Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 13

Viskas, ką turite žinoti apie NBA konferencijų finalus

NBA sezonas pasiekė kulminaciją. Kovoje dėl titulo liko vos keturi pretendentai. ESPN apžvelgė sekmadienį prasidedančias abiejų konferencijų finalų serijas.
LeBronas Jamesas
LeBronas Jamesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Houston Rockets“ – „Golden State Warriors“

Tai, kas buvo planuota – įvyko. Abu vakarų konferencijos favoritai nesunkiai atžingsniavo iki tarpusavio akistatos. Abi ekipos jėgų pusfinalyje išeikvojo vienodai – oponentus patiesė per penkerias rungtynes.

Nors reguliarųjį sezoną gana užtikrintai laimėjo „Rockets“, konferencijos finalo favoritu įvardijamas titulą ginsiantis „Auksinės valstijos“ klubas.

„Warriors“ sirgaliai gali džiaugtis, jog komandos lyderis Stephenas Curry pasveiko po traumos ir jau padėjo komandai pranokti „New Orleans Pelicans“.

Bet ir be savo lyderio, Ouklando ekipa žaidė tarsi ant sparnų. „Warriors“ lyderio estafetę puikiai perėmė Kevinas Durantas (vid. 28,4 taško) ir Klay'us Thompsonas (21), o jiems puikiai talkino universalusis Draymondas Greenas.

Po traumos sugrįžusiam S.Curry prireikė vos 11 sek., jog pataikytų savo pirmą tritaškį, o tai reiškia, kad akistatą su „Rockets“ čempionai pasitinka būdami ypatingai geros formos.

Gana sklandžiai atkrintamosios klostėsi ir Teksaso klubui. Hiustono ekipa reguliaraus sezono nugalėtojo karūną užsitikrino gana anksti, tad turėjo puikią progą pasirengti atkrintamosioms ir pirmajame etape nesunkiai pervažiavo „Minnesota Timberwolves“, o vėliau ir „Utah Jazz“.

Atkrintamosiose „Rockets“ atrado ir vieną kozirį, kuris gali ypač praversti akistatoje su „Warriors“. Clintas Capela puikiai atsiskleidė atkrintamosiose ir po Jameso Hardeno ir Chriso Paulo yra trečiasis banginis, ant kurio dabar laikosi visa „Rockets“ sėkmė.

Bene įdomiausia šioje serijoje akistata – D.Greeno ir C.Capelos dvikova. Labai įdomu, ar Steve'as Kerras mačus pradės su tradiciniu vidurio puolėju, ar dažniau pasitikės pastaruoju metu tiesiog spindinčiu D.Greenu.

Jei čempionai nuspręs žaisti mažu penketuku, C.Capela turės atsitraukti toliau nuo krepšio ir gainioti kur kas mažesnį priešininką, tuo gerokai apnuogindamas „Rockets“ gynybą. Šį sezoną „Rockets“ puolėjas jau turėjo problemų žaisdamas prieš „Warriors“ – paskaičiuota, kad jam būnant aikštėje komanda per 100 atakų į savo krepšį praleido net 127,7 taško.

Visgi pastarosios savaitės rodo, kad C.Capela kur kas geriau ginasi jau ir prie perimetro linijos.

Kita vertus, „Warriors“ naudoti žemo penketo ginklą taip pat yra gana pavojinga, nes C.Capela pastaruoju metu puikiai žaidžia po varžovų krepšiu tiek rinkdamas taškus, tiek grumdamasis dėl kamuolių.

Tiesa, kad D.Greenas yra du kartus rinktas geriausiu besiginančiu lygos krepšininku, tačiau šį kartą puolėjo laukia neeilinis egzaminas.

Statistikos specialistai paskaičiavo, kad tai bus geriausiai puolančių komandų akistata šiuolaikinės NBA istorijoje.

Po to, kai NBA lygoje 1973-aisiais buvo pradėtos skaičiuoti klaidos, dar niekada atkrintamųjų varžybų istorijoje tarpusavyje nekovojo komandos, kurios per 100 atakų sugebėtų pelnyti bent po 112 taškų.

„Warriors“ pagal šį rodiklį turi 112,24 taško, jų varžovai – 112,23 tšk.

Reguliariajame sezone abi ekipos kovojo tris sykius ir du kartus laimėjo „Rockets“. Jiems pavyko laimėti prieš čempionišką kolektyvą tiek namuose, tiek varžovų teritorijoje.

„Boston Celtics“ – „Cleveland Cavaliers“

Šie abu klubai Rytų konferencijos finale kovojo ir praėjusiais metais ir tuomet Bostonas įkąsti savo varžovams neįstengė. Visgi šiemet – istorija yra visai kita. Abi ekipos konferencijos finalą pasiekė gerokai pasikeitusios.

Abiejų komandų kelias links finalo buvo nepaprastai panašus. Abi ekipos turėjo ypač daug vargo pirmajame atkrintamųjų etape ir laimėjo serijas tik po septynių dvikovų, tačiau konferencijos pusfinaliuose pervažiavo savo priešininkus be didesnių problemų.

LeBrono Jameso vedamas „Cavs“ iš pradžių labai sunkiai pranoko „Indiana Pacers“, o Bostonas irgi 4:3 nugalėjo „Milwaukee Bucks“.

Visgi po to, komandų gerbėjai galėjo kur kas lengviau atsipūsti. Klivlandas trečius metus iš eilės perkando „Toronto Raptors“ riešutą, laimėjęs seriją „sausu“ rezultatu 4:0.

„Celtics“ mače su šiemet nustebinusiais „Philadelphia 76ers“ prireikė vieneriomis rungtynėmis daugiau, bet intriga taip pat nekvepėjo.

Rinkdami įdomiausią mikrodvikovą, specialistai įvardija „Celtics“ krašto puolėjų bandymą stabdyti L.Jamesą.

Jei reguliariajame sezone lygos „karalius“ neretai atrodydavo apsnūdęs, tai atėjus atkrintamosioms mes vėl jį pamatėme tokį, kokį esame įpratę. O kai L.Jamesas žaidžia taip, sustabdyti jį ir „Cavs“ rytuose yra beveik neįmanoma niekam.

Pirmosiose dviejose akistatose „Celtics“ leido varžovų aukštiems lyderiams Gianniui Antetokounmpo ir Joeliui Embiidui rinkti taškus, apribojant kitus komandos žaidėjus, tikėdamiesi, kad vienas karys mūšio nelaimės.

Tai pasiteisino, tačiau šį kartą varžovo kalibras bus dar didesnis. LeBronas ne vieną ir ne du kartus jau įrodė, kad gali vienas laimėti bet kurią seriją.

Reguliaraus sezono rungtynėse prieš jį „Celtics“ treneriai dažniausiai statydavo Jayleną Browną ir Marusą Smartą, bet šį sykį gali išmėginti ir naujoką Semi Ojeleye, kuris nepaprastai sėkmingai dvikovoje prieš „Bucks“ laikėsi prieš G.Antetokounmpo.

Galima neabejoti, kad prieš L.Jamesą bus statomas vis kitas žaidėjas, taip bandant kuo labiau nuvarginti „Cavs“ lyderį ir tikintis, kad jis dažniau numes kamuolį kitiems savo ekipos draugams. Ar tai pasiteisins, matysime.

Bet kad tai padaryti bus nepaprastai sunku, rodo skaičiai, susiję su vienu „Celtics“ lyderių Alu Horfordu.

Įdomus faktas, kad šis aukštaūgis prieš L.Jameso komandas atkrintamosiose laimėjo vos vienas rungtynes iš šešiolikos. Jeigu „Cavs“ žengs į finalą, tikėtina, kad L.Jamesas prieš A.Horfordą bus laimėjęs daugiau atkrintamųjų mačų nei prieš bet kurį kitą lygos žaidėją.

Dabar šio, ne ypač malonaus, sąrašo viršuje yra Kevinas Garnettas, Paulas Pierce‘as ir Lance‘as Stephensonas, kuriuos L.Jamesas įveikė po 17 sykių.

Visgi savų kozirių prieš šią seriją turi ir „Celtics“. Terry Rozieras pastaruoju metu demonstravo įspūdingą formą, o reguliaraus sezono metu skriaudė Klivlando ekipą netgi labiau nei Kyrie Irvingas.

K.Irvingas į savo buvusios komandos krepšį per 94 minutes įleido 51 tašką, o T.Rozierui užteko vos 73 minučių, kad pelnytų 50 taškų.

Reguliaraus sezono metu „Cavs“ laimėjo dvi akistatas iš trijų, nugalėdamas tiek namuose, tiek svečiuose, bet žvalgytis į reguliaraus sezono skaičius nėra prasmės vien dėl tos priežasties, jog „Celtics“ ekipai galėjo padėti K.Irvingas. Ar išmoko Bostonas žaisti svarbiausius sezono mačus be savo lyderio, pamatysime jau šį sekmadienį.

VIDEO: „Atsarginiai“: karščiausių sezono kovų prognozė, iš sosto išverstas D.Casey ir ką K.Leonardas veikia Los Andžele?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius