Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 04

JAV gigantas rėžė „pasaulio čempionams“ iš NBA, pralaimėjusiems Lietuvai: „Kaip kvailiai“

Už Atlanto tęsiasi peštynės po JAV sprinterio Noah Lyleso griežto pasisakymo. Atletas juokėsi iš NBA krepšininkų, besivadinančių „pasaulio čempionais“, šie kandžiai atkirtinėjo tėvynainiui. Po pralaimėjimo Lietuvos rinktinei neišlaikė ir JAV žiniasklaidos gigantas CBS.

„Žinote, kas skaudina mane labiausiai? Aš turiu žiūrėti NBA finalus, o jie save vertina kaip „pasaulio čempionus“. Pasaulio čempionai ko? JAV?

Nesupraskite manęs klaidingai. Aš myliu JAV. Tačiau tai nėra visas pasaulis. Tai mes esame pasaulis. Mes čia turime kone kiekvienos šalies atstovus, kurie kovoja, varžosi ir kelia savo atstovaujamos šalies vėliavą. NBA nėra vėliavų“, – taip aštriai rėžė tris aukso medalius pasaulio čempionate iškovojęs N.Lylesas.

Ir netrukus buvo sumaltas į miltus NBA krepšininkų, kurie šaipėsi iš lengvaatlečio.

Bet tuomet nutiko gyvenimas – iš NBA žvaigždžių sudaryta komanda pralaimėjimo Lietuvos rinktinei 104:110 sekmadienio vakarą.

CBC žurnalistas Bradas Botkinas paskelbė kritišką straipsnį.

VIDEO: Kazys Maksvytis po rungtynių su JAV: „Reikia pamiršti šią pergalę“

„JAV krepšinio rinktinės pralaimėjimas Lietuvai atrodo tik blogiau po visos Noah Lyleso pajuokos.

Lylesas sukėlė kontroversiją praėjusią savaitę, kai svarstė apie tai, kas turėtų vadinti save pasaulio čempionais.

Noah Lylesas neklydo.

Kai amerikietis sprinteris, laimėjęs tris aukso medalius pasaulio čempionate, pasisakė apie NBA čempionus, vadinančius save pasaulio čempionais, daugybė NBA žaidėjų, tokių kaip Kevinas Durantas, Damianas Lillardas, Draymondas Greenas, Bamas Adebayo, skubėjo išjuokti sportininko nesupratimą.

VIDEO: Rokas Jokubaitis: „Dar sunku suvokt ką čia padarėm“

Tačiau tiesa tokia, kad vieninteliai neišmanėliai yra tie, kurie dėl savo nevisavertiškumo ir didelių ego praleido pro ausis visą Lyleso kalbos esmę. Jis nesakė, kad NBA nėra geriausių pasaulio krepšininkų lyga. Bet kuris kvailys žino, kad NBA yra stipriausia lyga pasaulyje.

Bet, kaip sakė Lylesas, tai vis tiek nesuteikia lygai, kurioje žaidžia tik Šiaurės Amerikos komandos, galimybės vadintis pasauliniu turnyru.

Ką taip sunku čia suprasti? Geriausi ledo ritulio žaidėjai žaidžia NHL, bet šios lygos laimėtojai nesivadina pasaulio čempionais. Jie yra Stenlio taurės laimėtojai. Bet ne pasaulio čempionai.

„Scanpix“ nuotr./„Colorado Avalanche“ iškovojo Stenlio taurę
„Scanpix“ nuotr./„Colorado Avalanche“ iškovojo Stenlio taurę

Geriausi pasaulio futbolo žaidėjai žaidžia Europoje, tačiau „Premier“ lygos ar „La Liga“ laimėtojai nesiveržia vadintis pasaulio čempionais. Šis titulas įteikiamas pasaulio čempionate. Vėlgi, labai paprasta logika.

Kalbant apie pasaulio čempionatus, toks, organizuojamas FIBA, vyksta dabar. Nutiko juokingas dalykas – jie pralaimėjo Lietuvai, kuri turi tik vieną NBA žaidėją savo sudėtyje. Tyrese'as Haliburtonas pelnė tris taškus. Tas pats Tyrese'as Haliburtonas, kuris kritikavo Lyleso mintis, siūliusias, norint tapti pasaulio čempionu, sudalyvauti ir laimėti... tikrą pasaulio čempionatą.

Kol dar nepradėjote žerti argumentų, taip, suprantu, kad Lietuvos pergalė prieš, atrodo, antros sudėties JAV rinktinę nesako, kad geriausi krepšininkai nežaidžia NBA. Taip, suprantama, kad jei geriausi žaidėjai kaunasi dėl konkretaus titulo, esančio NBA, to titulo laimėtojai gali vadintis geriausiais pasaulyje.

Bet esmė ne čia.

„Scanpix“ nuotr./Noah Lylesas stebina ne tik bėgimo greičiu, bet ir šuoliu.
„Scanpix“ nuotr./Noah Lylesas stebina ne tik bėgimo greičiu, bet ir šuoliu.

Beje, ar matėte, kad visi Lylesą atakavę NBA krepšininkai buvo amerikiečiai? Čia tiek daug arogancijos... Evanas Fournier, kuris NBA žaidė 11 sezonų, buvo puikus su Prancūzijos rinktine, neturėjo problemų dėl to, ką pasakė Lylesas.

Vadinkite tai semantika, tačiau tokia ta tiesa. Pasaulio čempionai yra karūnuojami pasaulinėje scenoje. Tai aktualu ir beisbolui, beje. „Houston Astros“ laimėjo „World Series“ („pasaulio seriją“ – aut. past.) praėjusiais metais, tačiau nemačiau ten nė vieno dalyvio iš už JAV ir Kanados ribų.

Man atrodo, dabar apie tai galvojant, jog beisbolo turnyras „World Baseball Classic“ buvo būtent ir sukurtas tam, kad išsiaiškinta būtų stipriausia pasaulio komanda.

Kalbant apie olimpines žaidynes... Kai/jei amerikiečių rinktinė laimėtų olimpinį auksą kitą vasarą Paryžiuje, žaidėjai tikrai galėtų save vadinti 2024-ųjų pasaulio čempionais.

Net ir dabartinė JAV rinktinė gali nukeliauti iki finalo ir laimėti šį pasaulio čempionatą, nepaisant pralaimėjimo Lietuvai. Ir jei jiems tai pavyktų, jie taptų pasaulio čempionais. Kuriam laikui. Bet tai vis tiek neturėtų nieko bendro su NBA.

Kalbant apie NBA, tokie dalykai tiesiog verčia atrodyti kai kuriuos geriausius lygos žaidėjus kaip kvailius.

Jei jau imi vadinti kvailiu vaikiną, kuris pasako, kad NBA čempionas nėra pasaulio čempionas, tuomet geriau nepralaimėk Lietuvai. Net ir su B rinktine.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Ar dabartiniai NBA čempionai „Denver Nuggets“ nugalėtų bet kurią kitą klubinę pasaulio komandą septynerių rungtynių serijoj? Tikriausiai. Velnias, jie veikiausiai nugalėtų ir kone visas rinktines. Tačiau tai nėra esmė.

2023-ųjų JAV lengvosios atletikos čempionate Cravontas Charlestonas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą. Lylesas laimėjo 100 metrų bėgimo finalą pasaulio čempionate. Ar spėsite, kuris yra laikomas pasaulio čempionu?

Taip, tai Lylesas. Ir jis buvo visiškai teisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius