Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 26

W.Chamberlaino legenda: bloku išnarintas petys ir dėjimu sulaužyta varžovo pėda

NBA visų laikų rezultatyvumo bei atkovotų kamuolių per vienerias rungtynes rekordininkas Wiltas Chamberlainas dažnai vadinamas vienu labiausiai dominavusių žaidėjų istorijoje. Vis dėlto dažnai ginčijamasi, ar šiam milžinui taip sekėsi dėl jo fizinių duomenų, ar dėl to, kad NBA buvo per silpna ir jam tiesiog nebuvo lygiaverčių varžovų. „Bleacher Report“ autorius Richardas JT teigia, kad tiesa yra pirmasis variantas.
Wiltas Chamberlainas
Wiltas Chamberlainas / „Scanpix“/AP nuotr.

Taisyklių nebuvimas

W.Chamberlainas savo profesionalo karjerą praėjo 1959 metais, tad dauguma dabartinių NBA taisyklių, priešingai nei manoma, jau egzistavo.

24 sekundžių laikrodis atsirado 1954 metais, trijų sekundžių taisyklė puolime atsirado dar 1936 metais, o kamuolio nuo lanko numušinėti nebuvo galima jau 1956-aisiais. Dažnai teigiama, kad šių taisyklių Wilto laikais nebuvo, tačiau jos buvo.

Taip, dėl W.Chamberlaino atsirado naujų taisyklių. Pavyzdžiui, draudimas baudos metimą atlikti dėjimu, nes šis 216 cm ūgio milžinas galėdavo neįsibėgėjęs įdėti kamuolį nuo baudų linijos!

Visi kiti buvo silpni

Tai yra pats stipriausias mitas iš W.Chamberlaino laikų NBA. Straipsnio autorius lyginą Wiltą su dažnai stipriausiu žaidėju tituluojamu Shaquille'u O'Nealu, sulaužiusiu ne vieną NBA krepšį.

W.Chamberlainas to niekada nepadarė (bent jau nėra apie tai įrašų), tačiau ir nebandė. Shaqas dažnai dėdavo į krepšį tyčia sukoncentruodamas visą kūno svorį, tačiau Wiltas taip tiesiog nedarė.

Vis dėlto Wiltas, kuris treniravosi kartu su Arnoldu Schwarzeneggeriu, buvo kur kas stipresnis žaidėjas nei Shaqas.

W.Chamberlaino penkiolikos sezonų NBA žaidimo vidurkis – 45,8 minutės per mačą!

Geriausiu savo laiku W.Chamberlainas galėdavo nuo suolelio išstumti 227 kg štangą, kai Shaqo maksimumas buvo tik 205 kg. Kai Wiltui buvo 59-eri, ketveri metai prieš mirtį, jis vis dar išstumdavo apie 210 kg štangą, ko Shaqas niekada negalėjo padaryti.

Ar esate matę žaidžiantį Charlesą Barkley? Jis buvo 198 cm ūgio 114 kg svorio raumenų kalnas, kuris buvo ne tik beprotiškai stiprus, bet ir labai greitas, pasižymėjo sprogstamąja jėga.

6-7 dešimtmečiuose NBA žaidė toks Gusas Johnsonas – tų laikų Ch.Barkley. Panašaus sudėjimo, stiprus ir greitas atletas, turėjęs dar ir gerą šuolį bei mažiau riebalinės masės nei „Seras Charlesas“.

Vieneriose 1966-67 m. sezono rungtynėse (kai Wilto vedama „76ers“ laimėjo 68 rungtynes iš 81-erių ir tapo NBA čempione) G.Johnsonas sugebėjo įkalti iš viršaus per W.Chamberlainą. Tai pavykdavo labai retam. Wiltas nebuvo patenkintas.

Geriausiu savo laiku W.Chamberlainas galėdavo nuo suolelio išstumti 227 kg štangą, kai Shaqo maksimumas buvo tik 205 kg.

Kiek vėliau tose pačiose rungtynėse G.Johnsonas greitoje atakoje atsidūrė vienas prieš vieną su W.Chamberlainu ir pabandė pakartoti dėjimą. Tačiau šįkart, kai Gusas buvo aukščiausiame šuolio taške, Wiltas tiesiog pagavo kamuolį ore, blokuodamas dėjimą. G.Johnsonas pajuto trakštelėjimą ir tapo pirmuoju ir vieninteliu krepšininku, išsinarinusiu petį po bloko. Teisėjas net nefiksavo pražangos, nes tai buvo švarus „stogas“.

W.Chamberlainas mokėjo skaityti žaidimą, per jį įdėti buvo labai sunku. G.Johnsonas link krepšio skriedavo su didele jėga ir užsidegimu, panašiai kaip dabar daro LeBronas Jamesas. Pabandykite įsivaizduoti, kas šiandieninėje NBA galėtų išnarinti LeBrono petį bloku.

Kita istorija apie Wilto jėgą. Vieneriose rungtynėse W.Chamberlainas taip galingai įkrovė kamuolį iš viršaus, kad iš tinklo išskriejęs kamuolys sulaužė Johnny Kerro pėdos kaulą. Krepšininkui buvo gėda tai pripažinti, tad jis bandė dar žaisti ir tik po to paprašė keitimo, norėdamas suvaidinti, kad susižeidė pats. Tik persirengimo kambaryje komandos draugams jis pasakė tiesą.

Taigi Wiltas buvo kur kas fiziškai stipresnis už Shaqą. Be to, jis buvo kur kas ištvermingesnis.

Wiltas Chamberlainas
Wiltas Chamberlainas

Geležinė ištvermė

W.Chamberlaino penkiolikos sezonų NBA žaidimo vidurkis – 45,8 minutės per mačą! 1961-62 metų sezone W.Chamberlainas nežaidė tik 8 minutes, kai gavo diskvalifikacinę pražangą. Jo sezono vidurkis, laikykitės, 48,5 minutės, kai NBA rungtynes trunka tik 48 minutes.

Shaqas per visą karjerą tik vieną sezoną vidutiniškai žaidė ilgiau nei 40 minučių.

6-as ir 7-as dešimtmečio NBA vyravo labai fiziškai galingas krepšinis, teisėjai dažnai leido labai kietą kovą ir nesaugojo lygos žvaigždžių. NBA vadovai ir komandų savininkai manė, kad kieta kova ir kraujas vilioja žmones į arenas.

Kaskart W.Chamberlainui gavus kamuolį prie jo prišokdavo 3-4 varžovai, tad Wiltas beveik niekada negaudavo galimybės žaisti vienas prieš vieną. „Celtics“ narys Clyde'as Lovellette'as viename mače išmušė du Wilto dantis, kurie jam taip ir nebuvo tinkamai sutvarkyti.

Per savo debiutinį NBA sezoną laimėjęs geriausio naujoko titulą, reguliaraus sezono MVP titulą ir „Visų žvaigždžių“ rungtynių MVP titulą, Wiltas nusprendė baigti karjerą. Ne dėl titulų – „centrui“ tiesiog nusibodo varžovų labai kietas žaidimas prieš jį. „Warriors“ pavyko jį įkalbėti žaisti toliau.

W.Chamberlainas prastai metė baudų metimus (karjeros taiklumas – 51 proc.), tad pavojų pajutęs varžovai tiesiog bauduodavo Wiltą. Jis labai retai įmesdavo abu baudų metimus.

Wiltas Chamberlainas – pirmasis NBA stileiva, išpopuliarinęs galvos raištį
Wiltas Chamberlainas – pirmasis NBA stileiva, išpopuliarinęs galvos raištį

Geriausias visų laikų atletas

NBA ir tuo metu, ir po jo turėjo galingų ir aukštų žmonių. Tuo pat metu žaidęs Walteris Dukesas buvo 213 cm ūgio, Swede'as Halbrookas buvo 221 cm, o Melas Countsas – 213 cm. Mūsų laikais buvo Yao Mingas.

Vis dėlto nė vienas iš jų nepakartojo ir net neprisiartino iki W.Chamberlaino 55 atkovotų kamuolių per vienerias rungtynes rekordo. Nė vienas per sezoną nerinko po 50,4 taško. Nė vienas neturi 22,9 karjeros atkovotų kamuolių per rungtynes vidurkio. Tad ir ne išskirtinis ūgis buvo W.Chamberlaino sėkmės paslaptis.

1986 metais „Sports Illustrated“ apibūdino W.Chamberlainą kaip geriausią gyvą atletą. Nors 7-ajame dešimtmetyje buvo dar gana mažai žinoma apie teisingą mitybą, Wiltas vis tiek buvo neeilinis atletas.

Koledže Wiltas užsiėmė lengvąją atletika – stūmė rutulį, bėgo įvairias distancijas, buvo trišuolininkas ir šuolių į aukštį čempionas. Prie viso to jaunystėje jis sugebėdavo išstumti 250 kg svorio štangą.

Kai jam buvo 50 metų, „New Jersey Nets“ aktyviai bandė prisivilioti W.Chamberlainą grįžti į NBA.

Kaip Wiltui sektųsi šiandieninėje NBA?

Puikiai! Tokių fizinių galimybių krepšininkas laisvai rinktų po 18 atkovotų kamuolių per rungtynes, įmestų bent po 15 taškų, atakuodamas daugiau nei 60 proc. taiklumu. Nė vienas aukštaūgis neprilygtu jam greičiu ar šuoliu.

Paskutiniame W.Chamberlaino sezone NBA jis vis dar žaisdavo po 43 minutes per mačą. „Lakers“ treneris jį sodindavo ant suolo likus dviem minutėms iki pirmo ketvirčio pabaigos ir grąžindavo į aikštę sužaidus apie dvi minutes antrajame ketvirtyje. Daugiau poilsio nebuvo.

Be kita ko, W.Chamberlainas ir puikiai matė aikštę. Nors per karjerą turi tik 4,4 rezultatyvių perdavimų vidurkį, tačiau 1967-68 metais rinko po 8,6. Jis yra vienintelis žaidėjas istorijoje, pasiekęs 20+20+20 trigubą dublį.

Jeigu toks „centras“ kaip Kwame'as Brownas galėjo dešimt metų rungtyniauti NBA, Wiltas dabar būtų nesustabdomas.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius