-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 17

Olimpinė Lietuvos krepšininkų apranga: kuri gražiausia?

Ketvirtadienį „Nike“ pristatė naują Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės aprangos kolekciją. Olimpinėms žaidynėms paruoštas modelis net 35 proc. lengvesnis už ankstesnę aprangą. „Jaučiuosi kaip nuogas“, – juokavo Jonas Valančiūnas. Archyviniai fotografo Alfredo Pliadžio kadrai leidžia palyginti: kuri nacionalinės komandos olimpinė apranga buvo gražiausia?
1992 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (laisvalaikio apranga)
1992 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (laisvalaikio apranga)

1992-aisiais Lietuvos rinktinė olimpinėje scenoje debiutavo su turbūt žymiausiais visų laikų marškinėliais. Sunkiai radusi finansavimą nacionalinės komandos startui Barselonos olimpinėse žaidynėse, lietuviai sulaukė JAV psichodelinio roko grupės „Grateful Dead“ paramos.

Prie marškinėlių dizaino prisidėjo amerikietis Gregas Speirsas, sukūręs lietuviams neoficialius laisvalaikio marškinėlius. Būtent jo kurti marškinėliai su „skulmanu“ – į krepšį dedančiu skeletu, tapo šmaikščia Lietuvos krepšininkų vizitine kortele Barselonoje.

„Norėjau simbolizuoti Fenikso pakilimą iš pelenų. Jaučiau, kad įveikdama didžiules kliūtis, rinktinė ilgai ir sunkiai kilo į viršų, bet visus barjerus sugrūdo iš viršaus su tuo dėjimu“, – „skulmano“ idėją bandė paaiškinti G.Speirsas.

Tai tapo savotišku lietuvių išsivadavimo iš Sovietų Sąjungos simboliu. Lietuvos krepšininkai labai mėgo šiuos marškinėlius ir sulaukė didžiulio olimpinių žaidynių dalyvių dėmesio.

Marškinėliai buvo tokie populiarūs ir paklausūs visame pasaulyje, G.Speirsas pelną paskyrė Lietuvos rinktinei ir Lietuvos vaikų paramos fondui.

Nors tai nebuvo oficiali lietuvių apranga, būtent su „skulmano“ marškinėliais krepšininkai pasirodė per medalių teikimo ceremoniją.

Rinkdami gražiausius marškinėlius atsižvelkite į oficialių gamintojų aprangas. Kaip atrodė oficiali olimpinė krepšininkų apranga nuo pat 1992-ųjų iki 2016-ųjų, galite pamatyti Alfredo Pliadžio fotogalerijoje ir stopkadruose:

1996-aisiais Lietuvos rinktinei aprangą siuvo „Reebok“, o nuo 1997-ųjų marškinėlius krepšininkams kuria „Nike“.

Dizaineriams nuolat tekdavo pasukti galvą, kaip atnaujinti olimpinę kolekciją – Lietuvos krepšininkai dalyvauja jau septintosiose olimpinėse žaidynėse iš eilės. Tokiu rezultatu be mūsiškių gali didžiuotis tik Jungtinių Amerikos Valstijų krepšininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius