Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 11

Vėl savo stichijoje: J.Valančiūnas – NBA įkrintamųjų rekordų kolekcionierius

Jonas Valančiūnas grįžta ten, kur pastaraisiais metais jau įprato būti – į NBA įkrintamąsias varžybas. Ketvirtą sezoną egzistuojantis stipriausios pasaulio krepšinio lygos etapas tapo neįsivaizduojamas be Lietuvos rinktinės centro, kuriam priklauso bent du įkrintamųjų rekordai.

Kaip ir prieš metus, „New Orleans Pelicans“ Vakarų konferencijoje užėmė devintąją vietą ir vėl mėgins prasiskinti kelią į atkrintamąsias varžybas per įkrintamųjų etapą.

J.Valančiūnui ši situacija pažįstama geriau nei bet kam kitam.

Nuo tada, kai 2020 metais NBA pristatė įkrintamųjų formatą, J.Valančiūnas nepraleido nė vienų įkrintamųjų varžybų ir yra sužaidęs maksimalų galimų rungtynių skaičių jose.

Lietuvis įkrintamosiose debiutavo dar 2020 metų vasarą „burbule“ Orlande, kur komandos slėpėsi nuo COVID-19 pandemijos.

Tuomet įkrintamųjų formatas dar buvo kitas – jose žaidė tik 8 ir 9 vietas užėmusios komandos. 8-oje vietoje likusiems „Portland Trail Blazers“ tuomet reikėjo laimėti sykį, o 9-ąją vietą užėmusiems „Memphis Grizzlies“ su Jonu Valančiūnu buvo būtinos dvi iš eilės pergalės.

Galiausiai, pergalę 126:122 jau pirmose rungtynėse iškovojo „Blazers“, o lietuvio sezonas buvo baigtas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius ir Jonas Valančiūnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jusufas Nurkičius ir Jonas Valančiūnas

Jau kitais metais, 2021-aisiais, NBA pristatė įkrintamųjų formatą, kuris taikomas iki šiol, kai jose dalyvauja 7–10 vietas reguliariajame sezone užėmusios komandos.

Prieš dvejus metus dar „grizliams“ atstovavęs J.Valančiūnas su komanda reguliariajame sezone liko devintas, taigi tam, kad iškoptų į atkrintamąsias, jiems buvo būtinos dvi pergalės. Jas Memfio ekipa pasiekė.

Pirmajame susitikime „Grizzlies“ 100:96 nukovė „San Antonio Spurs“, o J.Valančiūnas sužaidė vienas geriausių karjeros rungtynių – pelnė 23 taškus, atkovojo 23 kamuolius ir blokavo 3 metimus.

Kitose rungtynėse Memfio krepšininkai pateikė staigmeną – svečiuose per pratęsimą 117:112 parklupdė „Golden State Warriors“ su Stephenu Curry priešakyje ir žengė į atkrintamąsias, kuriose „Grizzlies“ 1:4 nusileido „Utah Jazz“ komandai.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas meta per Kevoną Looney
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas meta per Kevoną Looney

J.Valančiūnas pakeitė komandą 2021 m. vasarą ir po mainų persikėlė į Naująjį Orleaną, bet įkrintamųjų scenarijus pasikartojo ir 2022 metais.

„Pelicans“ užėmė 9-ąją vietą Vakaruose, pirmajame susitikime nugalėjo „Spurs“ 113:103, o J.Valančiūnas dominavo – 22 taškai ir 14 atkovotų kamuolių.

Pergale lietuvis su komanda džiaugėsi ir lemiamose rungtynėse prieš „Los Angeles Clippers“ – 105:101.

J.Valančiūno pasirodymai įkrintamosiose
Data Komandos J.Valančiūno skaičiai Rezultatas
2020-08-15 „Grizzlies“ – „Trail Blazers“ 22 tšk., 17 atk. kam., 6 rez. perd. 122:126
2021-05-19 „Grizzlies“ – „Spurs“ 23 tšk., 23 atk. kam., 3 blk. 100:96
2021-05-21 „Warriors“ – „Grizzlies“ 9 tšk., 12 atk. kam., 3 rez. perd. 117:112
2022-04-13 „Pelicans“ – „Spurs“ 22 tšk., 14 atk. kam., 3 rez. perd. 113:103
2022-04-15 „Clippers“ – „Pelicans“ 8 tšk., 9 atk. kam. 105:101
2023-04-12 „Pelicans“ – „Thunder“ ? ?

Patekę į atkrintamąsias, „pelikanai“ sukėlė problemų reguliariojo sezono nugalėtojams „Phoenix Suns“, bet galiausiai pralaimėjo seriją 2:4.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Šiemet J.Valančiūnui su komandos draugais vėl teks praeiti tokį patį kliūčių ruožą.

9-oje vietoje Vakaruose likę „pelikanai“ pirmajame atkrintamųjų mače namuose priims „Oklahoma City Thunder“, o pergalės atveju dėl bilieto į atkrintamąsias svečiuose grumsis su „Los Angeles Lakers“ ir „Minnesota Timberwolves“ rungtynes pralaimėjusia komanda.

Jono Valančiūno rekordai

Kasmet žaisdamas įkrintamosiose varžybose aukštaūgis iš Lietuvos yra net kelių šio sezono etapo rekordų savininkas.

Joks kitas žaidėjas nėra sužaidęs tiek daug įkrintamųjų rungtynių, kiek J.Valančiūnas – jis žaidė jau penkiuose įkrintamųjų mačuose ir netrukus sužais dar bent vieną, o galbūt net ir du.

Suprasti akimirksniu

  • J.Valančiūnas yra laimėjęs ketverias įkrintamųjų rungtynes. Visi kiti NBA žaidėjai yra laimėję daugiausiai trejas;
  • J.Valančiūnas yra ir daugiausiai įkrintamųjų rungtynių sužaidęs krepšininkas – penkerias;
  • J.Valančiūnas pirmauja įkrintamosiose pagal iš viso atkovotus kamuolius (75) ir yra antras po Ja Moranto pagal pelnytus taškus (84);
  • J.Valančiūno statistika NBA įkrintamosiose: vidutiniškai 16,8 taško, 15 atkovotų kamuolių ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Niekas neturi ir daugiau pergalių už J.Valančiūną, kuris įkrintamosiose rankas į viršų kėlė jau keturis sykius. Arčiausiai uteniškio yra jo dabartinis komandos draugas CJ McCollumas, su „Blazers“ ir „Pelicans“ ekipomis laimėjęs tris kartus.

Galingai atrodo ir J.Valančiūno statistika įkrintamosiose varžybose.

Per penkis mačus lietuvis rinko tris dvigubus dublius, o vidutiniškai pelnė po 16,8 taško, atkovojo po 15 kamuolių ir atliko po 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Pagal iš viso sugriebtus kamuolius (75) lietuvis yra absoliutus įkrintamųjų varžybų lyderis, o pagal pelnytus taškus (84) jį lenkia tik buvęs komandos draugas Ja Morantas (90).

„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas
„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas

Savo rodiklius J.Valančiūnas galės pagerinti jau netrukus – naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos laiku jo komanda stos į kovą su „Thunder“ ir sieks pratęsti savo sezoną. Rungtynių Naujajame Orleane pradžia – 4.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius