-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 24

Neseniai lankėsi Lietuvoje, dabar už jo galvą siūlo pusę milijono: „Bijau dėl savęs“

Praėjusį lapkritį Lietuvoje viešėjęs ir su 15min bendravęs ilgametis NBA krepšininkas Enesas Kanteris-Freedomas naujame interviu pripažino nerimaujantis dėl savo gyvybės.
Enesas Kanteris
Enesas Kanteris / „Scanpix“ nuotr.

„Tvirta nuomonė man svarbiau nei kita alga“, – atvykęs praėjusį lapkritį į Vilnių sakė turkų kilmės krepšininkas Enesas Kanteris-Freedomas, prieš metus prie savo pavardės prirašęs žodį „Laisvė“ (angl. Freedom).

Tvirtas nuomonės laikymasis ir kalbėjimas aštriomis temomis 30-mečiui krepšininkui niekada nebuvo tabu, nors dėl to jis užsitraukė Turkijos valdžios nemalonę.

Turkijoje už jo sulaikymą pažadėta 10 mln. Turkijos lirų (500 tūkst. JAV dolerių).

Ilgametis NBA žaidėjas, praėjusį sezoną atstovavęs „Boston Celtics“, per pokalbių laidą buvo paklaustas apie Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pradėtą medžioklę.

„Esu gavęs daugybę skambučių iš FBI (JAV saugumo tarnyba), iš Amerikos vyriausybės. Jie sakė man, kad tai pirmas kartas, kai Erdogano vyriausybė siūlo pinigų sumą, – kalbėjo E.Kanteris-Freedomas. – Įspėjo, kad žmonės gali ateiti ir į mane pasikėsinti: mafija, profesionalūs žudikai ar narkotikų prekeiviai.

Vakar irgi kalbėjau su FBI ir jie man pasakė: „Nuo dabar, kad ir kur eitum, turi mus informuoti.“

E.Kanteris-Freedomas pripažino, kad nesijaučia ramiai.

„Žinoma, aš bijau dėl savo gyvybės. Kasdien pabundu ir pasižiūriu į savo telefoną, o ten būna šimtai gąsdinančių žinučių. Aš norėčiau, kad visi pasaulio lyderiai, visi NATO nariai, Vakarų lyderiai imtųsi veiksmų prieš Erdoganą“, – sakė Turkijos krepšininkas.

Per interviu 15min teigė pamilęs Lietuvą

Turkų šeimoje Šveicarijoje gimęs, o paskui Turkijoje augęs E.Kanteris-Freedomas žaisdamas NBA pradėjo garsiai kritikuoti Turkijos ir Kinijos valdžią dėl žmonių teisių pažeidimų, R.T.Erdoganą prilyginęs „mūsų laikų Hitleriui“.

Iš krepšininko buvo atimta Turkijos pilietybė, 2021 metais jis gavo amerikietišką pasą.

Net 11 metų NBA rungtyniavęs 208 cm ūgio vidurio puolėjas geriausiais metais „Oklahoma City Thunder“ komandoje yra rinkęs po 18,7 taško ir 11 atkovotų kamuolių vidutiniškai.

Pastarąjį kartą NBA E.Kanteris-Freedomas žaidė praėjusį sezoną, bet vasarį buvo išmainytas Bostono klubo į „Houston Rockets“, o ši komanda krepšininką atleido.

„Scanpix“/AP nuotr./Enesas Kanteris Freedomas
„Scanpix“/AP nuotr./Enesas Kanteris Freedomas

Pastaruoju metu aukštaūgis gyvena supamas asmens sargybinių, bet toliau aktyviai reikšdamas nuomonę ir dalyvaudamas svarbiuose renginiuose.

Lapkritį E.Kantaris-Freedomas buvo atvykęs į Vilniuje dvi dienas vykusį aukšto lygio Demokratijos ateities forumą, po kurio bendravo su 15min žurnalistu Aurimu Tamulioniu.

Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas
Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas

„Aš visada labai norėjau aplankyti jūsų šalį dėl Lietuvos pozicijos prieš tokias diktatūras kaip Rusija ar Kinija. Ypač dėl to, kas dabar vyksta Taivane. Lietuva turbūt yra valstybė numeris vienas pasaulyje, kuri Taivanui padeda labiausiai. Norėjau pats atvykti ir pamatyti Lietuvą“, – teigė krepšininkas.

Per trumpą laiką jis sakė dar labiau pamilęs mūsų šalį, apie kurią daug žinojo ir prieš atvykdamas – 2019-aisiais Alytaus „Dzūkijos“ komandoje pusę sezono rungtyniavo ir Eneso brolis Keremas Kanteris.

„Myliu Lietuvą. Brolis man tikrai daug papasakojo. Koks skanus čia maistas, kokie mieli ir svetingi žmonės ir, žinoma, kad krepšinis čia yra lyg antra religija. Man tikrai viskas labai patiko“, – tvirtino E.Kanteris Freedomas.

Lietuvoje jis spėjo sudalyvauti ne tik Demokratijos ateities forume, bet ir aplankyti „VIMS – International Meridian School“ mokyklą Vilniuje bei surengti jos moksleiviams krepšinio treniruotę bei karjeros ugdymo pamoką.

Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas su VIMS mokiniais
Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas su VIMS mokiniais

„Lietuvoje turiu ir daug čia gyvenančių turkų draugų. Susitikau ir su jais“, – dar vieną kelionės tikslą į Lietuvą prisiminė E.Kanteris-Freedomas.

Šiemet E.Kanteris-Freedomas buvo nominuotas net Nobelio taikos premijai. Jo kandidatūrą iškėlė vienas iš Norvegijos parlamentarų, o paramą krepšininkui laišku išreiškė 30 Nobelio premijos laureatų.

Taikos premijai E.Kanteris Freedomas nominuotas dėl kovos prieš žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje. Krepšininkas ne sykį pasisakė prieš musulmoniškosios uigūrų tautos genocidą, ragino boikotuoti žiemos olimpines žaidynes Pekine, reiškė palaikymą Tibetui ir kritikavo Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, pavadinęs jį „brutaliu diktatoriumi“.

Ryšys su J.Valančiūnu ir bendri planai

E.Kanteris-Freedomas krepšininko karjerą pradėjo savo tėvų gimtinėje, atstovavęs Stambulo „Fenerbahče“ klubui, o 2011 metais ir Turkijos rinktinei Europos čempionate Lietuvoje.

Jis yra gimę 1992 metų gegužę, kaip ir Jonas Valančiūnas, o prieš dešimtmetį pašauktas toje pačioje NBA naujokų biržoje – 2011 metų vasarą turkas pakviestas trečiuoju šaukimu, lietuvis – penktuoju.

„Su Jonu vienas prieš kitą varžėmės turbūt nuo 16 metų, – nepamiršo E.Kanteris-Freedomas. – Žinoma, jis vienas geriausių jūsų krepšininkų. Man visada labai patikdavo stoti į kovą prieš jį, nes jis vienas geriausių aukštaūgių visoje Europoje. Būdavo smagu pasivaržyti prieš tokį stiprų priešininką. Manau, kad NBA lygoje jis atlieka nuostabų darbą.“

Paties E.Kanterio-Freedomo kelionė stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje – baigta. Tuo neabejoja pats aukštaūgis, nuo 2011-ųjų iki 2022-ųjų vilkėjęs „Jazz“, „Oklahoma City Thunder“, „New York Knicks“, „Portland Trail Blazers“ ir „Boston Celtics“ marškinėlius.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./J.Valančiūnas ir E.Kanteris
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./J.Valančiūnas ir E.Kanteris

E.Kanteris-Freedomas tiki, kad tašką galutinai padėjo jo griežti pasisakymai ir kova prieš Kinijoje engiamas mažumas bei suvaržytą žodžio laisvę.

„Deja, bet dabar atrodo, kad aš nebežaisiu NBA. Tik dėl to, kad NBA nusileidžia tokiai diktatūrai kaip Kinija. Viskas dėl verslo interesų ir pinigų. Manau, kad dėl Kinijos NBA lygoje esu nepageidaujamas“, – atvirai su 15min kalbėjo E.Kanteris-Freedomas.

Jei krepšininkui taip patinka Lietuva, galbūt karjerą jis norėtų tęsti mūsų šalyje?

„Labai geras klausimas, bet, žinote, šiuo metu aš koncentruojuosi į aktyvisto veiklą, bet niekada nežinai, kas gali nutikti ateityje. Galbūt, kodėl gi ne?“ – šyptelėjo vidurio puolėjas.

Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas ragauja šakotį
Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas ragauja šakotį

Į Lietuvą jis tikisi sugrįžti dar šią vasarą ir čia surengti krepšinio stovyklą vaikams.

„Galvoju padaryti didelę krepšinio stovyklą su kitais lietuvių krepšininkais. Tokiais kaip (Mindaugas) Kuzminskas, (Domantas) Sabonis. Pabandysime pasikvieti ir Joną Valančiūną“, – lietuviškais planais pasidalino buvusi NBA lygos žvaigždė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius