris.

asm. archyvas/„Denver Nuggets“ rūbinė
asm. archyvas/„Denver Nuggets“ rūbinė

Nors krepšinio sensacijos Stepho Curry inspiruota NBA vis labiau remiasi tolimais metimais, kurie persiduoda po truputį ir į Europą, bet negalima visiškai užsimerkti į žaidimą nugarą baudos aikštelėje.

„Manau, kad krepšinyje turi būti balansas. Turi išnaudoti savo stipriąsias puses prieš priešininką. Jei galvoji, kad po krepšiu turi persvarą, turi per ten atakuoti. Jei turi galimybę atakuoti su įžaidėju, tą ir darai. Ši mada ateina ir į Europą, faktas, bet „du prieš du“ yra esminis elementas. Nemanau, kad Europoje dings žaidimas nugara į krepšį, o treneriai nustos ties tuo ruošti vaikus“, – kalbėjo D.Adomaitis.

Vasaros lygoje strategas pamatė ir daugiau dalykų, kuriuos turėtų perimti ir Lietuvos krepšinį.

„Kas susiję su analitiniu darbu, mums reikia dar daug ko pasimokyti ir eiti į priekį. Skaičiai krepšiniui padeda. Kitas dalykas – NBA skautingą daro ir rungtynių metu, o per pertrauką gali žaidėjui aiškiai parodyti, kas pirmajame ar antrajame ketvirtyje neveikė, kokių problemų turėjo, tai sistemos ar žaidėjo klaida. Tai yra visiškai normalus dalykas NBA, daromas jau daugybę metų. Jei norime Lietuvoje turėti universalius žaidėjus, turime investuoti į tą darbą. Pamirškime tuos dalykus, kai klube yra tik treneris ir vienas asistentas. Arba einame į priekį, arba liekame vietoje“, – teigė D.Adomaitis.

Apie patirtį NBA Vasaros lygoje ir neeilinį trijų dalių krepšinio seminarą – Dainiaus Adomaičio pasakojime 15min laidoje „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis – išskirtinė NBA Vasaros lygos patirtis ir naujausios krepšinio tendencijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius