Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 10 /17:24

Pergalingą žygį vainikavo dramatišku triumfu finale: Vokietija – pasaulio krepšinio čempionė

Vokietija dedasi pasaulio čempionės karūną ir ketverius metus vadinsis stipriausia nacionaline krepšinio komanda Žemėje. Kai Vokietijos futbolas išgyvena krizę, Gordono Herberto treniruojami vokiečių krepšininkai finale Maniloje 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20) nukovė Serbijos rinktinę.

„Pasaulio čempionai! Neįtikėtina! Kokia komanda!“, – „Twitter“ žinutę parašė Dirkas Nowitzkis. Ši auksinė vokiečių komanda vadinama karta, kurią įkvėpė būtent D.Nowitzkio legenda.

Vokietijai tai – pirmas kartas, kai rinktinė pasiekė planetos pirmenybių finalą. Istorinis jiems buvo 2002 m. pasaulio čempionatas, bet tuomet, vedami D.Nowitzkio, iškovojo tik bronzą.

Šįkart, nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo, Vokietija nukeliavo iki aukso.

Įveikė Japoniją, Australiją, Suomiją, Sakartvelą, Slovėniją, Latviją, JAV ir galiausiai Serbiją. Lietuviai čempionų kelyje nepasitaikė.

Du finalo kėlinius vyko kova taškas į tašką, bet vokiečiai trečiajame kėlinyje atitrūko, įgydami dviženklę persvarą (64:53).

Ketvirtajame kėlinyje naują lyderį atradę serbai kabinosi ir užkūrė dramą iki paskutinių sekundžių. Vis dėlto Aleksa Avramovičius serbų neištempė, o vokiečius iki pergalės timptelėjo Dennisas Schroderis.

Jo prasiveržimas likus 21 sekundei padidino vokiečių pranašumą iki keturių taškų (81:77), ir išsigelbėti serbai jau nepajėgė.

28 taškus pelnęs D.Schroderis pripažintas geriausiu viso turnyro žaidėju. Serbas Bogdanas Bogdanovičius pateko į simbolinį penketuką, tačiau jis, pasak Svetislavo Pesičiaus, finale žaidė negaluodamas.

D.Schroderis finale surengė rezultatyviausią pasirodymą nuo 2010 metų, kai JAV superžvaigždė Kevinas Durantas finale prieš turkus taip pat sumetė 28 taškus.

Serbija pasaulio čempionato finale žaidė ir 2014 metais, tačiau tuomet patyrė triuškinantį pralaimėjimą 92:129 JAV komandai. Svetislavas Pešičius serbus iki pasaulio čempionų titulo buvo nuvedęs 2002 metais, bet po kelių dešimtmečių pakartoti šio žygio nepavyko.

Serbams tai penktas iš eilės pralaimėtas finalas didžiuosiuose turnyruose, įskaitant Europos čempionatus ir olimpines žaidynes.

Šių metų turnyre jie šventė pergales prieš Kiniją, Puerto Riką, Pietų Sudaną, Dominikos Respubliką, Lietuvą ir Kanadą ir tik antrajame etape buvo nusileidę Italijos komandai. Ir galiausiai nusileido vokiečiams.

Vokietja: Dennis Schroderis 28, Franzas Wagneris 19, Johannesas Voigtmannas 12, Moritzas Wagneris 8, Isaacas Bonga ir Andreas Obstas po 7.

Serbija: Aleksa Avramovičius 21, Bogdanas Bogdanovičius 17, Filipas Petruševas 10, Nikola Jovičius ir Vanja Marinkovičius po 9.

VIDEO: Pasaulio krepšinio čempionato finalas: Vokietija – Serbija

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. I.Bonga praranda kamuolį, bet serbai nenubaudžia... M.Guduričius prametė visiškai laisvas... D.Schroderis provokuoja pražangą, bet pataiko tik vieną baudą – 79:75. Prie baudų metimų linijos stoja ir M.Guduričius – 79:77.

D.Schroderis prasiveržia pro A.Avramovičių ir pelno du taškus, palikdamas serbams keturių taškų deficitą ir 21 sekundę.

A.Avramovičius nepataiko iš toli ir serbai bando gelbėtis siųsdami D.Schroderį prie baudų metimų linijos. Išsigelbėti Serbijai nepavyksta, Vokietija – naujoji pasaulio čempionė.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Neįtikėtinas Aleksos Avramovičiaus kėlinys. Belgrado „Partizan“ kirstukas per jį pelnė jau 16 iš 18 serbų taškų.

39 min. A.Avramovičius pataiko tritaškį!!! Neįtikėtinas jo pasirodymas! D.Schroderis nepataiko, o A.Avramovičius provokuoja pražangą mesdamas iš toli!!! 78:75.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Po 47 taškus per pirmąją pusę sumetusios komandos antroje pusėje kartu sudėjus yra sukrapščiusios tik 51 tašką per 18 minučių. Atsakomybė, įtampa ir nervai paėmė viršų artėjant mačo kulminacijai.

38 min. Daugiau nei minutė be taškų... Tai į naudą vokiečiams. F.Petruševas prasižengia kovoje dėl kamuolio ir siunčia F.Wagnerį prie baudų metimų linijos – 78:69.

36 min. Ką išdarinėja A.Avramovičius!! Trys taškai! Bet tuo pačiu, tritaškiu iš krašto, atsako ir J.Voigtmannas!! 76:69.

35 min. M.Wagneris apmaudžiai prameta iš po krepšio, bet atidirba gynyboje – tinkamai užsiima poziciją ir išprovokuoja varžovo pražangą.

34 min. A.Obstas ir A.Avramovičius apsikeičia dvitaškiais – 73:66.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
„Aleksa, Aleksa“ skanduoja išprotėję Serbijos sirgaliai, kol mažasis serbų kirstukas kelia savo komandą į lemiamą šturmą. Tiek puolime, tiek gynyboje tarsi užsuktas žaidžiantis A.Avramovičius inicijuoja spurtą 5:0, o laiko – dar pakankamai.

33 min. Naują lyderį randa ir Serbija – A.Avramovičius pelno tritaškį, o gindamasis išprovokuoja I.Bongos pražangą. F.Petruševas meta iš po krepšio ir skirtumas mažėja iki 71:64.

32 min. M.Wagneris tampa vokiečių lyderiu – pelno 8-ąjį savo tašką, nors pirmoje mačo dalyje buvo nepelnęs nė vieno. 71:59.

31 min. A.Avramovičius krauna iš viršaus pirmos serbų atakos kėlinyje metu – 69:59.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje

Serbija tokioje situacijoje Maniloje dar nebuvo. Jie pirmą kartą atsilieka dviženkliu skirtumu, o pataisyti situacijai turi tik 10 minučių. Ar pavyks?

30 min. M.Wagneris pataiko iš toli, bet F.Petruševas taiso netikslų M.Guduričiaus metimą. M.Wagneris taip pat susirenka antro šanso taškus, o A.Avramovičius nepataiko iš po krepšio. Po trijų kėlinių vokiečiai pirmauja 69:57.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Serbų puolimas – antras geriausias čempionate? Pasakykite tai vokiečiams. 2 iš 12 metimų, 4 klaidos ir 6 taškai per beveik 9 minutes iš Serbijos, o Vokietija turi jau dviženklę persvarą.

29 min. A.Obstas greitos atakos metu šauna iš toli ir nepataiko – šis metimas serbus galėjo pasiųsti į ypač gilų nokdauną.

28 min. J.Voigtmannas asistuoja Moritzui Wagneriui ir serbai prašo minutės pertraukėlės. Vokiečiai bėga iki dviženklės persvaros 64:53.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Dennisas Schroderis užsimetė Vokietiją ant savo gležnų pečių ir tempia ją link pasaulio čempionės titulo. Po 10 taškų antrajame kėlinyje, vokietis pelnė jau 9 trečiajame ir su 23 taškais yra ryškiausia finalo žvaigždė kol kas.

27 min. Dar du D.Schroderio taškai – 59:53. Bloką nuo I.Bongos gavęs Nikola Milutinovas už emocijas baudžiamas technine pražanga. Vokiečiai atitrūksta 62:53.

26 min. Aleksa Avramovičius bauduoja D.Schroderį, kai šis meta iš toli, bet po susidūrimo pats serbas krenta kaip lapas, bandydamas įtikinti, kad tai vokietis mesdamas sudavė jam per vaidą. Teisėjai peržiūri epizodą, bet nieko neteisėto D.Schroderio veiksmuose neįžvelgia. Šis sumeta du baudų metimus iš trijų ir vokiečiai priekyje 57:53.

25 min. J.Voigtmanno ir D.Schroderio taškais vokiečiai kiek atitrūksta – 55:51. Tai didžiausia vokiečių persvara rungtynėse.

22 min. Komandos laikosi greta – 49:49.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Vienintelį kartą, kai rezultatas buvo lygus po pusės rungtynių pasaulio krepšinio čempionato finale, jis taip pat buvo žaidžiamas Maniloje. Tai nutiko 1978 metais, kai Jugoslavija galiausiai per pratęsimą 82:81 nugalėjo SSRS su Sergejumi Jovaiša.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Ilgą laiką Vokietijos puolimą tempė vienas Franzas Wagneris, bet dabar prie jo jungiasi ir Dennisas Schroderis – vokiečių vijurkas pelnė 7 taškus iš eilės, o per antrą ketvirtį iš viso įmetė 10.

20 min. D.Schroderis vagia kamuolį ir pabėgęs į priekį viena ranka krauna jį iš viršaus. Po dviejų kėlinių – 47:47.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Įspūdingai finale žaidžiantis Serbijos lyderis Bogdanas Bogdanovičius jau yra įmetęs 3 tritaškius iš 4 ir surinkęs 13 taškų. Palyginimui, 2014-ųjų metų pasaulio pirmenybių finale prieš JAV šis žaidėjas realizavo vos 1 tritaškį iš 8.

18 min. F.Wagneris baudų metimais pelno jau 14-ąjį tašką, o po D.Schroderio tritaškio Svetislavas Pešičius prašo pertraukėlės. Vokietija vėl veržiasi į priekį 43:42.

16 min. Serbai atitrūksta 42:38 – dar du F.Petruševo taškai ir užtikrintas B.Bogdanovičiaus tritaškis.

15 min. Filipas Petruševas įspūdingai kala iš viršaus po verpstės, o D.Schroderis šauna iš toli.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Keturi ankstesni pasaulio čempionatų finalai baigėsi bent 15 taškų skirtumais, bet šiandien pirmaujanti komanda keitėsi jau 12 kartų, šešis sykius rezultatas buvo lygus ir niekas neturėjo didesnės nei 5 taškų persvaros. Jei taip ir toliau, išvysime įspūdingiausią dramą per 20 metų.

14 min. Grįžęs B.Bogdanovičius iškart duria tritaškį, dar du serbų taškai greitoje atakoje, bet iš toli pataiko ir I.Bonga – 33:33.

13 min. Isaacas Bonga sėkmingai prasiveržia, o F.Wagneris išprovokuoja pražangą mesdamas iš toli – rezultato svarstyklės svyra į vokiečių pusę 30:28.

12 min. B.Bogdanovičius ir D.Schroderis sėdi ant suolo, abiejų komandų atakos kiek prigeso, serbai priekyje 28:25.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Tiek daug taškų, kiek per pirmąjį kėlinį įmetė Serbija, pasaulio čempionato finale buvo pelniusi tik viena komanda – JAV 2014-aisiais. Beje, prieš tą pačią Serbiją jie tuomet surinko net 35 taškus.

10 min. Nuo suolo kilęs V.Marinkovičius įsižaidžia – tolimas jo dvitaškis, bet kėlinį užbaigia F.Wagnerio reidas link krepšio. Vokiečiai po pirmojo kėlinio atsilieka 23:26.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Nikola Milutinovas per mažiau nei aštuonias minutes pagerina savo rezultatyvių perdavimų rekordą pasaulio čempionate – serbas puikiai nusimetinėja kamuolį ir turi net keturis „asistus“.
Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Mačo pradžioje Serbija puikiai atakuoja iš toli (4/6 trit.), bet net du tolimi metimai į Vokietijos krepšį krito nuo lentos. Pirmasis sėkmę pasikinkė Bogdanas Bogdanovičius, antrasis – Nikola Jovičius per Johanneso Thiemanno rankas. Jei taip ir toliau, Gordono Herberto auklėtiniai šansų tikrai neturės.

8 min. N.Jovičius taip pat pataiko iš toli ir į gynybą grįžta šypsodamasis – 4 iš 6-ių serbų tritaškiai kol kas.

7 min. Snaiperių, panašu, neslegia finalo įtampa: Vanja Marinkovičius ir Andreas Obstas apsikeičia tritaškiais – 19:19.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Vanja Marinkovičius per dvejas atkrintamųjų rungtynes prieš tai iš viso pelnė 5 taškus, bet šiandien stojęs į traumą patyrusio O.Dobričiaus vietą vos per 4 minutes surenka 7 ir tampa netikėtu Serbijos rinktinės atradimu.

6 min. B.Bogdanovičius smeigia tritaškį nuo lentos – 14:16.

5 min. Franzas Wagneris provokuoja pražangas, keldamas vis daugiau bėdų serbų gynybai, tačiau nestringa ir pačių serbų atakos. Po Danielio Theiso metimo vokiečiai priekyje 14:13.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Prabėgus vos 2 minutėms Serbija netenka penkto pagal rezultatyvumą savo krepšininko Ognjeno Dobričiaus. Puolėjas iš aikštės išeina tik padedamas serbų personalo narių. Serbai lieka su 10 žaidėjų, nes nežaidžia ir inksto netekęs Borisa Šimaničius.

4 min. Johannesas Voigtmannas lygina rezultatą tritaškiu, bet antrojo šanso taškus pelno ir Bogdanas Bogdanovičius, serbai priekyje 9:7.

3 min. Vokiečiai reaguoja Denniso Schroderio ir Franzo Wagnerio taškais – 5:4. Tuo metu serbai netenka Ognjeno Dobričiaus – traumą patyręs žaidėjas aikštę palieka su kitų pagalba.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

2 min. 5:0 serbai priekyje po Nikolos Jovičiaus taškų.

1 min. Visiškai laisvas Stefanas Jovičius atidaro finalą tolimu metimu.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Linkėjimai iš Manilos, kurioje po kelių valandų pasibaigs dvi savaites trukusi krepšinio fiesta! Šiandien čia karūnuosime naujus pasaulio čempionus – nei Serbija, nei Vokietija aukso nėra laimėjusios (neskaičiuojant Jugoslavijos iškovotų titulų). Serbų sirgaliai „Mall of Asia“ arenos koridoriuose dar prieš rungtynes skanduoja „auf Wiedersehen“ vokiečiams, bet tik po 40 minučių bekompromisės kovos pamatysime, kas kam sakys „viso gero“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius