TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 09

Latvių siautulio stebėtojais paversti lietuviai – šešti pasaulyje

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė per paskutiniąsias 2023 metų pasaulio čempionato rungtynes pralaimėjo Latvijos ekipai net 63:98 (20:28, 18:21, 9:28, 16:21) ir galutinėje įskaitoje užėmė 6 vietą.

Rungtynių favoritais buvo laikomi lietuviai, tačiau Latvijos krepšininkai jau pirmosiomis minutėmis pademonstravo, kad yra nusiteikę pasiimti pergalę sau. Užteko keleto minučių, kad kaimynų pranašumas taptų dviženklis (4:14). Lietuviams iki didžiosios pertraukos pavyko priartėti tik iki 6 taškų, o varžovų persvara buvo šoktelėjusi ir iki 13 (36:49).

Po 2 kėlinių Lietuvos rinktinė atsiliko 38:49 ir atrodė, kad dar įmanoma viską pakeisti. Deja, trečiojo kėlinio pradžia tapo tikru mūsų komandos košmaru.

Latviai iš karto po pertraukos spurtavo 14:1 ir susikrovė net 24 taškų persvarą (39:63). Kazys Maksvytis greitai paprašė net dviejų minutės pertraukėlių, bet tai nepadėjo. Skirtumas ir toliau augo, pasiekė net 30 taškų ribą (42:72) ir jokių klausimų dėl rungtynių laimėtojų dar trečiajame kėlinyje nebeliko.

VIDEO: K.Maksvytis: labai nesmagu dėl šiandienos rungtynių, sunku apie jas kalbėti

Lietuva: Rokas Jokubaitis – 16, Jonas Valančiūnas – 15, Tomas Dimša – 13, Deividas Sirvydis – 6.

Latvija: Arturas Kurucas – 20, Rolandas Šmitas – 17, Andrejus Gražulis – 12, Rodionas Kurucas – 11, Klavas Čavaras ir Arturas Strautinis – po 8, Kristeris Zorikas – 6.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: apibūdinčiau vienu žodžiu – „gėda“
VIDEO: Tadas Sedekerskis po pralaimėjimo latviams: „Išėjome nenusiteikę rungtynėms“
VIDEO: Deividas Sirvydis po rungtynių su latviais: „Šiandienos žaidimas, patys matėt – „nekažką“
VIDEO: Tomas Dimša: „Kažkas galbūt galvojo, kad pasidarysime bendrą nuotrauką ir draugiškai pasižaisime“

RUNGTYNIŲ EIGA TIESIOGIAI:

Košmariškos paskutinės pasaulio čempionato rungtynės lietuviams baigėsi skaudžiu pralaimėjimu 63:98.

38 min. A.Žagaras atliko jau 16 rezultatyvių perdavimų ir pagerino pasaulio čempionatų rekordą.

37 min. K.Maksvytis taip pat randa progą panaudoti iššūkio taisyklę ir suorganizuoja nesportinę pražangą Anžejui Pasečnikui. T.Dimša nepataiko nei baudų, nei tritaškio, o A.Pasečnikas kitoje aikštės pusėje – taiklus.

37 min. T.Dimša surenka dar 5 taškus – 60:91.

35 min. Po ilgos netaiklių metimų serijos iš toli pataiko T.Dimša – 55:89.

33 min. Latviai pataiko dar du tritaškius ir skirtumas pasiekia net 37 taškus (52:89).

32 min. Paskutinį kėlinį varžovai pradeda dar dviem taikliais tritaškiais – 47:83.

Po 3 kėlinių Latvija pirmauja 77:47.

29 min. Galime pasidžiaugti nebent tuo, kad skirtumas nustojo didėti – 47:76.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Pastarąjį kartą pasaulio čempionato rungtynėse 30 taškų atsilikome 2014-aisiais žaisdami prieš JAV. Bet šiandien mūsų varžovai – ne Jamesas Hardenas, Stephenas Curry ir Klay Thompsonas, o Arturas Žagaras, Arturas Kurucas ir Rolandas Šmitas. Gėdingas vaizdas aikštėje.

27 min. Dar 4 latvių taškai ir skirtumas auga iki 30 taškų (42:72).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Socialiniuose tinkluose prieš rungtynes jau imta kalbėti apie krepšininkų sutikimą Lietuvoje, bet stebint tokį pasirodymą ąžuolų vainikų pinti neskubėčiau. Latvija trečiąjį kėlinį laimi 19:3 ir jau tyčiojasi iš savo pietinių kaimynų.

25 min. Po pertraukėlės – nieko naujo. A.Kurucas vėl pataiko iš toli, įmeta R.Kurucas ir skirtumas toliau auga (41:68).

24 min. Po R.Kuruco pataikymo skirtumas auga iki 24 taškų (39:63) ir K.Maksvytis kviečia auklėtinius dar vienam pasitarimui.

24 min. Po pertraukėlės A.Kurucas tęsia savo darbą. Dar vienas tritaškis į mūsų krepšį – 39:61.

23 min. J.Valančiūnas įmeta baudas, bet A.Gražulis vėl taiklus iš toli. Atsiliekame net 39:58 ir K.Maksvyčiui skubiai reikia minutės pertraukėlės.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Pirmąją trečiojo kėlinio minutę – Igno Brazdeikio trauma, keliu susidūrus su Latvijos aukštaūgiu. Vis dėlto sužeidimas neatrodo gąsdinantis. Krepšininkas galėjo lankstyti dešinę koją, o vėliau be kitų pagalbos nukulniavo iki atsarginių žaidėjų suolelio.

21 min. Antroji rungtynių dalis prasideda I.Brazdeikio pavojingu kritimu ir trauma. Nežinia, ar krepšininkas besugrįš į aikštę. Tuo metu A.Gražulis ir A.Kurucas vėl taikliai šauna iš toli ir skirtumas tampa kritinis – 38:55.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Latviai per antrą kėlinį nepataikė nė vieno tritaškio (metė šešis), bet vis tiek laimėjo ketvirtį 21:18 ir įpusėjus mačui turi apčiuopiamą pranašumą. Po ilgosios pertraukos teks labai pasistengti dėl penktosios vietos pasaulyje.

Pirmąją rungtynių pusę dviem baudos metimais uždaro J.Valančiūnas. Po 2 kėlinių latviai pirmauja 49:38.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Dar labiau negu neišpildomi sumanymai K.Maksvytį pykdo žioplos klaidos. Kiek anksčiau kamuolį lygioje vietoje latviams atidavė D.Sirvydis, dabar – T.Sedekerskis, o trenerio veido spalva darosi panaši į Latvijos aprangos.

19 min. R.Jokubaitis pataiko baudos metimus, J.Valančiūnas prameta tritaškį, o latviai ir vėl atsako 4 taškais iš eilės – 36:49.

18 min. I.Brazdeikis surenka 4 taškus iš eilės, bet T.Sedekerskis prasižengia R.Šmitui metant tritaškį. Latvių snaiperis netikėtai prameta visus baudos metimus, tačiau kitoje atakoje po dar vieno A.Žagaro perdavimo pasižymi K.Čavaras – 34:45.

16 min. Po minutės pertraukėlės latviai trumpam pasitelkia zoninę gynybą, lietuviai nepataiko, o A.Strautinis vėl taiklus – 30:42.

15 min. Tadas Sedekerskis ir J.Valančiūnas vėl sumažina atsilikimą, bet A.Žagaras po krepšiu suranda laisvą Klavą Čavarą – 30:38. Po dar vieno puikaus A.Žagaro perdavimo Arturas Strautinis grąžina latviams dviženklį skirtumą (30:40).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Po dar vienos Margirio Normanto klaidos gynyboje, leidus varžovui lengvai įsiveržti į stipriąją pusę, Kazys Maksvytis griebiasi už galvos. Kovoje dėl penktosios pasaulio čempionato vietos kol kas sėkmingai funkcionuoja vos du Lietuvos rinktinės žaidėjai – 13 taškų jau surinkęs Rokas Jokubaitis ir 8 taškus savo sąskaitoje turintis Jonas Valančiūnas. Likusieji krepšininkai kartu surinko 5 taškus, o tai lemia 10 taškų mūsiškių deficitą.

13 min. R.Jokubaitis tęsia savo šou ir vienas renka taškus, bet pataiko ir latviai – 26:36.

12 min. Antrą kėlinį dvitaškiu pradeda R.Jokubaitis, bet A.Gražulis ir Davis Bertanis sugrąžina varžovams dviženklę persvarą – 22:32.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Lietuvos rinktinė pagal pirmajame kėlinyje pelnomus taškus yra geriausia tarp visų čempionato komandų (vid. 27,6). Bet šiandien ne lietuviai, o jų kaimynai rungtynes pradėjo sėkmingu atakų škvalu – šeši latvių tritaškiai ir 28 taškai per 10 minučių. Tiek daug taškų pasaulio čempionato pirmajame kėlinyje lietuviai nebuvo praleidę nuo 2014 metų.

Latviai sugeba kėlinį užbaigti dvitaškiu su sirena ir po pirmųjų 10 min. pirmauja 28:20.

10 min. Per paskutinę kėlinio minutę komandos apsikeičia netaikliais metimais, o paskutinei varžovų atakai pasitikti į aikštę įleidžiamas Gabrielius Maldūnas.

9 min. Pirmojo kėlinio sūpuoklės. Dabar jau R.Jokubaitis surenka 5 taškus iš eilės ir mažina Lietuvos rinktinės atsilikimą iki 20:26. Latviams taip pat reikia minutės pertraukėlės.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Arturo Žagaro vidurkis šiame čempionate – 6 rezultatyvūs perdavimai. Tiek jis surinko per septynias minutes šiandien.

8 min. Latviai atsako savo sėkmingais metimais – 15:26.

7 min. Pataiko Margiris Normantas ir D.Motiejūnas – 15:22.

6 min. Po minutės pertraukėlės Donatas Motiejūnas nepataiko abiejų baudos metimų, o latviai įmetą dar vieną tritaškį – 22:11.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Įpusėjus pirmajam ketvirčiui Lietuva išmetė savo pirmąjį tritaškį, kai Latvija jau susmeigė visus penkis. Kazio Maksvyčio komanda visus reikalus kovoje dėl penktos vietos bando išspręsti per baudos aikštelę, iš kurios prieigų jau surinko 10 taškų. Jonui Valančiūnui priklauso 8 šių taškų.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Jonas Valančiūnas prieš latvius jaučiasi tarsi prieš vaikus. Jau trys puolime atkovoti ir visi keturi taiklūs dvitaškiai – kapitonas palaiko Lietuvos gyvybę pirmajame kėlinyje.

5 min. A.Kurucas įšauna dar vieną tritaškį ir Kazys Maksvytis prašo minutės pertraukėlės (11:19).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Įspūdinga latvių pradžia – keturi tritaškiai per dvi minutes ir jau dviženklė persvara. Kazys Maksvytis neapsikentęs ruošia pirmąjį keitimą – į aikštę žengs Margiris Normantas.

5 min. J.Valančiūnas tiesiog dominuoja po krepiu, dvitaškį prideda R.Jokubaitis ir skirtumas mažėja iki 11:16.

3 min. R.Šmitas ir Rodionas Kurucas pataiko dar po tritšakį ir itin greitai pabėga 14:4.

2 min. A.Kurucas dar pataiko iš toli, o J.Valančiūnas atsako dvitaškiu – 4:8.

1 min. Nesužaidus net minutės, latvių vyriausiasis treneris Luca Banchi naudojasi iššūkio taisykle ir tikisi nesportinės pražangos Tomui Dimšai. Teisėjai palaiko trenerį, o Arturas Kurucas pataiko abu baudos metimus – 2:5.

1 min. Rungtynes lietuviai pradeda Jono Valančiūno taškais, bet Rolandas Šmitas atsako tritaškiu – 2:3.

– Lietuvos rinktinė šiandien versis be dviejų žaidėjų. Prie traumą patyrusio Eimanto Bendžiaus prisijungė apsirgęs Vaidas Kariniauskas. Tad šiandien turėsime tik 10 žaidėjų.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Sveiki sulaukę Baltijos finalo! Į „Mall of Asia“ areną jau pamažu renkasi latvių ir lietuvių sirgaliai, kurie išvys šeštąją Latvijos ir Lietuvos akistatą viename iš didžiųjų turnyrų ir pirmąją – pasaulio čempionate. Iki šiol esame pralaimėję tik sykį, bet labai skaudžiai – 2001 m. Europos pirmenybių aštuntfinalyje. Tikėkimės, kad šiandien antro karto diena neišaušo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius