TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 09

Lietuviams užpakalius išspardę latviai laukia žmonių jūros Rygoje

22 metai – tiek praėjo nuo pastarosios latvių pergalės prieš lietuvius krepšinio aikštėje oficialiose rungtynėse. Bet du dešimtmečius kauptą įniršį mūsų šiauriniai kaimynai išliejo nepasigailėdami lietuvių – pasaulio čempionato finiše Latvija 98:63 pervažiavo Lietuvą ir iškovojo penktą vietą turnyre. „Tai nuostabus rezultatas mūsų šaliai“, – džiaugėsi Kauno „Žalgirio“ latvis Rolandas Šmitas.

Lietuvos rinktinė daužė latvius prieš kelias savaites Taivane, kur Baltijos šalių komandos žaidė paskutines pasiruošimo rungtynes prieš planetos pirmenybes, bet šįkart vaizdas aikštėje buvo atvirkštinis.

Lietuviai pirmavo vos 20 sekundžių, o latviai greitai perėmė iniciatyvą ir skuodė į priekį tol, kol ketvirtajame kėlinyje jų persvara pasiekė net 38 taškus.

Galiausiai, Lietuvos rinktinė patyrė skaudžiausią pralaimėjimą pasaulio čempionatuose ir vieną skaudžiausių per šalies krepšinio istoriją – nuo 1992 m. mūsiškius didesniais skirtumais buvo įveikę tik amerikiečiai ir ispanai.

„Žaidėme išvien ir demonstravome labai gerą žaidimą. Metimai sukrito, pasijautėme patogiai ir taip nuėjome iki pergalės“, – trumpai rungtynes reziumavo pats 17 taškų pelnęs R.Šmitas.

Lietuvą aplenkusi Latvija pasaulio čempionate dalyvavo pirmą kartą, bet iš karto įšoko į pirmąjį penketą. Jie tapo geriausiai pasirodžiusia turnyro debiutante nuo 1994 metų, kai Rusija liko antra, o Kroatija – trečia.

„Tai nuostabus rezultatas mūsų šaliai. Pirmą kartą žaidėme pasaulio čempionate ir iš karto pasiekėme penktą vietą. Komanda žaidė nuostabiai ir labai dėl to džiaugiuosi“, – švytėjo R.Šmitas.

Dar saldžiau latviams, kad penktoji vieta buvo išplėšta ne prieš bet ką, o prieš dažniausiai juos oranžinio kamuolio sporte pamokančius kaimynus.

„Žinoma, kad pergalė prieš Lietuvą dar saldesnė, – šypsojosi R.Šmitas, pamokęs ir du komandos draugus Kaune – Tomą Dimšą ir Igną Brazdeikį. – Latvija ir Lietuva turi priešpriešą, visada svarbu, kas laimės rungtynes.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Latviai po rungtynių prisiminė prieš turnyrą komandų žaistas ir 93:69 lietuvių naudai pasibaigusias draugiškas rungtynes, bet joms daug reikšmės nedavė.

„Tai buvo tik draugiškos rungtynės. Galbūt mes praradome koncentraciją, o Lietuva sužaidė nuostabias rungtynes ir pataikė metimus. Bet tos rungtynės nieko nereiškė“, – sakė R.Šmitas.

„Jie išspardė mums užpakalius Taivane per draugiškas rungtynes prieš atvykstant čia, tad turėjome išeiti į aikštę ir žaisti agresyviai, – pridūrė Davis Bertanis. – Buvome labai motyvuoti ir žaidėme taip pat kietai, kaip ir viso turnyro metu. Norėjome laimėti ir keliauti namo būdami pakilių nuotaikų.“

VIDEO: K.Maksvytis: labai nesmagu dėl šiandienos rungtynių, sunku apie jas kalbėti

Žinoma, kad pergalė prieš Lietuvą dar saldesnė.

Pernelyg neišsiskyręs ir tik 5 taškus pelnęs vienintelis Latvijos rinktinės žaidėjas iš NBA sulaukė klausimo apie įspūdingą latvių rezultatyvių perdavimų skaičių – jų Luca Banchi auklėtiniai išskirstė 34. Bet snaiperis greitai pasuko kalbą apie vieną ypatingas rungtynes sužaidusį komandos draugą.

„17 atliko Žagaras, tad jeigu jį išimtume ir pažiūrėtume į likusią komandą, tai būtų tiesiog eilinė diena, – juokėsi D.Bertanis, paminėjęs pasaulio čempionato rekordą pagerinusį įžaidėją. – Žagaras viso čempionato metu buvo neįtikėtinas, o toks jo pasirodymas turnyro pabaigoje yra tarsi vyšnia ant torto.“

„Neįtikėtina, – vienu žodžiu Arturo Žagaro pasirodymą apibūdino R.Šmitas. – Jis jau įrodė, kad yra aukšto lygio žaidėjas ir gali žaisti bet kur. Tai neįtikėtina – jis tiesiog įrodė, kad gali žaisti ir labai stipriai žengė į priekį. Labai dėl jo džiaugiuosi.“

D.Bertanio teigimu, komanda turės paminėti bent kelias progas, bet svarbiausia – komandinė sėkmė.

„Atšvęsime ir mano brolio gimtadienį, ir Žagaro rekordą, bet svarbiausia, kad esame tarp penkių geriausių pasaulyje pirmą kartą dalyvaudami pasaulio čempionate“, – sakė latvis.

Jau pirmadienį Rygoje organizuojamas grandiozinis latvių pasitikimas. Dar gegužę Latvijos sostinėje dešimtys tūkstančių sirgalių sutiko bronzą pasaulio čempionate iškovojusią ledo ritulio rinktinę, o kokio sutikimo gimtinėje tikisi krepšininkai?

„Laukiame daugybės žmonių, pasitinkančių mus nuo oro uosto iki Laisvės statulos centre. Bet tai labiau bus ne mūsų sutikimas, o mūsų padėka sirgaliams už visą paramą, kurios sulaukėme ir čia, ir namuose prie televizijos ekranų. Nieko nelaimėjome – tik esame penkti pasaulyje, tad tiesiog norime jiems padėkoti“, – teigė D.Bertanis.

VIDEO: Deividas Sirvydis po rungtynių su latviais: „Šiandienos žaidimas, patys matėt – „nekažką“
VIDEO: Tadas Sedekerskis po pralaimėjimo latviams: „Išėjome nenusiteikę rungtynėms“
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: apibūdinčiau vienu žodžiu – „gėda“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius