Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 07

Lietuviams dėkojęs Latvijos virtuozas: „Norėčiau ir toliau žaisti Lietuvoje“

„Žagaro fiesta“, „Dėmesio vokiečiai – būsite „žagaruoti“, – tokie ir panašūs plakatai Džakartos ir Manilos arenose skirti ne kokiai nors NBA ar Eurolygos žvaigždei, o paauglį primenančiam latviui, praėjusiame sezone žaidusiam Kėdainiuose. Įspūdingą šuolį padaręs Arturas Žagaras po dar vienos pergalės kalbėjo apie Latvijos pasirodymą pasaulio čempionate ir savo ateitį.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pažiūrėjęs į Arturą Žagarą nepasakytum, kad tai žmogus, suvirpinęs milijonus širdžių savo pasirodymais ant krepšinio aikštelės parketo, tačiau liesas latvis padarė tai atkreipdamas net ryškių NBA žvaigždžių dėmesį.

Iš Rygos kilęs 23-ejų metų 190 cm ūgio gynėjas dar prieš metus išsiskyrė su Badalonos „Joventut“ klubu, kuriam priklausė penkerius metus, bet per juos buvo skolinamas trims komandoms, iškentė kelias operacijas ir nesugebėjo įsitvirtinti ACB pirmenybėse, kuriose tesužaidė 42 mačus.

Imago / Scanpix nuotr./Arturas Žagaras
Imago / Scanpix nuotr./Arturas Žagaras

A.Žagaras 2022 m. vasarą atvyko reabilituoti savo karjerą į LKL vidutiniokų Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ gretas, o sulig tuo sprendimu prasidėjo jo žaibiškas šuolis į pripažinimą.

15,4 taško ir 4,4 rezultatyvaus perdavimo rodikliai bei keli nuostabūs pergalingi pasirodymai prieš Vilniaus „Rytą“ padėjo jam atkreipti Lietuvos krepšinio gerbėjų dėmesį, o Džakartoje ir Maniloje į jį nukrypo ir kitų šalių prožektorių šviesos.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arturas Žagaras
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arturas Žagaras

Latvijos rinktinės lyderiu pasaulio čempionate tapęs rygietis kartu su komandos draugais jau parklupdė Prancūziją, Ispaniją, Braziliją ir Italiją, o ketvirtfinalyje buvo tik per vieną metimą nuo sensacijos prieš Vokietiją.

FIBA.com nuotr./Artūro Žagaro ir latvių krepšinio sirgaliai
FIBA.com nuotr./Artūro Žagaro ir latvių krepšinio sirgaliai

Būtent po ketvirtfinalio A.Žagaras sulaukė didžiausio pripažinimo, kai jį pagyrė ir vokiečių NBA žvaigždė Dennisas Schroderis, pavadinęs jį „ypatingu“.

Fantastiški pasirodymai Pietryčių Azijoje, kurioje A.Žagaras renka po 13,6 taško, 6 rezultatyvius perdavimus ir 14,7 naudingumo balo, jau atkreipė ir Eurolygos klubų dėmesį – trečiadienį buvo pranešta, kad latviu domisi „Valencia“ ir Vitorijos „Baskonia“. Tarp besidominčių buvusiu „Nevėžio“ gynėju yra ir Vilniaus „Wolves“ klubas, debiutuosiantis Europos taurėje.

Bet kol kas A.Žagaro dėmesys – pasaulio čempionatui. Be sutarties į Aziją išvykęs gynėjas jau nuvedė savo komandą į aštuonetą, o šeštadienį ji žais paskutines rungtynes dėl penktosios vietos, kuriose grumsis prieš Lietuvą arba Slovėniją.

„Nelengva atsitiesti po tokio gniuždančio pralaimėjimo. Po mažiau negu 24 valandų turėjome žaisti prieš tokią gerą komandą kaip Italija, – po pergalės prieš italus 87:82 sakė A.Žagaras. – Tačiau sugebėjome rasti energijos, treneris mus įkvėpė puikia kalba per ilgąją pertrauką. Jam tai buvo ypatingos rungtynės, jis yra italas. Su komandos draugais pasistengėme antroje rungtynių pusėje, buvome geresni, ir nors pabaigoje padarėme daug klaidų ir suteikėme jiems šansą, Gražulis sutvarkė situaciją.“

– Dennisas Schroderis pasakė gražių žodžių apie tave po vakarykščių rungtynių. Kiek tau tai reiškia?

– Man tai labai daug reiškia. Jis aukščiausio lygio NBA įžaidėjas, tad tai labai svarbu.

– Kiek psichologiškai tau padėjo sezonas Kėdainiuose, kur galėjai būti komandos lyderiu?

– Neabejotinai, tai pakeitė mano karjerą. Treneris Gediminas (Petrauskas – aut. past.) ir Jonas Mačiulis padėjo man patobulėti, o svarbiausia, kad jie leido man žaisti nepaisant klaidų. Labai patobulėjau – ačiū „Nevėžiui“ ir visam jų trenerių štabui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arturas Žagaras
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arturas Žagaras

– Pasirodė gandų, kad gali likti Lietuvoje, tik kitame klube. Ar norėtum tęsti karjerą Lietuvoje?

– Norėčiau likti Lietuvoje. Man patinka, kad ji šalia mano namų. Bet pažiūrėsime – kartu su agentu įvertinsime visus pasiūlymus bei nuspręsime.

– Koks bus tavo prioritetas – žaidybinis laikas, vaidmuo komandoje, pinigai ar dar kažkas?

– Viskas viename. Turiu žengti į priekį žingsnis po žingsnio. Negaliu šokti per toli į priekį ir žaisti vien dėl pinigų ar eiti kažkur tik dėl vaidmens. Turiu išlaikyti balansą tarp trijų dalykų, kuriuos paminėjote.

– Kaip paaiškintum savo ir komandos augimą per šį turnyrą?

– Augome kiekvienose rungtynėse. Pradedant nuo Libano rungtynių, prieš kurias turbūt labiausiai nervinausi, nes nežinojome, kas yra pasaulio čempionatas – tai buvo pirmosios Latvijos rungtynės jame. Po tų pirmųjų rungtynių nusiraminome, įveikėme Prancūziją, o po to stūmėmės į priekį. Beveik kiekvienose rungtynėse buvome autsaideriai, bet bandėme įrodyti, kad tokie nesame ir galime varžytis su didelėmis šalimis. Šiandien tai dar kartą įrodėme.

– Kuri pergalė šiame pasaulio čempionate tau buvo pati saldžiausia? Galbūt prieš Ispaniją, kadangi ten negavai šanso?

– (Juokiasi) Turbūt galima taip sakyti, pergalė prieš Ispaniją buvo tikrai didžiulė, nes žaidžiau, o jei tiksliau, sėdėjau ant suolo prieš tokius žaidėjus kaip Sergio Llullas ir Rudy Fernandezas. Dabar gavau šansą žaisti ir iškovojau prieš juos pergalę. Bet žinoma, pergalė prieš Prancūziją buvo labai svarbi visai šaliai, nes žaidėme mirtininkų grupėje ir niekas, be latvių, netikėjo, kad galime žengti tolyn.

Mes ir lietuviai puikiai pasirodėme, o dabar pažiūrėsime, kaip viskas pasibaigs.

Niekas, be latvių, netikėjo, kad galime žengti tolyn.

– Prieš ką norėtum žaisti dėl penktos vietos – Lietuvą ar Slovėniją?

– Visiškai nesvarbu. Šiuo metu tiesiog stengiamės pergalingai užbaigti turnyrą, parvažiuoti namo ir su sirgaliais atšvęsti tai, ką nuveikėme.

– Jau pranokai D.Schroderį – ar norėtum tą patį padaryti ir su Luka Dončičiumi?

– Pažiūrėsime (juokiasi). Jeigu teks prieš jį žaisti, aš būsiu pasiruošęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius