TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 10

„Die Mannschaft“ ar Serbijos ereliai? Pagrindiniai intriguojančio finalo akcentai

Vokietija ar Serbija? Gordie Herbertas ar Svetislavas Pešičius? Franzas Wagneris ir Dennisas Schroderis ar Bogdanas Bogdanovičius ir Nikola Milutinovas? „Die Mannschaft“ ar Serbijos ereliai? 15min pristato pagrindinius pasaulio krepšinio čempionato finalo akcentus.

Tai bus tik antras kartas šiame amžiuje, kai dėl pasaulio krepšinio karūnos susigrums dvi Europos komandos.

Pirmąsyk tai irgi nutiko Azijoje. 2006 metais dėl pasaulio čempionų titulo Tokijo pašonėje Saitamoje grūmėsi Ispanija ir Graikija, o pergalę 70:47 iškovojo net ir be traumuoto Pau Gasolio besivertę ispanai.

Dar anksčiau planetos pirmenybių finale dvi Europos ekipos kovėsi tris kartus.

Visi pasaulio čempionato finalai tarp Europos rinktinių

  • 1978 m. Jugoslavija – SSRS 82:81
  • 1990 m. Jugoslavija – SSRS 92:75
  • 1998 m. Jugoslavija – Rusija 64:62
  • 2006 m. Ispanija – Graikija 70:47
  • 2023 m. Vokietija – Serbija ??:??

Dabar dvi Senojo žemyno ekipos išsiaiškins santykius Manilos „Mall of Asia“ arenoje.

Kad ir kaip pasibaigtų rungtynės, pasaulis turės naujus pasaulio krepšinio karalius.

Vokietijai tai bus pirmas pasaulio čempionato finalas. Jei G.Herberto auklėtiniai laimėtų, jie taptų pirmąja komanda nuo Ispanijos 2006-aisiais, kuri finale triumfavo jau pirmuoju mėginimu.

Serbija į finalą sugrįžta po devynerių metų pertraukos. 2014-aisiais serbai 92:129 nepasipriešino Kyrie Irvingo vedamiems amerikiečiams.

Ši šalis žaidė daugybėje pasaulio čempionato finalų ir ne vieną jų laimėjo anksčiau, bet tai nutiko Serbijai dar būnant Jugoslavijos dalimi. Kaip atskira valstybė Serbija planetos čempione dar nėra tapusi.

Per istoriją stipriausiomis pasaulyje yra tapusios tik trys Europos ekipos: Jugoslavija (5 kartus), SSRS (3 kartus) ir Ispanija (2 kartus).

Tiek Vokietijai, tiek Serbijai tai bus antrasis medalis pasaulio čempionatuose. Vokiečiai su Dirku Nowitzki priešakyje 2002-aisiais Indianapolyje iškovojo bronzą, serbai jau minėtame 2014-ųjų čempionate Ispanijoje pasipuošė sidabru.

Pastarųjų keturių čempionatų istorija yra palankesnė Vokietijai. Nuo 2006-ųjų planetos pirmenybes visada laimi komanda, viso turnyro metu nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo. Tokia kol kas yra ir Vokietija, Okinavoje ir Maniloje laimėjusi visus septynis susitikimus.

Vokietijos rezultatai

  • Vokietija – Japonija 81:63
  • Vokietija – Australija 85:82
  • Vokietija – Suomija 101:75
  • Vokietija – Sakartvelas 100:73
  • Vokietija – Slovėnija 100:71
  • Vokietija – Latvija 81:79
  • Vokietija – JAV 113:111

Savo ruožtu Serbija į finalą atkeliavo iškovojusi šešias pergales ir patyrusi vienintelę nesėkmę, kai antrajame etape 76:78 nusileido Italijai.

Serbijos rezultatai

  • Serbija – Kinija 105:63
  • Serbija – Puerto Rikas 94:77
  • Serbija – Pietų Sudanas 115:83
  • Serbija – Italija 76:78
  • Serbija – Dominikos Respublika 112:79
  • Serbija – Lietuva 87:68
  • Serbija – Kanada 95:86

Tiesa, serbams yra palankus kitas istorinis faktas. Trijuose iš pastarųjų keturių pasaulio čempionatų nugalėtoja tapo ta komanda, kuri pakeliui link finalo eliminavo Lietuvą. Tai nutiko 2010 ir 2014 metais, kai triumfavo JAV, lietuvius nugalėjusios pusfinalyje, bei 2006-aisiais, kai čempionė Ispanija mūsų šalies komandą įveikė ketvirtfinalyje.

Serbai šiemet Lietuvą užtikrintai nugalėjo ketvirtfinalyje, įrašydami jiems pirmą pralaimėjimą Filipinuose.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Tiek Vokietija, tiek Serbija pasaulio čempionate demonstruoja fantastišką žaidimą puolime.

Serbai pagal rezultatyvumą (97,7 taško) yra antri ir nusileidžia tik amerikiečiams, vokiečiai su 94,4 taško vidurkiu – ketvirti, į priekį dar praleisdami ir Kanadą.

Serbai taikliausiai iš visų turnyro ekipų atakuoja iš žaidimo (56 proc.), geriausiai meta dvitaškius (68,4 proc.) bei tarp visų atkrintamosiose žaidusių komandų atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų (vid. 25).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

S.Pešičiaus komanda turnyre geriausiai naudojasi varžovų klaidomis, po jų pelnydami net po 23,6 taško per mačą.

Vokiečiai pagal pataikymą iš žaidimo yra ketvirti (51,4 proc.), dvitaškius – treti (62,3 proc.), rezultatyvius perdavimus tarp atkrintamųjų komandų – ketvirti (23,9). G.Herberto auklėtiniai fantastiškai kontroliuoja savo baudos aikštelę, sugriebdami didžiausią procentą kamuolių gynyboje – 76,7 proc.

Be to, abi komandos itin mažai klysta – vokiečiai padaro po 10,1, serbai – po 10,3 klaidos. Tarp aštuonių geriausių ekipų mažiau klaidų darė tik latviai (vid. 9,8).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Vokiečių pranašumu finale gali tapti įspūdingas komandos gylis puolime. Jų gretose net šeši žaidėjai (Franzas Wagneris, Moritzas Wagneris, Dennisas Schroderis, Andreasas Obstas, Danielis Theisas ir Maolo Lo) bent vieneriose rungtynėse pelnė po 20 taškų. Palyginimui, Serbijos gretose tą sugebėjo padaryti tik du žaidėjai – Bogdanas Bogdanovičius ir Nikola Jovičius.

Komandų lyderiai

  • Vokietija: Dennisas Schroderis (17,9 tšk., 6,7 rez. perd.), Franzas Wagneris (16 tšk., 6,3 atk. kam.), Moritzas Wagneris (12,4 tšk., 4,9 atk. kam.), Danielis Theisas (12,1 tšk., 5,6 atk. kam.), Andreasas Obstas (10,9 tšk.).
  • Serbija: Bogdanas Bogdanovičius (19,4 tšk., 4,6 rez. perd.), Nikola Milutinovas (13,6 tšk., 9 atk. kam.), Nikola Jovičius (10,3 tšk., 2,9 rez. perd.), Aleksa Avramovičius (9,7 tšk., 1,7 per. kam.), Ognjenas Dobričius (9,6 tšk.).

Tiesa, pranašumą serbai gali turėti prie šoninės linijos.

Jei G.Herbertui tai bus pirmasis finalas bet kuriame rinktinių turnyre, tai S.Pešičius yra sukaupęs didelę finalų patirtį.

Dar 2002-aisiais jis tapo pasaulio čempionu, kai jo vadovaujama Jugoslavija nugalėjo Argentiną.

Net du kartus jis yra tapęs ir stipriausiu Europoje.

2001-aisiais Kari pravardę turinčio specialisto vadovaujama Jugoslavija Stambule nukovė šeimininkę Turkiją, o 1993-aisiais S.Pešičius atvedė link triumfo ne bet ką, o būsimą savo priešininkę Vokietiją, 1 taško skirtumu triumfavusią finale Miunchene prieš Rusiją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Įdomu tai, kad net 18 metų Vokietijoje dirbęs S.Pešičius turi ir šios šalies pilietybę, o jo sūnus, Marko Pešičius, yra žaidęs Vokietijos rinktinėje bei šiuo metu dirba Miuncheno „Bayern“ klubo vadovu.

„Bus labai įdomu. Be jokių klausimų, vis dar jaučiuosi esąs Vokietijos krepšinio dalimi. Visada džiaugiuosi dėl Vokietijos krepšinio, vis dar gyvenu Vokietijoje ir per ilgus metus ten sukaupiau tik pozityvią patirtį. Žmonės sako, kad daug padariau dėl Vokietijos krepšinio, tad labai džiaugiuosi, kad finale žaisime būtent prieš vokiečius“, – finalo išvakarėse kalbėjo 74-erių S.Pešičius.

Jo oponentas – 10 metų jaunesnis G.Herbertas, turintis Kanados ir Suomijos pilietybes.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nuo 2010 iki 2020 metų jis dirbo treneriu keliuose Vokietijos klubuose, o prieš dvejus metus perėmė Vokietijos rinktinės vairą bei nuvairavo šią komandą link pirmojo medalio per 17 metų, kai pernai Berlyne vokiečiai pasipuošė bronza.

„Po pergalės prieš JAV kalbėjome, kad tai puikus laimėjimas, bet vis dar nesame ten, kur norime būti. Ši žaidėjų grupė nori laimėti auksą. Liko dar vienerios rungtynės. Dar neturiu idėjų, kaip žaisime prieš Serbiją, nes buvome 100 proc. susikoncentravę į amerikiečius ir nematėme serbų mačo. Treneris Pešičius yra mano draugas ir nuostabus treneris, vienas geriausių Europoje“, – prieš finalą oponentui liaupsių negailėjo G.Herbertas.

Vokietija ir Serbija tarptautinėje arenoje susigrums ketvirtą kartą.

Vienintelį kartą pasaulio čempionatuose šių šalių keliai susikirto 2010-aisiais Turkijoje, kai grupių etape dviejų pratęsimų trilerį vokiečiai laimėjo 82:81.

Du kartus Europos čempionatuose stipresni buvo serbai – 2011-aisiais Šiauliuose 75:64 ir 2015-aisiais Berlyne 68:66.

Vis dėlto nė viena iš šių akistatų savo svarba neprilygsta tai, kuri įvyks ant „Mall of Asia“ arenos parketo.

Lemiamos pasaulio čempionato rungtynės prasidės 15.40 val., o jų eigą sekite tiesiogiai 15min portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius