TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 11

Čempionišku virtęs vokiškas pavyzdys: ko gali pasimokyti Lietuva ir kitos šalys?

Vokietija tapo septintąja, iškovojusia pasaulio krepšinio čempionų titulą. Ko kitos šalys gali pasimokyti iš kantriai link viršūnės ėjusių vokiečių?

„Vokietija yra puikus pavyzdys – jie ėjo į priekį 20 metų, o dabar raško vaisius“, – apie pavyzdinę vokiečių krepšinio sistemą pasaulio čempionato finalo išvakarėse sakė Argentinos legenda Luisas Scola.

Dar prieš ketverius metus planetos pirmenybėse Kinijoje vokiečiai nesugebėjo įveikti net grupių etapo ir liko 18-ti, o dabar namo parsiveš aukso medalius ir pasaulio čempionų taurę.

Bet čempioniška komanda nesusikūrė per vieną dieną. Tai buvo ne vienų metų darbo vaisius.

Dar 2021 metais vokiečiai nustebino, kai olimpinėje atrankoje pranoko kroatus, brazilus ir rusus bei pačiupo kelialapį į Tokiją, nors komandoje nebuvo ryškiausios žvaigždės Denniso Schroderio, o dabar komandoje žybsintis Franzas Wagneris buvo ką tik pašauktas NBA naujokų biržoje ir taip pat nežaidė rinktinėje.

Nors Japonijos sostinėje suspindėti vokiečiams nepavyko, tai buvo puikus pamatas tam, kas nutiko per kitus dvejus metus.

Pernai Kelne ir Berlyne vokiečiai demonstravo labai kokybišką krepšinį Europos čempionate, kuriame klupdė tokias komandas kaip Prancūzija, Lietuva ir Graikija, o galiausiai finišavo su bronzos medaliais – pirmuoju apdovanojimu nuo 2005 m. Europos pirmenybių sidabro, kurį vokiečiams nukalė fenomenalus Dirkas Nowitzki.

Šiemet naujoji vokiečių karta, užaugusi stebėdama Dirką, apskritai nebesuklupo nė karto ir pasipuošė pasaulio čempionato aukso medaliais pirmą kartą šalies istorijoje.

Pakeliui link titulo vokiečiai patraukė sau iš kelio japonus, australus, suomius, kartvelus, slovėnus, latvius, amerikiečius ir serbus, o viena iš pergalių priežasčių yra komandos tęstinumas.

Skirtingai nei daugelis kitų komandų, vokiečiai į Pietryčių Aziją išsiuntė nuo ankstesnių metų beveik nepakitusią sudėtį.

Visi septyni pernai daugiausiai rungtyniavę žaidėjai (D.Schroderis, F.Wagneris, Johannesas Voigtmannas, Danielis Theisas, Maodo Lo, Johannesas Thiemannas, Andreasas Obstas) liko komandoje ir šiemet.

Apskritai nuo pernai rinktinėje pakito vos trys žaidėjai, nors pokyčių galėjo būti dar mažiau, jei ne pernai Moritzo Wagnerio ir Isaaco Bongos patirtos traumos, dėl kurių berlynietis ir noivydietis negalėjo rungtyniauti žemyno pirmenybėse. Šiemet „Orlando Magic“ ir Miuncheno „Bayern“ puolėjai jau padėjo komandai, papildydami ją kartu su Davidu Krameriu.

Palyginimui, Lietuvos komandoje nuo pernai keitėsi net aštuoni žaidėjai, finalą pasiekusioje Serbijoje – septyni, o JAV rinktinė apskritai atsivežė komandą, kurioje nė vienas krepšininkas ligšiol neturėjo rinktinių turnyrų patirties.

Būtent kantrybę ir tęstinumą bendraudami su 15min po triumfo išskyrė Vokietijos rinktinės krepšininkai.

„Viską turi daryti kantriai. Sunkiai kovėmės tam, kad čia atsidurtume. Bet tai neatsitiko per naktį, – pabrėžė I.Bonga, žaidęs rinktinėje ir prieš dvejus metus Tokijuje. – Prireikė daug metų, kad viskas susidėliotų. Tam, kad susižaistume, reikia daug metų žaisti kartu ir tai yra jau ne pirmi metai, kai tai darome.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos

23-ejų krepšininkas, pasaulio čempionate rinkęs po 7,8 taško ir 2,3 atkovoto kamuolio bei vykdęs jam paskirtas svarbias gynybines užduotis, pridūrė, kad su rinktinės komandos draugais turi ryšį ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų.

„Visi esame tarsi broliai, pažįstame vienas kitą ir už aikštės ribų, kartu esame praleidę mėnesių mėnesius. Tam, kad nuverstum kalnus, turi būti kantrus ir tikėti savimi“, – sakė I.Bonga.

Bet ne tik tęstinumas yra vokiečių sėkmės paslaptis.

Dar D.Nowitzki įkvėpta naujoji karta Vokietijos krepšinio sistemoje augo kitaip negu ankstesnės.

FIBA nuotr./Dirkas Nowitzkis
FIBA nuotr./Dirkas Nowitzkis

Vokietijoje per pastaruosius dešimtmečius ypač daug dėmesio skiriama individualių įgūdžių tobulinimui, o tai dabar pasimato ir nacionalinėje komandoje, kurioje – šūsnis puikius krepšinio pagrindus turinčių universalių žaidėjų.

Tai, kad Vokietijos krepšinis sparčiais žingsniais eina į priekį, iliustruoja ne tik pasaulio čempionato auksas, bet ir pasiekimai kituose frontuose.

Vokiečių moterų rinktinė šiemet pirmą kartą po keliolikos metų žaidė Europos čempionate ir ten pasiekė aukštą šeštą vietą – geriausią nuo 1997-ųjų. Moterų krepšinio bumą Vokietijoje dar labiau gali lemti ir po trejų metų šioje šalyje vyksiantis pasaulio čempionatas – apie tai buvo paskelbta prieš kelias dienas Maniloje.

Džiugina rezultatais ir vokiečių jaunieji krepšininkai.

Visų amžiaus grupių vaikinų jaunimo Europos čempionatuose vokiečiai šiemet pateko tarp šešių geriausių rinktinių, o 18-mečiai iš Vokietijos netgi iškovojo bronzos medalius. Šaliai, neturinčiai tokios gilios krepšinio istorijos kaip Lietuva, Serbija ar Ispanija, tokie rezultatai yra dar vienas požymis, kad jos krepšinis žengia žingsnius į priekį.

Apskritai per pastaruosius penkerius metus vokiečių jaunimo rinktinės iškovojo tris medalius. Palyginimui, prieš tai medalių nuo 1990-ųjų, kai susijungė Rytų ir Vakarų Vokietijos, vokiečiai nebuvo iškovoję nė vieno.

Panaši situacija ir merginų krepšinyje. Iki 2016-ųjų jokios amžiaus grupės vokietės nebuvo lipusios ant apdovanojimų pakylos, tačiau prieš septynerius metus šios šalies 16-metės iškovojo sidabrą Europoje, o 2018-aisiais Vokietijos 18-metės tapo žemyno čempionėmis. Dabar tos pačios merginos veda į priekį jau ir moterų rinktinę.

FIBA nuotr./Vokietijos krepšininkės
FIBA nuotr./Vokietijos krepšininkės

Daug pasako ir faktas, kiek daug NBA žaidėjų pastaraisiais metais užaugino Vokietija.

Dar prieš keliolika metų D.Nowitzki buvo vienintelis 84 milijonų gyventojų šalies atstovas stipriausioje pasaulio lygoje, o dabar vokiečių už Atlanto žaidžia net septyni: D.Schroderis, F.Wagneris. M.Wagneris, D.Theisas, Isaiah Hartensteinas, Maxi Kleberis ir Joshua Obiesie.

„Scanpix“ nuotr./Isaiah Hartensteinas
„Scanpix“ nuotr./Isaiah Hartensteinas

Dar keli krepšininkai kabinosi į NBA, bet, neįsitvirtinę ten, grįžo į Europą – tai Paulis Zipseris ir I.Bonga.

„Pastaraisiais metais Vokietijoje daug investuota į jaunimo krepšinį, sukurtos jaunimo krepšinio lygos, – savo šalies šuolį į viršų aiškino rinktinės snaiperis A.Obstas. – Sukurtos geros programos, kurios fokusuojasi į individualų žaidėjų tobulinimą. Be to, Vokietijoje bandoma samdyti gerus trenerius, kurie turėtų aukštą krepšinio intelektą. Akivaizdu, kad krepšinis Vokietijoje auga. Moterų, vyrų, jaunimo komandos pasiekia vis geresnius rezultatus. Tai labai smagu ir tikiuosi, kad tai tęsis.“

Visi 15min kalbinti vokiečiai po triumfo finale „Mall of Asia“ arenoje tikino, kad nori ir toliau tęsti tai, ką pradėjo dar Tokijuje, o pratęsė Kelne, Berlyne ir Maniloje.

Pasaulio čempionų komandoje vyriausias yra 32-ejų Nielsas Giffey, bet jis Vokietijos rinktinėje atliko tik epizodinį vaidmenį. Po jo pagal amžių eina 31-erių D.Theisas, 30-mečiai J.Voigtmannas ir M.Lo bei 29-erių J.Thiemannas ir D.Schroderis, o kitos rinktinės kolonos – žymiai jaunesnės: F.Wagneriui 22-eji, I.Bongai – 23-eji, M.Wagneriui – 26-eri. Be to, prireikus dar galima pridėti 25-erių I.Hartensteiną ir 23-ejų J.Obiesie.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos

Akivaizdu, kad pavyzdiniu tapęs Vokietijos krepšinis dominuojančiose pozicijose gali užsilikti ilgam laikui. O tuo tiki ir patys vokiečiai.

„Krepšinis mūsų šalyje auga. Neabejojame, kad Vokietijos krepšinio ateitis bus nuostabi“, – sakė I.Bonga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius