Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 05

Vieni didžiuojasi, kiti nori pamiršti – išskirtinis 66 NBA žaidėjų klubas

NBA istorijos metraščiuose įrašytos daugiau nei 4000 žaidėjų pavardės, tačiau vos saujelei jų karjera stipriausioje pasaulio lygoje pasibaigė jau po pirmojo mačo. Ne visi šio išskirtinio klubo žaidėjai su nostalgija prisimena minutes ant ryškiausios pasaulio krepšinio scenos, tačiau visiems jų – tai iš atminties neištrinamas prisiminimas. „Bleacher Report“ pasakoja apie „kavos puodelio“ klubą, kuriam priklauso ir du buvę žalgiriečiai.
Oliveris Lafayette'as
Oliveris Lafayette'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 NBA

Šie žaidėjai priklauso amžinajai NBA brolijai, nors statuso lygoje ir susikurti ir nespėjo.

Vieni jų žaidė mažiau 10 sekundžių, kiti rungtyniavo daugiau nei puse rungtynių. Vieni pelnė taškus, kiti ne. Vienas jų aikštele dalijosi su Juliusu Ervingu ar Charlesu Barkley, kitas – sunkiai galėjo pavadinti Timą Duncaną komandos draugu.

„Tai išskirtinis klubas, vadinamas „kavos puodeliu“. NBA rungtynėse yra išbėgę apie 4400 krepšininkų, tačiau vos 66 jų tą padarė tik kartą, užsukę lyg puodeliui kavos“, – rašo „Bleacher Report“ žurnalistas Geraldas Narciso.

Vienerios reguliaraus sezono rungtynės, vienas kartas NBA statistikos protokole.

Kiekvieną sezoną lygoje žaidžia apie 450 žaidėjų. NBA cirkuliuoja nuo perėjimų, atleidimų, mainų, naujokų atvykimų, tačiau patekti į stipriausią pasaulio lygą yra išties sudėtinga užduotis.

„Greitai suvoki, jog NBA yra kaip karuselė – vieni išeina, kiti ateina, – biografinėje knygoje pasakoja liūdnai pagarsėjęs buvęs NBA žaidėjas Chrisas Herrenas. – Linija tarp patenkančių ir nepatenkančių į lygą žaidėjų yra labai plonytė.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Oliveris Lafayette'as
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Oliveris Lafayette'as

Šioje 66 žaidėjų grupėje galima rasti ir dvi Lietuvos krepšinio sirgaliams pažįstamas pavardes, kadaise Kauno „Žalgiriui“ atstovavusius Oliverį Lafayette'ą bei Ratko Vardą.

188 cm ūgio atakuojantis gynėjas O.Lafayette'as 2012-2013 metų sezone žaidė Lietuvoje, o trejus metus prieš jis sužaidė vieną mačą NBA, atstovaudamas „Boston Celtics“ klubui.

Dvikovoje su „Milwauke Bucks“ įžaidėjas rungtyniavo 22 minutes, pelnė 7 taškus (2/4 dvit., 1/2 trit.), atkovojo 4 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus bei kartą suklydo.

Nors debiutas pakankamai solidus, bet tai pirmoji ir paskutinė O.Lafayette'o patirtis NBA.

Vienerias rungtynes NBA sužaidė ir 216 cm ūgio bosnis Ratko Varda, 2001-2002 metų sezone užsivilkęs „Detroit Pistons“ marškinėlius.

Rungtynėse su „Phoenix Suns“ jis per beveik 6 minutes pelnė 5 taškus (2/3 dvit., 1/1 baud.), atkovojo kamuolį, kartą suklydo ir triskart prasižengė.

2008-aisiais R.Varda persikėlė į „Žalgirį“, tačiau Kaune aikštingojo legionieriaus karjera neužsitęsė.

Eriko Ovčarenkos/15min.lt nuotr./Ratko Varda gali keltis į Ispaniją, su savimi pasiimdamas ir Joną Mačiulį
Eriko Ovčarenkos/15min.lt nuotr./Ratko Varda gali keltis į Ispaniją, su savimi pasiimdamas ir Joną Mačiulį

Kiekvieno kelias krepšinyje yra skirtingas.

Vince'as Carteris NBA žaidė 22 sezonus – 1541 mačą, kol galiausiai legendos karjeros knygą uždarė COVID-19 pandemija.

Skrajojantis atletas į lygą pateko per 1998-ųjų metų naujokų biržą, visai kaip Tysonas Wheeleris, įžaidėjas, kurį „Denver Nuggets“ klubas pasirinko 47-uoju šaukimu.

178 cm ūgio T.Wheeleris sunkiai mena detales iš karjeros NBA, kuri vyko prieš beveik 22 metus.

Jis nepamena ar žaidė priešsezoninėse rungtynėse, tačiau puikiai prisimena akimirką, kai ketvirtojo kėlinio pabaigoje treneris Mike'as D'Antoni pašaukė jo vardą – tuo metu „Nuggets“ buvo triuškinama „Houston Rockets“ krepšininkų.

„Aš tikrai nebuvau pasirengęs eiti į aikštelę, – juokdamasis mena T.Wheeleris. – Aš tiesiog ilsėjausi ant atsarginių suolelių ir nesitikėjau žaisti. Galiu pasakyti tik tiek, jog nusiėmiau apšilimo aprangą ėmiau labai stipriai nervintis.“

Atakų organizatoriaus etapas šioje NBA komandoje buvo suskaičiuotas, nes „Nuggets“ sudėtyje įžaidėjų buvo dar trys – Chaunchey Billupsas, Nickas Van Exelis bei Cory Alexanderis.

Bet produktyvus laikas treniruočių stovykloje, puiki darbo etika privertė vadovybę ilgiau palaikyti T.Wheelerį.

„Mes tave šiandien atleisime, tačiau tu atlikai tokį puikų darbą, jog komandoje laikėme ilgiau nei planavome. Negalvojome, jog tu būsi toks geras“, – trenerio žodžius lemtingą dieną prisiminė krepšininkas.

„Kaip konkurenciją mėgstantis žaidėjas aš visada troškau antro šanso, nes tikėjau, jog galiu žaisti NBA. Bet aš negyvenau šia mintimi. Buvo kaip buvo, vis tiek turėjau gerą karjerą, tad liūdesio nėra“, – pridėjo jis.

Žaidėjams, kaip T.Wheeleris, kurie lygoje stabtelėjo tik puodeliui kavos, talento stygius nebuvo problema.

Bloga situacija, laikas, rungtynių skaičius, traumos ar tiesiog sėkmės trūkumas nulemia tokių žaidėjų likimą NBA.

„Bleacher Report“ pasakoja, jog surasti šio sąrašo žaidėjus realybėje buvo lyg gaudyti laukinę žąsį po laukus. Vieni jų dingę, kiti ignoruoja bandymus susisiekti.

Dar kiti tiesiog nenorėjo prisiminti laikotarpio, kuris jiems primena nenusisekusį gyvenimo etapą.

„Nenorėčiau būti įtrauktas į tokio pobūdžio tekstą. Šią patirtį palikau praeityje“, – sakė vienas atskleistu nenorėjęs tapti „kavos puodelio“ narys.

Nesvarbu, ar karjera buvo ilga ar trumpa, jie pateko į NBA istorijos knygas. Jie žaidė vieneriomis rungtynėmis daugiau už tave ar mane. Jie turi prisiminimus, kuriuos su savimi nešiosis visą gyvenimą, kuriuos gali pasakoti savo vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius