Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 08 28

Po žvilgsnio į Juodkalniją – dvejopos K.Maksvyčio mintys dėl prancūzų fiasko

Pirmąsias dvi pergales pasaulio taurėje nuskynęs Kazys Maksvytis žvelgia į rimčiausią testą grupės etape. Nesėkmės prieš Juodkalniją kaina – didžiulė. „Pralaimėję rungtynes, mes labai susikomplikuotume savo galimybes antrame etape“, – sakė Kazys Maksvytis, turėjęs dvejopų minčių dėl Latvijos pergalės prieš Prancūziją.

Jau per pirmąją savaitę pasaulio krepšinio čempionatas sirgaliams padovanojo ne vieną sensacingą rezultatą.

Dominikos Respublika emocijomis perpildytame susitikime sutvarkė Italiją, japonai namuose palaužė Lauri Markkaneno vediną Suomiją, bet didžiausią siurprizą Džakartoje (Indonezija) susprogdino braliukai latviai, dramatiškame mūšyje namo išsiuntę Europos ir olimpinius vicečempionus Vincent'o Collet treniruojamus prancūzus, kurie prieš pirmenybes buvo laikomi vienas favoritų iškovoti pagrindinį trofėjų.

„Labai nustebino Prancūzijos pralaimėjimas, kadangi ši komanda buvo viena iš favoričių žaisti finale, o gal net ir laimėti titulą. Tai parodo, kaip gali būti čempionate. Komandos, kurios gerai žaidė pasiruošime, krito – tiek prancūzai, tiek suomiai, kurie mane nustebino ir nebeturi šansų. Reikia kažkiek pasidžiaugti, kad mes esame tarp šešiolikos geriausių komandų, nes turnyras yra nenuspėjamas ir visko gali nutikti“, – rungtynių su Juodkalnija išvakarėse kalbėjo Kazys Maksvytis.

VIDEO: Vyrų rinktinės trenerio Kazio Maksvyčio komentarai po rytinės treniruotės

Šiltus jausmus Prancūzijai jaučiantis Kazys Maksvytis po dviejų kontrolinių dvikovų šiai komandai, kaip ir daugelis, prognozavo kelią iki medalių.

Skambioji latvių pergalė kiek apsunkino Europos komandų siekį gauti tiesioginį kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.

„Dvejopas džiaugsmas dėl prancūzų nesėkmės, – sakė K.Maksvytis. – Žiūrint pragmatiškai, gal ir blogai, kad jie pralaimėjo, nes jie Europos komandoms garantavo dar vieną papildomą vietą olimpinėse žaidynėse. Jeigu latviai gerai žaidžia, tai jie nusipelnė. Ten yra pažįstamų veidų, tai džiaugiamės už broliukus.“

Nacionalinės komandos treneris juokavo dėl savo auklėtinio Kauno „Žalgirio“ ekipoje Rolando Šmito.

„Iš vienos pusės, tai jis būtų grįžęs į „Žalgirį“ ir pradėjęs pasiruošimą. Žinoma, juokauju. Smagu už Rolandą, nes jis visada atsiduoda 100 proc. Jis gerai sužaidė rungtynių pabaigą ir aš jį sveikinu“, – sakė treneris iš Darbėnų.

Trenerio teigimu, po Prancūzijos nesėkmės dabar pagrindinės pretendentės į titulą yra Kanada, Australija ir JAV.

„Bet viskas dar gali keistis, nes čempionatas yra labai nenuspėjamas“, – sakė K.Maksvytis.

„Scanpix“ nuotr./Daivis Bertanis, Rolandas Šmitas, Arturas Žagaras ir visa Latvijos rinktinė triumfuoja.
„Scanpix“ nuotr./Daivis Bertanis, Rolandas Šmitas, Arturas Žagaras ir visa Latvijos rinktinė triumfuoja.

Staigmenų nebuvo D grupėje, kurioje varžosi Lietuva ir Juodkalnija, kurios antradienį susikibs dėl pirmos vietos grupėje ir mirtinai reikalingo taško prieš persikeliant į antrąjį etapą.

Mūsiškiai pirmose rungtynėse 93:67 davė pamokų Egiptui, antrose – 96:66 pervažiavo Meksiką.

Boško Radovičiaus diriguojama Juodkalnija startavo 91:71 pergale prieš meksikiečius, o po dviejų dienų 89:74 pranoko Egiptą.

„Mes žaidėme su jais pernai, pasikeitė vos du žaidėjai, bet vienas pokytis yra labai svarbus. Tai – Nikola Vučevičius, kuris yra žaidimą keičiantis žaidėjas. Dabar Juodkalnija yra visai kita komanda. Reikėtų pradėti nuo jo, o tada eiti prie natūralizuoto amerikiečio Kendricko Perry, – dėstė K.Maksvytis. – Tai – gana fiziška komanda, turinti ir galingą Bojaną Dubljevičių, ir pataikančius mažiukus žaidėjus. Manau, kad bus fiziška dvikova, negalime į ją žiūrėti pro pirštus. Pralaimėję rungtynes, mes labai susikomplikuotume savo galimybes antrame etape. Kiekvienas taškas yra svarbus ir darysime viską, kad laimėtume auksinį tašką.“

Dvi juodkalniečių pergalės – jau pagerintas visų laikų šios šalies rezultatas pasaulio taurėje, kurioje jie varžėsi tik 2019-aisiais bei per penkias rungtynes laimėjo tik prieš Japoniją paskutiniame turnyro mače.

Šios dvi komandos susikibo ir prieš metus, kai Kaune vykusiame pasaulio taurės atrankos mače K.Maksvyčio auklėtiniai triumfavo 90:73. Bet tuomet Juodkalnija neturėjo pagrindinės žvaigždės Nikolos Vučevičiaus.

„Sunkiau pasiruošti rungtynėms, nei buvo su Egiptu ar Meksika, nes Juodkalnijos aukštaūgiai yra įvairūs – tiek metantys tritaškius, tiek renkantys taškus iš baudos aikštelės. Kalbant apie pasirengimą rungtynėms, jis bus žymiai sunkesnis. Nėra taškų, kuriuos galėsime atiduoti. Reikės pasukti galvą ir parengti gerą planą, kad laimėtume“, – sakė rinktinės vairininkas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Bičiuliai Jonas Valančiūnas ir Nikola Vučevičius stipriausioje planetos lygoje akis į akį susidūrę buvo 27 kartus, visus juos – reguliariojo sezono metu. Rinktinės kapitonas šiose akistatose šventė 21 pergalę, o juodkalnietis – 6.

Juodkalnijos rinktinės žvaigždė pasaulio čempionate fiksuoja trečią efektyvumą tarp visų turnyro krepšininkų. „Chicago Bulls“ žaidėjas renka po 21,5 taško, 8,5 atkovoto ir 1,5 perimto kamuolio, 1 rezultatyvų perdavimą, 2,5 blokuoto metimo ir 30 naudingumo balų.

„Iš visų jėgų, – apie gynybą prieš N.Vučevičių šyptelėjęs sakė K.Maksvytis. – Žinoma, nereikės jo palikti kovoje vienas prieš vieną. Stengsimės kuo daugiau apsunkinti jo puolimą, galbūt apkrauti jį gynyboje, kad Nikola išsikrautų. Jis yra labai talentingas žaidėjas ir vienas prieš vieną gali primesti taškų ir apžaisti bet kurį varžovą.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Antruoju smuiku būsimu Lietuvos rinktinės varžovų komandoje griežia Ispanijos taurę praėjusiame sezone su Malagos „Unicaja“ iškovojęs Kendrickas Perry, kuris pasaulio taurėje kol kas fiksuoja 13,5 pelnyto taško, 7 rezultatyvius perdavimus, 1,5 perimto kamuolio ir 15,5 efektyvumo balo statistiką.

Natūralizuotas Juodkalnijos rinktinės amerikietis buvo ryškiausia komandos figūra praėjusių metų akistatoje Nemuno saloje Kaune, įmetęs 21 tašką (4/7 trit.) ir išskirstęs 4 rezultatyvius perdavimus.

Senojo žemyno pirmenybėse Vokietijoje šis įžaidėjas buvo ketvirtas turnyro krepšininkas pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,2), į priekį užleidęs tik Vasilije Micičių (vid. 7,5), Lorenzo Browną (vid. 7,6) ir Dee Bostą (vid. 8,2).

„Apie jį žinome nemažai tiek iš FIBA langų, tiek iš Ispanijos čempionato. Talentingas žaidėjas, kitoks, nei kiti Juodkalnijos gynėjai. Jis labai gerai žaidžia atviroje aikštelėje, įneša gyvumo. Po N.Vučevičiaus yra turbūt antras žmogus, kurį reikės sustabdyti“, – sakė K.Maksvytis.

Lietuvos rinktinės treniruotė buvo numatyta 21 valandą vietos laiku, tačiau po rungtynių su Meksika trenerių štabas nusprendė pratybas paankstinti iki 12 valandos.

Kodėl buvo atliktas toks drastiškas pokytis?

„Paankstinta treniruotė susijusi su keliais dalykais. Pirmiausia, tai norėjome pakeisti treniruotę, nes numatyta buvo labai vėlyva, o tuo pačiu pasitreniruosime, pasiruošime ir JAV rungtynes su Graikija pamatysime. Gal tik trenerių štabui didesnis apkrovimas, nes po mačo su Meksika reikėjo iki rytinės treniruotės per naktį viską suvirškinti, keliomis valandomis mažiau pamiegoti, kad galėtume žaidėjams pateikti informaciją“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: „Krepšinio karštis“: L.Kleiza ir M.Gecevičius jau žvelgia į Juodkalniją ir kalba apie čempionato favoritus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius