-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 27

Gilyn į mišką lendantis K.Maksvytis – apie plyštančius batus ir išsipildžiusį norą

Išpildę Kazio Maksvyčio norus, Lietuvos krepšininkai su vėjeliu nupūtė antrąjį varžovą Maniloje. 96:66 prieš Meksiką triumfavę mūsiškiai įsirašė antrą pergalę prieš šią Lotynų Amerikos komandą per komandų tarpusavio istoriją ir užsitikrino bilietą į antrąjį etapą. Dabar lietuvių kelyje – Juodkalnija.

Galingas vėjas kedeno plaukus Maniloje šeštadienį, o dar stipresnis uraganas papūtė pirmajame Lietuvos ir Meksikos rungtynių kėlinyje.

Tai buvo Kazio Maksvyčio auklėtinių puolimo škvalas, vartęs visas oponentų iš Lotynų Amerikos gynybos barikadas.

Tikrą puolimo kliniką, kaip pasakytų amerikiečiai, išstatę mūsiškiai smaigstė vieną taiklų metimą po kito, pataikė 13 bandymų iš 15 ir vos nesužaidė rezultatyviausio pirmojo kėlinio per šešis pasaulio čempionatus, kuriuose yra dalyvavę – pelnę 32 taškus jie nusileido tik 2006-ųjų pasiekimui ir 35 taškams į Brazilijos krepšį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Įspūdingam puolimo koncertui dirigavo Rokas Jokubaitis. Penktadienį prieš Egiptą prametęs visus šešis metimus iš žaidimo, šį kartą mažeikiškis atsidarė jau pirmu tritaškiu ir vien per pirmą kėlinį surinko 12 taškų, 4 rezultatyvius perdavimus ir 17 naudingumo balų.

Meksika bandė laikytis rungtynėse tritaškiais, kurių per pirmus du kėlinius įmetė 6, bet metant iš arčiau kamuolys varžovams iš už Atlanto slydo taip, tarsi ant jo dar būtų likę losjono, apie kurį šeštadienį juokavo amerikietis Anthony Edwardsas.

Lietuvos pranašumas nekėlė abejonių įpusėjus rungtynėms (53:34), o trečiojo ketvirčio pradžioje pasiekė net 23 taškus (57:34).

Po ilgosios pertraukos mūsiškiams problemų ėmė kelti pirmoje pusėje net aštuonis metimus prametęs centras Josha Ibarra, per Joną Valančiūną pelnęs 9 taškus, bet trumpam atgiję varžovų sirgalių su meksikietiškų imtynių kaukėmis vėl greitai nurimo.

14:0 oponentams smogę lietuviai nurūko į priekį nepavejamai, o aistras kėlė tik Vaido Kariniausko, Jorge Guttierezo bei Donato Motiejūno apsižodžiavimas.

Vis dėlto tai mažai ką keitė.

Plačią rotaciją panaudoję lietuviai leido pasireikšti visiems, o švieslentė po 40 minučių rodė lengvą mūsiškių pergalę – 96:66.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Geresnės, kokybiškesnės rungtynės abejose pusėse, – pabrėžė K.Maksvytis po pergalės. – Geriau kontroliavome rungtynes, buvo mažiau bangavimų negu praeitose rungtynėse. Sakyčiau, gynybine prasme gana neblogai pavyko – tiek situacijos be kamuolių, tiek pikenrolai, kuo varžovai išsiskiria. Vieną iš jų lyderių (Paulą Stollą – aut. past.) palikome su 0 taškų, kas yra labai geras rezultatas, Pako (Cruzas) baigė su 10 taškų, kas yra neblogai kaip tokio lygio taškų rinkėjui. Geros rungtynės, išėjome į kitą etapą, bet žinome, kad tai nieko nereiškia. Visas smagumas prasidės kitose rungtynėse. Kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių. Bus sunkiau, bet manau, kad esame pasiruošę.“

– Nesitikėjote, kad šiandien bus taip lengva?

– Tikėjomės pergalės, o taškų skirtumas nesvarbus. Tenkino kokybė, tenkino energija, kurią turėjome. Viską kontroliavome.

– Šeštadienį sakėte, kad nenorite matyti tų klaidų, kurios buvo su Egiptu. Ar išsipildė šis jūsų noras?

– Išsipildė. Antri šansai, pikenrolo gynyba – klaidų šiandien išvengėme.

Margiris, kuris užvakar buvo rezultatyviausias, šiandien nepelnė nė taško, bet padarė didelį darbą gynyboje, jau antri jo batai plyšo.

– Matėme gražaus žaidimo – perdavimus per nugarą, tolimus perdavimus. Leidžiate komandai mėgautis krepšiniu?

– Leidžiame, norime pelnyti pigius, greitus taškus. Kažkiek iš to atsiranda klaidų, nesmagu dėl to, bet šiandien gana gerai gavosi perėjimas iš gynybos į puolimą. Nestabdėme ir leidome komandai žaisti.

– Ar buvo papildomas akcentas žaisti greitai ir intensyviai dėl to, jog Meksikoje net aštuoni žaidėjai vyresni nei 30 metų ir ši komanda naudoja mažesnę rotaciją?

– Tokio nurodymo nebuvo. Buvo nurodymas, kuriuos žmones atakuojame, kuriuos varginame, kad turime nuvarginti gynėjus. Tas pats Margiris, kuris užvakar buvo rezultatyviausias, šiandien nepelnė nė taško, bet padarė didelį darbą gynyboje, jau antri jo batai plyšo. Prie jo +/ – rodiklis buvo geras. Visi dideli gerai leidosi po krepšiu, ko kartais trūkdavo iki šiol. Manau, kad padarėme gerą darbą.

– M.Normantas rungtynes pradėjo starto penkete, priešingai nei anksčiau. Ar akcentas buvo gynyba prieš varžovų perimetro lyderius?

– Taip, prieš Pako Cruzą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Nemažai taškų buvo pelnyta iš R.Jokubaičio, V.Kariniausko judesių nugara į krepšį. Ar tai buvo planas atakuoti mažesnius varžovų gynėjus?

– Jų įžaidėjas greitas, bet mažas, tad tokia opcija buvo.

– R.Jokubaitis pirmose rungtynėse nepataikė metimų iš žaidimo, bet šiandien puikus pirmas kėlinys. Kokį jis įspūdį paliko?

– Šiandien smagu dėl tų žaidėjų, kurie įsiliejo į žaidimą. Rokas gal jautėsi nejaukiai po pirmų rungtynių, bet šiandien pajuto laisvę, pajuto savo žaidimą. Tikiuosi, kad jis ir toliau taip žais, nes jis mums labai svarbus.

– Ar būsimas varžovas Juodkalnija nustebino kažkuo per pirmąsias dvejas rungtynes?

– Kol kas akcentavomės į tuos varžovus, prieš kuriuos žaidėme, bet Juodkalnija labai fiziška komanda. Tą komandą labai pakeitė Vučevičius, NBA lygio žaidėjas. Tai žymiai stipresnė komanda – bus kiti uždaviniai ir kitoks krepšinis.

VIDEO: Po pergalės prieš Meksiką – J.Valančiūno sveikinimas Ukrainos bokso žvaigždei
VIDEO: Suspindęs R.Jokubaitis: „Negalime užsiliūliuoti – antradienį pasimatys, ko esame verti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius