Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp dviejų šalių migruojantis pasaulio čempionų treneris planuoja grįžti į Eurolygą arba NBA

Gordonas Herbertas pernai atvedė Vokietijos krepšininkus ant aukščiausios pakylos pasaulio čempionate Maniloje ir su auksą iškovojusią komanda turi rimtų planų olimpinėse žaidynėse šiemet Paryžiuje. Kanadoje prieš 64 metus gimęs treneris jau daug metų turi dvi pilietybes ir gyvena tarp dviejų valstybių, bet net ir ten tiksliai nežino, kas jis toks yra – kanadietis ar suomis?
Gordonas Herbertas
Gordonas Herbertas / Imago / Scanpix nuotr.

Gordonas Herbertas gimė ir augo Kanadoje, gyvena Vokietijoje, bet yra dažnas svečias ir Suomijoje, kur turi kotedžą su dviem saunomis.

Pats rungtyniavęs keliose Suomijos komandoje būdamas jaunas, ten vedė, susilaukė dviejų sūnų, pats pradėjo trenerio karjerą, kuri paskui nusidriekė įvairiais maršrutais.

Daug metų treniravęs Vokietijos klubus, tarp kurių ilgiausiai Frankfurto „Skyliners“, taip pat vadovavo Prancūzijos, Graikijos, Rusijos komandoms, dirbo asistentu NBA ekipose, stovėjo prie Sakartvelo ir Kanados rinktinių vairo, o didžiausios sėkmės sulaukė su Vokietijos nacionaline komanda pastaraisiais metais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos

„Mūsų pusfinalis prieš JAV rinktinę buvo neįtikėtinas mačas, net ir aš pats netikėjau mūsų pergale“, – interviu iltalehti.fi pripažino G.Herbertas, kurio vadovaujami Vokietijos krepšininkai finale įveikė ir Serbiją bei pirmą kartą per šalies istoriją laimėjo pasaulio čempionato auksą.

Jaučiasi labiau suomiu nei kanadiečiu

Nors G.Herbertas atvedė Vokietijos rinktinę į titulą ir buvo išrinktas geriausiu Vokietijos metų treneriu, jo asmenybė nėra plačiai žinoma, o tautybė iki šiol kelia klausimų krepšinio sirgaliams.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gordonas Herbertas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gordonas Herbertas

G.Herbertas sakė, kad pats girdėjo iš buvusios žmonos Sari ir sūnų, kad Suomijoje tarp žmonių kyla diskusijų, kas jis toks yra: suomis ar ne?

„Tokie pokalbiai manęs nejaudina, nes aš žinau save ir kas esu. Žinau, ką Suomija reiškia man. Man labiau rūpi tie, kuriuos myliu, o jie žino tiesą, – interviu Suomijos iltalehti.fi portalui sakė G.Herbertas. – Aš jau žinau, kad esu daugiau suomis nei kanadietis. Palikau Kanadą 1977 metais. Naudoju savo kanadietišką pasą tik Kanadoje, o visur keliauju su suomišku pasu.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Suomijoje G.Herbertui labiausiai patinka gamta, jūra, ežerai, žinoma, ir žmonės. Jis pats turi namelį prie jūros su dviem saunomis, kuriose labiau mėgsta kaitintis žiemą. Erdviame sklype krepšinio treneris jaučiasi gerai, jam patinka kapoti malkas.

„Manau, kad Suomija yra geriausia vieta gyventi, – sakė treneris. – Gyvenimo kokybė Suomijoje yra puiki. Tad prasčiausia darbo Vokietijos rinktinėje dalis yra ta, kad negaliu pabūti Suomijoje pakankamai laiko vasarą. Manau, kad dėl klimato kaitos padėtis prastės, tad vis daugiau žmonių atras Suomijos gamtos stebuklus.“

G.Herbertas jau 30 metų turi ir apartamentus nedideliame Suomijos miestelyje, netoli sodybos.

„Kai būsiu pensininkas, planuoju būti Suomijoje. Aš net negausiu tikros pensijos Kanadoje. Aš net dokumentus Tarptautinėje krepšinio federacijoje pildau kaip suomis“, – iltalehti.fi sakė treneris.

Jis beveik tobulai kalba suomiškai, moka prancūziškai, nors interviu mieliau renkasi anglų kalbą.

„Aš kalbuosi angliškai su savo sūnumis, bet su buvusia žmona Sari šnekuosi daug ir suomiškai. Esu lankęs suomių kalbos kursus Helsinkyje penkis kartus per savaitę“, – sakė G.Herbertas, krepšininko karjeros metu Suomijoje dar ir studijavęs vietos universitete.

„Žalgirį“ dominęs treneris – geras bičiulis

Vienas geriausių G.Herberto draugų yra Tuomas Iisalo.

Šį sezoną Paryžiaus „Basketball“ vadovaujantis, o prieš tai Bonos „Telekom Basket“ treniravęs suomis prieš kelerius metus domino Kauno „Žalgirį“.

„Tuomas buvo žaidėjas, kai aš treniravau „Honka“, o paskui Vokietijoje jis buvo vienas artimiausių mano kolegų, – sakė G.Herbertas. – Turiu keturis ar penkis artimus trenerius-kolegas, vienas jų tikrai yra Tuomas, nors mūsų krepšinio filosofija ir komandų žaidimo stilius visiškai skirtingi.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Tuomas Iisalo
Lukas Balandis / BNS nuotr./Tuomas Iisalo

G.Herbertas atvyko į Suomiją dar 1982 metais, netrukus ten vedė ir susilaukė dviejų sūnų. Ir pabaigti karjerą jis norėtų savo miestelyje Usikaupunki drauge su sūnumi Danieliu, kuris būdamas 28-erių dirba krepšinio treneriu Vokietijoje ir kasdien bendrauja su tėvu telefonu.

Tačiau karjeros pabaiga nebus greitai.

G.Herbertas pasirašė naują dvejų metų sutartį dėl darbo Vokietijos krepšinio rinktinėje dar prieš pasaulio pirmenybes, nes gerai jautėsi komandoje, su kuria 2022 metų Europos čempionate laimėjo bronzą.

„Jaučiuosi geros formos, norėčiau dar patreniruoti aukštame lygyje, tokiame kaip Eurolyga ar NBA, po tiek metų Vokietijoje, – sakė Vokietijos rinktinės treneris. – Galbūt per sunku gauti vyr. trenerio poziciją NBA, bet esu pasirengęs galimybei būti asistentu, kaip kaip buvau „Toronto Raptors“ ir „Brooklyn Nets“ klubuose.“

Pokalbiais su 35-40 žaidėjų sukūrė darnų kolektyvą

Žinoma, prieš tai laukia ambicingi reikalai su Vokietijos rinktine, kuri vasarą žais olimpinėse žaidynėse. Rinktinei atsidavęs Dennisas Schroderis ir NBA talentas Franzas Wagneris turėtų vesti komandą į priekį Paryžiuje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Norime važiuoti ir mėgautis olimpinėmis žaidynėmis. Panašiai kaip tai darė Ispanija prieš kelerius metus, vedama brolių Gasolių. Tokią žaidėjų grupę smagu treniruoti“, – pažymėjo G.Herbertas.

Jis pats pasistengė, kad sukurtų darnų kolektyvą.

„Sukurti asmeninius santykius yra labai svarbu darbui. Nuo pat pradžios pasikalbėjau asmeniškai su 35-40 žaidėjų. Stengiausi sukurti asmeninį kontaktą su kiekvienu iš savo žaidėjų. Reikalingas pasitikėjimas ir pareiga iš abiejų pusių“, – pabrėžė jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vokiečių džiaugsmo akimirkos

G.Herbertas gyvena Hagene, nes ten įsikūrę ir pusšimtis Vokietijos krepšinio federacijos žmonių.

Treneris teigė, kad jam buvo leista pasirinkti gyvenamą miestą Vokietijoje, kur jis panoro būti arčiau bendradarbių, o taip pat gavo leidimą dažnai lankytis Suomijoje.

Po pasaulio čempionato G.Herbertas kelias savaites praleido Suomijoje, prieš grįždamas į Vokietiją spalio pabaigoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gordonas Herbertas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gordonas Herbertas

Pastaruoju metu jis dažnai traukiniu keliauja į Vokietijos lygos ir Eurolygos rungtynes.

„Dabar yra tik du vokiečiai treneriai Vokietijos Bundeslygoje, bet trys Suomijos treneriai, – pažymėjo G.Herbertas. – Bundeslyga yra viena iš keturių stipriausių Europos krepšinio lygų, o pagal infrastruktūrą, – Vokietija yra Nr.1. Po pasaulio čempionato Vokietijoje yra didelis krepšinio bumas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius