Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 09 03

Pergalę prognozuojantis L.Kleiza nurodė pažeidžiamą amerikiečių vietą: „Svarbiausia – neišsigąsti“

„Visi juokiasi, kai sakau, kad lietuviai turės geras rungtynes su Amerika, kuri man niekuo neypatinga komanda“, – sako Linas Kleiza, pusiau juokais, pusiau rimtai prognozuojantis Lietuvos rinktinės pergalę mače su JAV. „Aš ne toks optimistas, bet blogai nebus“, – kiek atsargesnis Martynas Gecevičius. Buvę rinktinės žaidėjai Lietuvos ir JAV kaktomušą aptarė pasaulio krepšinio čempionatui skirtoje 15min laidoje „Krepšinio karštis“.

M.Gecevičius šiek tiek nerimauja, kaip JAV rinktinę paveiks rungtynės su Juodkalnija. Amerikiečiai vargo su Juodkalnija, kuri antroje mačo pusėje netgi sugebėjo trumpam pirmauti.

Galiausiai amerikiečiai kukliai laimėjo 85:73.

„Atsipalaidavę atėjo. Juodkalnija galėjo ir daugiau, bet per daug suklydo elementariose situacijose. Manau, gavę iš Juodkalnijos pavojaus skambutį, į mačą su Lietuva pažiūrės rimtai. Nemanau, kad norės atiduoti pirmą vietą grupėje, tad ateis nusiteikę“, – sakė M.Gecevičius.

„Manau, tai gali būti Jono [Valančiūno] rungtynės, nes amerikiečiai tiek nedvigubins, kaip kitos rinktinės“, – svarstė M.Gecevičius, pridūręs, kad gynyboje svarbiausia – neleisti amerikiečiams įsibėgėti.

FIBA nuotr./Anthony Edwardsas
FIBA nuotr./Anthony Edwardsas

„Amerika nėra ta Amerikos komanda. Svarbu būti fiziškiems su jais, nedaryti elementarių klaidų, nepasiduoti tai „netikrai gynybai“, kai daug dirba rankomis, mosikuojama, bandant nukirsti perdavimų linijas.
Svarbiausia neišsigąsti atakuojant. Jie turi kelis elitinius gynybos žaidėjus, bet dauguma tokie tikrai nėra. Puolime gali gauti daug iš jų, bet jei apsigini nuo pirminio jų atakos sumanymo – antroj, trečioj atakos opcijoj jie nėra geri. Tad reikės kantrybės“, – sakė L.Kleiza.

Pasak jo, būtina neleisti amerikiečiams kartoti netikslių metimų:

„Būtina, kad jie [per ataką] turėtų vieną metimą. Mes čempionate gerai kovojame dėl kamuolių, turime tai parodyti. Reikia kuo klampesnes rungtynes padaryti, ir nebijoti jų fiziškumo“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

M.Gecevičius mano, kad ginantis kažkur vis dėlto teks rizikuoti:

„Reikės rizikuoti. Neatimsi iš jų visko – ir tritaškių, ir greitų atakų, ir žaidimo vienas prieš vieną. Kažką reikės atiduoti“.

„Jie žais paprastą krepšinį, kuriame nebūna daug perdavimų. Kitaip jie nėra įpratę. Jiems bus testas, kai tas paprastas krepšinis nepavyks, kai reiks laužti. Kai viskas sustos, ką jie žais? Jie žais vienas prieš vieną. Ir jei vienam nepaeina, kitam nepaeina – tada, man atrodo, jie tampa pažeidžiami. Svarbu, neduoti antrų šansų“, – kalbėjo L.Kleiza.

Tai, kad dauguma JAV žaidėjų savo komandose NBA yra lyderiai, o čia turi išmokti dalintis vaidmenimis, pasak L.Kleizos – silpnina JAV žaidimą.

„Viena yra būti lyderiu ir turėti daug progų NBA komandoje, kita – čia. Čia išeini ir per kelias minutes turi pagauti ritmą, viską padaryti. Daug gerų žaidėjų dėl to turi susimažinti savo vaidmenis. Tikiu, kad tas balanso praradimas kažkada jiems gali nutikti, ir dėl to gali nelaimėti. Kanada irgi atrodė esanti nenugalima puolimo mašina, tad kai amerikiečiai irgi įsivels į klampų krepšinį – pamatysim“, – kalbėjo L.Kleiza.

FIBA nuotr./Tyrese'as Haliburtonas
FIBA nuotr./Tyrese'as Haliburtonas

M.Gecevičius nemano, kad atletiškų JAV gynėjų spaudimas taps rimtu iššūkiu Rokui Jokubaičiui:

„Matau Roką solidžiai vadovaujant, išsivarant kamuolį. O ir Vaidas Kariniauskas solidžiai pavaduoja. Labiau nerimauju dėl jų puolimo ir to, kaip gerai jie gina perdavimų linijas. Jų kiti greičiai, kiti rankų ilgiai, tad svarbiausia bus prisitaikyti prie to“.

L.Kleiza prisiminė JAV ir Lietuvos rinktinės akistatą 2012 m. olimpinėse žaidynėse Londone, kai LeBroną Jamesą, Keviną Durantą, Kobe Bryantą, Carmelo Anthony ir kitas NBA žvaigždes turėjusi JAV rinktinė lietuvius įveikė vos 5 taškų skirtumu (99:94).

Pats L.Kleiza tuomet pelnė 25 taškus.

„Rungtynės su JAV – visuomet principinės. Prisideda ir tai, kad nenori būti sutryptas. Yra baimė, kad gali būti sutriuškintas. Tai rungtynės, kuriose visuomet nori pasirodyti. Mes tuomet sužaidėme arti savo galimybių ribų“, – sakė L.Kleiza.

Rungtynės Lietuva – JAV ir kova dėl pirmos vietos antrojo etapo grupėje prasidės 15.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius