Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 07

M.Balčiūnas – apie Lietuvos pasirodymą, K.Maksvyčio likimą ir olimpinės atrankos rengimą

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas džiaugiasi dėl garbingo nacionalinės komandos pasirodymo planetos čempionate, per pasaulį nuskambėjusio šalies vardo po pergalės prieš JAV, bet jis skeptiškai žiūri į bandymą dar kartą Kaune suorganizuoti istoriškai itin retai pasiteisinančią olimpinę atranką.

Dar prieš čempionatą nurašyta Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė per dvi savaites sirgaliams tėvynėje ir Maniloje vėl įpūtė tikėjimą pergalėmis.

Triuškinančiais laimėjimais startavę Kazio Maksvyčio auklėtiniai ant menčių paguldė net iš NBA žvaigždžių sudarytą JAV rinktinę, tačiau svarbiausią turnyro mačą ketvirtfinalyje su Serbija paliko nuleistomis galvomis ir kartėliu dėl neišnaudotos galimybės.

Po penkių iš eilės įveiktų varžovų pasaulinė žiniasklaida ėmė Lietuvą vertinti kaip vieną favoričių iškovoti net pagrindinį planetos titulą.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius didžiuojasi rinktinės nuveiktais darbais pasaulio pirmenybėse Azijoje.

„Galime daryti pirmąsias išvadas, nes jau yra sužaistos šešerios rungtynės. Pirmuosius penkis mačus laimėjome ir patekome į geriausių pasaulio komandų aštuntuką. Manau, pasirodymas tikrai garbingas, – 15min sakė M.Balčiūnas. – Formalios užduotys gal ir įgyvendintos (patekimas į ketvirtfinalį – aut. past.), bet treneris ir žaidėjai turėjo savo užduotis, ambicijas ir tikslus.

Žinoma, minimali svajonė buvo olimpinis kelialapis, kurio per šį čempionatą pasiekti nepavyko, bet jei kalbėtume apie Lietuvos ir mūsų krepšinio reprezentavimą, pasirodymas pasaulio čempionate buvo labai ryškus ir garbingas. Aišku, Serbija yra stipri komanda, turinti elitinius žaidėjus. Gal treneriai detaliau atsakys, kodėl nepavyko pasiekti pergalės. Visiems dėl to liūdna, bet bendrąja prasme šis čempionatas sugrąžino tikėjimą Lietuvos krepšinio potencialu, pergalėmis ir galimybėmis. Mes buvome arti pusfinalio. Istorijoje nėra buvę daug kartų, kai patys amerikiečiai lietuvius įvardintų kaip vienus turnyro favoritų. Esame tikrai dėkingi žaidėjams, treneriams ir visiems, kurie prisidėjo prie šio pasirodymo.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Niūrių emocijų po nesėkmės apimti Lietuvos rinktinės atstovai kvestionavo kovų dėl 5–8 vietų reikalingumą, bet kitokį požiūrį į šias kovas turi LKF valdžia.

Jau ketvirtadienį Maniloje (mačo pradžia – 15.30) K.Maksvyčio auklėtiniai susikibs su Luka Dončičiaus vedama Slovėnija, kuri mūsiškius pranoko tiek olimpinėje atrankoje Kaune, tiek praėjusių metų Europos čempionato grupės rungtynėse.

„Tikėkimės, kad čempionatą užbaigsime taip, kaip ir pradėjome – pergalėmis, – sakė M.Balčiūnas. – Manau, kad labai prasminga yra pakovoti dėl penktos vietos. Ypatingų FIBA taškų tai nesuteiks, nes šis reitingas skaičiuojamas pagal pastarųjų aštuonerių metų rezultatus, bet penkta vieta yra solidesnis rezultatas nei septinta ar aštunta. Manau, kad vyrai ras jėgų ir motyvacijos pakovoti dėl šios pozicijos.“

15min portale – pokalbis su M.Balčiūnu apie Lietuvos pasirodymą planetos pirmenybėse, istorinę pergalę prieš JAV ir pasaulyje nuskambėjusį mūsų šalies vardą, ramybę dėl Kazio Maksvyčio pozicijos rinktinėje, ankstyvą planavimą dėl kitų metų komandos ir žaidėjų verbavimą atvykti, skeptiškumą dėl olimpinės atrankos organizavimo ir abejonių neturėjimą dėl mūsų krepšinio sistemos veiksmingumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius