Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 28

Nuo mirties slenksčio – iki šimtų milijonų: Juodkalnijos žvaigždė dėkinga lietuviui

Jei Juodkalnijos rinktinė antradienį pasieks pergalę prieš Lietuvą, vienas pirmųjų žmonių, kuriems paskambins šios šalies krepšinio žvaigždė Nikola Vučevičius, bus lietuvis. „Jei laimėsime, galėsiu iš jo pasijuokti“, – kalbėdamas su 15min Maniloje šypsojosi vienas geriausių Europos vidurio puolėjų.

Nikola Vučevičius yra ryški Juodkalnijos krepšinio rinktinė žvaigždė pasaulio čempionate Filipinuose, bet viskas galėjo susiklostyti kitaip, jei ne laimingas atsitiktinumas prieš 17 metų.

Tuo metu 15-metis paauglys kartu su tėčiu išsiruošė į kelionę namo iš krepšinio stovyklos, vykusios netoli Juodkalnijos uostamiesčio Baro.

Bet staiga traukinys, kuriuo riedėjo būsima NBA žvaigždė, ėmė nekontroliuojamai greitėti.

„Kažkuriuo metu supratome, kad kažkas ne taip. Važiavome ne 40-50, o 110-120 kilometrų per valandą greičiu – atrodė, kad riedame nuokalne“, – prisiminimais prieš kelerius metu su „Orlando Sentinel“ dalijosi juodkalnietis.

Pasirodo, sugedo seno traukinio stabdžių sistema ir garvežys su vagonais tapo nevaldomas.

Traukinys nuvažiavo nuo bėgių, o milžinišką jo pagreitį sustabdė tik dauba.

„Nežinau, kiek ilgai ten pragulėjau. Buvau pasimetęs. Man skaudėjo pečius, turėjau keletą įpjovimų. Pirmiausia, ėmiau ieškoti savo tėčio. Laimei, jį radau, o tada ėmiau padėti kitiems žmonėms“, – siaubingą istoriją amerikiečiams pasakojo N.Vučevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jis atsipirko nesunkiais sužalojimais, kaip ir jo tėtis Borislavas. Bet daugybei žmonių pasisekė mažiau.

Apie 300 asmenų gabenusiame traukinyje žuvo 45 žmonės, o dar 184 buvo rimtai sužeisti. N.Vučevičius su tėčiu rimtesnių sužalojimų išvengė iš dalies dėl to, jog buvo viename iš pirmųjų vagonų.

„Kaskart, kai pamatau traukinį, prisimenu tą avariją. Man labai pasisekė. Buvau labai baisu. Nežinojau, mirsiu ar išgyvensiu“, – pasakojo N.Vučevičius.

Kaskart, kai pamatau traukinį, prisimenu tą avariją.

Jis išgyveno. O košmariška patirtis tapo įkvėpimu siekti aukštumų krepšinio aikštėje.

Jau po metų Šveicarijoje gimęs juodkalnietis persikėlė už Atlanto ir ten baigė vidurinę mokyklą, o po to trejus metus žaidė ir mokėsi koledže. 2011 metais jį 16-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje pakvietė „Philadelphia 76ers“ klubas.

Sezonas Filadelfijoje, devyneri metai Orlande, o pastarieji du sezonai – „Chicago Bulls“ ekipoje. N.Vučevičius per ilgiau nei dešimtmetį įtvirtino savo statusą kaip vienas solidžiausių centrų, galinčių pataikyti iš toli ir susirenkančių beveik visus atšokusius kamuolius baudos aikštelėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Vučevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikola Vučevičius

Per karjerą jis jau uždirbo 153,8 mln. dolerių ir yra vienas turtingiausių pasaulio krepšinio čempionato dalyvių. Už jį daugiau pinigų per karjeras yra surinkę tik prancūzai Nicolas Batumas (184,1 mln. dolerių) ir Rudy Gobert'as (176,2 mln. dolerių).

Bet tai dar ne pabaiga. Šią vasarą 32-ejų N.Vučevičius sudarė naują sutartį su „Bulls“, kurios vertė – 60 mln. dolerių per tris sezonus.

Už ją juodkalnietis yra dėkingas lietuviui. „Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidento pareigas nuo 2020 metų užimantis Artūras Karnišovas dar 2021 m. vasarį priėmė turbūt vieną svarbiausių ligšiolinių savo sprendimų, gaudamas N.Vučevičių mainų būdu iš „Orlando Magic“, o liepos pradžioje jis įsipareigojo Juodkalnijos bokštui dar trejiems metams.

Stopkadras/Artūras Karnišovas
Stopkadras/Artūras Karnišovas

„Mano santykiai su juo labai geri, jis juk sumokėjo man 60 milijonų dolerių, – atsakydamas į 15min klausimą Maniloje kvatojo N.Vučevičius. – Pažįstu AK dar iš anksčiau, dar nuo tada, kai jis dirbo Hjustone, o aš dalyvavau peržiūroje prieš naujokų biržą. Tada su juo susipažinau, o jis mane nusivedė vakarienės, kur turėjome pokalbį. Tad pažįstu jį labai seniai.“

Šiomis dienomis A.Karnišovas ir N.Vučevičius turės naują temą pokalbiui. Antradienį Juodkalnijos ir Lietuvos rinktinės stos į svarbią kovą pasaulio čempionate, o mūsų oponentų lyderis neabejoja, kad sulauks skambučio iš Jungtinių Valstijų.

„Neabejoju, kad jis susisieks su manimi ir smagiai pakalbėsime apie laukiančias rungtynes su Lietuva. Tikiuosi, kad jei laimėsime, galėsiu iš jo pasijuokti, – šypsojosi N.Vučevičius. – AK yra tikra Lietuvos krepšinio legenda. Neabejoju, kad jis stebės rungtynes, tad bus smagu su juo aptarti jas.“

Mano santykiai su juo labai geri, jis juk sumokėjo man 60 milijonų dolerių.

Ant „Mall of Asia“ arenos parketo jam galvos skausmą kels kita Lietuvos krepšinio legenda – Jonas Valančiūnas.

Pusantrų metų už juodkalnietį jaunesnis uteniškis jau daugiau nei dešimtmetį kiekvieną sezoną stumdosi su oponentu iš Balkanų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas prieš Nikolą Vučevičių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas prieš Nikolą Vučevičių

J.Valančiūnas prieš N.Vučevičių NBA lygoje yra sužaidęs jau net 27 susitikimus ir dažniausiai aikštę šypsodamasis palieka lietuvis.

Nors juodkalnietis lietuvį pranoksta rezultatyvumu, JV prieš Vooch pravardžiuojamą varžovą yra laimėjęs 21 kartą, o pralaimėjęs – vos šešis.

J.Valančiūnas ir N.Vučevičius tarpusavio akistatose NBA

  • J.Valančiūnas: 13,9 taško, 10,2 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 1,1 bloko (21 pergalė);
  • N.Vučevičius: 16,9 taško, 9,4 atkovoto kamuolio, 3,1 rezultatyvaus perdavimo, 1,1 bloko (6 pergalės).

„Jis tikrai vienas geriausių (centrų), prieš kuriuos yra tekę žaisti. Jis ir vienas sudėtingiausių žaidėjų, prieš kurį man tenka žaisti, – būsimam oponentui pagyrų negailėjo N.Vučevičius. – Jis labai fiziškas, turi labai gerą įgūdžių paketą, labai protingas žaidėjas. Esame turėję labai gerų tarpusavio akistatų, pažinome vienas kitą ir už aikštės ribų. Tai labai geras žaidėjas, turintis nuostabią karjerą tiek NBA, tiek rinktinėje. Bus labai smagi akistata – laukiu jos.“

Sykį jų keliai susikirto ir vilkint savo šalių aprangas, bet tai buvo seniai – dar 2013 m. Europos čempionate.

Tada tiek J.Valančiūnas, tiek N.Vučevičius dar kilo nuo suolo ir keitė labiau patyrusius žaidėjus – Darjušą Lavrinovičių ir Bojaną Dubljevičių.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Vučevičius
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Vučevičius

JV surinko dvigubą dublį per 29 minutes – 12 taškų ir 10 sugriebtų kamuolių, o N.Vučevičius pasižymėjo 8 taškais ir 5 atkovotais kamuoliais per 13 minučių. Lietuva per pratęsimą laimėjo 77:70.

Šį kartą, priešingai nei 2013-aisiais, Jono ir Nikolos akistata bus svarbiausia aikštėje, bet juodkalnietis tikina, kad J.Valančiūno stabdymui prireiks visos komandos pastangų.

„Mūsų dvikova tikrai bus svarbi. Bet manau, kad tai negali būti tik mano ir Jono akistata, turėsime stengtis kaip komanda. Turėsime suvaldyti jo žaidimą po krepšiu, atkovotus kamuolius, netgi jo tolimus metimus. Turėsime jį bandyti pristabdyti kaip komanda“, – tikino „Bulls“ centras.

Tiek jis, tiek jo komanda Maniloje kol kas rungtyniauja nepriekaištingai.

N.Vučevičius per du mačus yra vienas geriausių turnyro žaidėjų. Jis vidutiniškai pelno po 21,5 taško, atkovoja 8,5 kamuolio ir renka 30 naudingumo balų. Pastarasis rodiklis – didžiausias tarp dvejas rungtynes jau sužaidusių krepšininkų.

Juodkalnija 91:71 įveikė Meksiką, 89:74 sudorojo Egiptą ir žengia koja kojon su Lietuva, kuri taip pat iškovojo dvi pergales ir jau užsitikrino bilietą į antrąjį etapą.

„Stebėjome Lietuvos rungtynes su Egiptu, bet daugiausiai dėl to, kad išanalizuotume Egipto žaidimą, nors žinoma, matėme ir lietuvius, – apie mūsiškius kalbėjo N.Vučevičius. – Jie labai gera komanda, nors ir neturi kelių svarbių žaidėjų. Juos į priekį veda Jonas, kurį labai gerai pažįstu. Jie labai gera, labai patyrusi, labai fiziška komanda. Tai bus labai sunkios rungtynės, bet tuo pačiu labai geras pasitikrinimas, kur esame dabar.

Abi komandos yra užsitikrinusios bilietą į kitą etapą, tad kausimės dėl pirmos vietos. Turime labai gerai pasiruošti, žaisti žymiai geriau negu per pirmąsias dvejas rungtynes. Tikiuosi, kad pavyks iškovoti pergalę, bet bus labai sudėtinga.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Vienos mažiausių planetos pirmenybių valstybių (Juodkalnijoje gyvena 600 tūkst. žmonių, mažiau – tik Žaliajame Kyšulyje (590 tūkst.)) krepšinio komanda jau pasiekė tai, ko niekada nebuvo padariusi.

Tik antrą kartą planetos pirmenybėse rungtyniaujanti šalis prieš ketverius metus neperlipo grupių etapo barjero, bet šįkart tai padarė, pirmą kartą prasibraudama tarp 16 stipriausių pasaulyje.

Ar tai jau pasotino, o galbūt juodkalniečiai nori dar daugiau?

„Pagrindinis tikslas buvo patekti į kitą etapą. Tvarkaraštis susidėliojo taip, kad turėjome laimėti pirmąsias dvejas rungtynes ir tą padarėme, – tikino N.Vučevičius. – Dabar didžiausias spaudimas jau nukrito nuo mūsų pečių, bet tuo pačiu, vis dar turime motyvacijos siekti daugiau ir laimėti kuo daugiau rungtynių. Turime gerą komandą, bet privalome tai įrodyti aikštėje, o dabar tą padaryti bus sudėtingiau, nes žaisime prieš Lietuvą, o kitame etape mūsų laukia JAV, Graikija, Naujoji Zelandija arba Jordanija. Tai ypatingas pasiekimas mums, nes pirmą kartą patekome į antrąjį pasaulio čempionato etapą. Turime tuo džiaugtis, bet tuo pačiu tęsti sėkmingą pasirodymą.“

Lietuvos ir Juodkalnijos rungtynės antradienį prasidės 15.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius