Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 08 29

V.Šeškaus manevrą panaudojęs K.Maksvytis: „Viskas nuteikia džiuginančiai“

Trečias varžovas pasaulio čempionate – trečia Lietuvos rinktinės pergalė bent 20 taškų pranašumu. „Viskas nuteikia džiuginančiai“, – sakė Kazys Maksvytis, atskleidęs, kad mačo pradžioje panaudojo Virginijaus Šeškaus pamėgtą gynybinį manevrą.

Tai buvo ne tik kova dėl pirmos vietos grupėje, bet dėl ir auksinio taško, kurį Lietuvos rinktinė nusineš į antrąjį etapą. Jau savaitės pabaigoje lietuviai stos į kovą su JAV ir Graikijos arba Naujosios Zelandijos krepšininkais.

Pirmąsias dvejas rungtynes laimėję vidutine 28 taškų persvara, Kazio Maksvyčio auklėtiniai dominavo ir prieš Juodkalniją, kurią įveikė triuškinančiai – 91:71.

Svarbus ne tik iškovotas taškas, bet ir susikrautas įtikinamas pranašumas, kuris gali tapti kertiniu faktoriumi siekiant vietos pasaulio pirmenybių atkrintamosiose.

„Komplimentai komandai, kuri labai gerai įvykdė rungtynių planą, – po mačo kalbėjo Kazys Maksvytis. – Rungtynes pabandėme pradėti su šiokia tokia avantiūra, pastatydami mūsų aukštaūgį (Joną Valančiūną - aut. past.) prieš Juodkalnijos trečios pozicijos žaidėją. Tai kažkiek nepavyko, gal kad nebuvome gerai to atidirbę. Mes bandėme iš Virgio Šeškaus paimti šį epizodą (šypteli). Vėliau grįžome prie pagrindinio rungtynių plano, kuris labai gerai veikė. Šaunuoliai žaidėjai, kurie greitai persiorientavo. Antras penketas labai pagyvino mūsų gynybą ir nuo to mes užsivedėme bei kontroliavome rungtynes. Smagu, kad pasiėmėme atkrintamųjų reikšmės pergalę, o dabar žiūrime toliau.“

K.Maksvyčio paminėtas gynybinis planas – Jonas Valančiūnas stovi baudos aikštelės apkasuose bei duoda visišką laisvę iš toli atakuoti geru metimu nepasižyminčiam buvusiam Madrido „Real“ žaidėjui Dino Radončičiui.

Tuo metu pagrindinės Juodkalnijos rinktinės žvaigždės Nikolos Vučevičiaus priežiūra patikėta Tadui Sedekerskiui, kuris su šiuo „Chicago Bulls“ centru tvarkėsi puikiai beveik visos dvikovos metu.

Juodkalnijos vedlio estafetę pirmajame kėlinyje buvo perėmęs Marko Simonovičius. Naujasis Belgrado „Crvena zvezda“ žaidėjas į lietuvių krepšį per pirmąsias 10 minučių sukratė 11 taškų (2/3 trit.) ir atkovojo 4 kamuolius, bet likusios dvikovos metu Balkanų komandos treneris aštrių peilių stalčiuje nerado.

Antrojo kėlinio pradžioje – pirmoji K.Maksvyčio techninė pražanga, kai darbėniškis sprogo emocijomis po nesušvilptos pražangos prieš Vaidą Kariniauską. Pagal šį rodiklį pastarajame sezone Kauno „Žalgirio“ vairininkas užėmė pirmą vietą. Techninių pražangų grafoje lygybė greitai atsistatė, kai auklėtiniams grimztant vis gilyn į duobę identiškos nuobaudos sulaukė kamuolį paspyręs Boško Radovičius.

Juodkalnija tarp antro ir trečio kėlinių prametė net 15 tritaškių iš eilės, o lietuviams pranašumą vėl krovė atsarginiai žaidėjai, pagal rezultatyvumą pasaulio pirmenybėse į priekį užleidžiantys tik JAV krepšininkus.

Šiame pergalingame susitikime atsarginiai K.Maksvyčio kariai varžovams atseikėjo net 40 taškų.

„Prie visų žaidžiančių reikia paminėti gerą Tado Sedekerskio žaidimą gynyboje. Tomas Dimša labai pagyvino žaidimą. Tai buvo pirmos geresnės jo rungtynės. Mes džiaugiamės jau kelintą mačą, kad mūsų suolas pelno daug taškų. Turime lyderį Joną, turime kitus, bet jei išeina suoliukas ir gerai žaidžia, tai mes juos ir leidžiame. Ateityje laukia dar daug rungtynių, varžovams bus sunkiau mus analizuoti, jei mes taip žaisime“, – sakė K.Maksvytis.

– Ar prieš čempionatą, kai netekote tiek žaidėjų, galvojote, kad atsarginių suolelis taps tokiu faktoriumi?

– Mes negalime jų vadinti atsarginiais, nes gal kitame mače jie žais starto penkete. Mūsų vienas privalumų – ilgas suolelis. Šiandien žaidėme su dešimt žaidėjų, o ir vienuoliktas trumpai žaidė. Ilgas suolas, o kitos komandos neturi, tad bandysime tai išnaudoti.

– Kiek reikėjo drąsos imtis tokio rungtynių plano mačo pradžioje?

– Mintis buvo gera, bet jos kažkiek neišpildėme. Treneriai pasiūlė tokį planą, gerai, kad komanda jį priėmė, bet teko grįžti prie pagrindinio plano ir jis labai gerai veikė.

– Ar tokiais siurprizais žadate stebinti ir toliau?

– Komanda gera, o rūbinėje gera atmosfera. Turime ir toliau kiekvienose rungtynėse stengtis neatidavinėti taškų. Kol kas viskas nuteikia džiuginančiai.

VIDEO: Kazys Maksvytis po pergalės prieš Juodkalniją: „Komplimentai komandai“

– Ar tiek pramestų Juodkalnijos tritaškių (5 iš 31) yra pasiteisinusi rizika, ar sėkmės faktorius?

– Buvo pasiteisinusi rizika. Kiek skaičiavau, iš mūsų rizikų varžovai pataikė 2 tritaškius iš 11. Procentas neblogas – 18 proc.

– Kaip jūsų akimis atrodė Tado Sedekerskio ir Nikolos Vučevičiaus mikrodvikova?

– Stengėmės Tadą laikyti ant Nikolos ir jam padėti. Jie labai įpratę NBA žaisti vienas prieš vieną – tiek mūsų, tiek Juodkalnijos aukštaūgiai. Manau, kad jis gana neblogai susitvarkė. Nikola didžiąją taškų dalį pelnė ketvirtajame kėlinyje baudų metimais. Dar reikia paminėti, kad Nikola Ivanovičius baigė su 1 tašku, o Bojanas Dubljevičius taškų nepelnė. Tadas gerai susitvarkė su jų lyderiu.

– Mindaugas Kuzminskas išgyvena antrą jaunystę. Kiek smagu, kad vyriausias žaidėjas užduoda tokį toną?

– Labai gerai įėjo į rungtynes. Jie su Ignu Brazdeikiu turėjo gynyboje specialias užduotis eiti į didesnes pagalbas. Puolime Kuzia įmetė kelis tritaškius, varžovai ėmė eiti arčiau jo, o jis tuomet veržėsi į baudos aikštelę ir metė taškus floateriais. Dar gerai kovojo kamuolius. Jis gerai sužaidė.

– Kendricko Perry pristabdymą lėmė individuali Margirio Normanto ir Tomo Dimšos gynyba ar komandiniai veiksmai?

– Akcentavome, kad prie „du prieš du“ gynybos mūsų aukštaūgiai turi išeiti aukščiau. Buvo keletą atvejų, kai vėlavome. Bet kai žaidėme su mobilesniu penketu, padvigubinimas išėjo labai geras.

– Ar Rokas Jokubaitis per šiuos du mačus pasiekė savo geriausią sportinę formą?

– Taip, jis gerai kontroliavo komandą, pats pelnė taškų ir buvo agresyvus prie varžovų gynybos, ką ir akcentavome.

VIDEO: Karštas Roko Jokubaičio komentaras po pergalės prieš Juodkalniją

– Kiek mačo pabaigoje akcentavote taškų pranašumą?

– Akcentavome dvikovos pabaigoje, rengėme ir paskutinę ataką. To gali prireikti, nes antrame etape gali būti stipri kova. Stengėmės rungtynes sužaisti rimtai iki pabaigos.

– Visos trys pergalės pasiektos 20 ar didesne taškų persvara. Kokį pasitikėjimą nešatės į antrąjį etapą?

– Pasitikėjimas auga, bet kiekvienas mačas jau yra istorija. Kitose rungtynėse turėsime vėl užsitarnauti tą pasitikėjimą.

– Kiek šis mačas jums prideda pasitikėjimo po pirmųjų dviejų lengvų pasivaikščiojimų?

– Žymiai prideda, nes Juodkalnija žymiai kito kalibro nei buvo ankstesni varžovai. Komanda su tuo susitvarkė.

– Ar tai vienos geriausių rinktinės rungtynių, kai prie vairo esate jūs?

– Jei neskaičiuotume pirmo kėlinio gynybos, tai turbūt taip.

– Kokį įspūdį paliko JAV ir Graikijos rungtynės?

– Gerą įspūdį. Tai – dvi geros komandos, o apie JAV nėra ką kalbėti. Jie yra fiziški, greiti žaidėjai. Graikai, toks vaizdas, kad mačo pabaigoje jau galvojo apie kitas rungtynes. Dabar su nekantrumu lauksime Graikijos ir Naujosios Zelandijos rungtynių, kad sužinotume savo būsimą varžovą.

VIDEO: Po Manilą: didžiausios JAV karių kapinės, Magelano palikimas ir geidžiamiausia jaunavedžių vieta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius