TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 09

Istorinį pasirodymą surengęs A.Žagaras: „5 vieta reiškia daugiau nei rekordas“

Per rungtynes su Lietuvos rinktine 17 rezultatyvių perdavimų atlikęs ir pasaulio krepšinio čempionatų rekordą pagerinęs Latvijos rinktinės įžaidėjas Arturas Žagaras savo pasirodymo nelaiko ypatingu.

Latviai per rungtynes dėl 5 vietos sutriuškino lietuvius 98:63, o praėjusį sezoną Kėdainių „Nevėžyje“ žaidęs A.Žagaras tapo ryškiausiu dvikovos veikėju, nors nepataikė nė vieno metimo iš žaidimo.

23 metų 190 cm ūgio latvis per 26 min. pelnė tik 4 taškus (0/5 dvit., 0/2 trit., 4/6 baud.), bet atkovojo 6 kamuolius ir atliko net 17 rezultatyvių perdavimų. Įžaidėjas dar po kartą perėmė kamuolį ir prasižengė.

17 rezultatyvių perdavimų – naujas pasaulio čempionatų rekordas. Ankstesnis geriausias rezultatas buvo 15 rezultatyvių perdavimų, kuriuos atliko legendinis kroatas Toni Kukočas ir šiame čempionate taip pasižymėjęs Pietų Sudano rinktinės gynėjas Carlikas Jonesas.

„Aš tiesiog skirsčiau kamuolį, o mano komandos draugai taikliai mėtė. Jie tai darė jau pirmoje rungtynių pusėje. Viskas taip paprasta, – šyptelėjo savo vardą į krepšinio istorijos metraščius įrašęs žaidėjas. – Be abejo, didžiuojuosi, tačiau 5 vieta reiškia daugiau nei rekordas.“

A.Žagaras teigė tiesiog nuolat žaidęs derinį „Du prieš du“ ir vadovavęsis savo instinktais.

„Stengiausi surasti laisvus komandos draugus. Jei jie pataiko, man atitenka rezultatyvus perdavimas. Nemanau, kad tai yra kažkas ypatingo. Gal tiesiog kažkiek pasisekė, nes kiekvieną kartą po mano perdavimo komandos draugai pataikydavo“, – kuklinosi latvis.

Mažiau kukliai apie savo auklėtinį kalbėjo Latvijos rinktinės vyriausiasis treneris Luca Banchi, po rungtynių ne kartą itin šiltai atsiliepęs apie Lietuvos krepšinio sistemą, kurią laiko pavyzdžiu latviams. Itin didelių italo komplimentų nusipelnė buvęs jo auklėtinis Jonas Mačiulis, kuris ir pakvietė A.Žagarą į Kėdainius.

„Jei kalbėsime apie Arturo patirtį, įgytą „Nevėžyje“, tai buvo labai svarbu. Reikia atiduoti duoklę tai organizacijai, J.Mačiuliui, kuris patikėjo mano žodžiais apie vaikį. Jonas turi nuojautą, jis labai greitai suprato, ko yra vertas šis žaidėjas. Mes su J.Mačiuliu nuolat palaikėme ryšį, aptardavome kas savaitę Arturo pakilimus ir silpnesnius pasirodymus. Jie davė daug, kad šis vaikinas patobulėtų ir kaip žaidėjas, ir kaip žmogus, – Kėdainių klubo indėlį pažymėjo L.Banchi. – Arturas sužaidė solidų turnyrą, prisiėmė daug atsakomybės, pirmą kartą buvo rinktinės starto penketo narys. Jam reikėjo pakeisti Latvijos krepšinio ikoną Janį Strelnieką, o tai nėra lengva užduotis. A.Žagaras padėjo rinktinei išlikti tame pačiame lygyje ir kovoti su stipriausiomis pasaulio komandomis kaip lygūs su lygiais. Tačiau tai yra tik pirmas žingsnis. Kitas yra surasti šiam vaikinui naują darbą. Jis yra jaunas, jam reikia žaisti, tad tikiuosi, kad pagaliau jis susiras naują klubą.“

Apie rungtynių su lietuviais niuansus italas detaliau nekalbėjo, tačiau pažymėjo, kad latviams yra labai svarbu nugalėti kaimynus.

„Lietuvoje krepšinis yra religija, visiems europiečiams tai yra atspirties taškas. Man pasisekė, kad turėjau galimybę dirbti su Rimantu Kaukėnu, Kšištofu Lavrinovičiumi, J.Mačiuliu. Jūs neįsivaizduojate, kiek įtakos šie žaidėjai turėjo komandoms, kuriose žaidė. Tai pasako viską apie Lietuvos krepšinį, o ši šalis nuo Latvijos yra tiesiog už sienos. Latviams tai yra puikus pavyzdys, – kalbėjo L.Banchi. – Matėte aikštėje, kaip latviams svarbu laimėti prieš lietuvius. Mums patinka nusipelnyti jų pagarbos, parodyti, kad einame tinkama linkme. Taivane jie išspardė mums užpakalius ir tai buvo gera pamoka. Tačiau jie pirmi mus pasveikino, kai susitikome viešbutyje Maniloje. Jie buvo laimingi mus matydami, nes žino, kad stengiamės pakelti krepšinį Latvijoje. Nors patiriame sunkumų, esame gerame kelyje. Dar nieko nepasiekėme, reikia tęsti darbą, tačiau mums labai naudinga, kad turime puikų pavyzdį tiesiog už savo šalies sienos.“

VIDEO: K.Maksvytis: labai nesmagu dėl šiandienos rungtynių, sunku apie jas kalbėti
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: apibūdinčiau vienu žodžiu – „gėda“
VIDEO: Tadas Sedekerskis po pralaimėjimo latviams: „Išėjome nenusiteikę rungtynėms“
VIDEO: Deividas Sirvydis po rungtynių su latviais: „Šiandienos žaidimas, patys matėt – „nekažką“
VIDEO: Tomas Dimša: „Kažkas galbūt galvojo, kad pasidarysime bendrą nuotrauką ir draugiškai pasižaisime“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius