-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 02

10 garsių lietuvių, kurie amžinojo poilsio atgulė ne Lietuvoje

Antanas Smetona, Martynas Mažvydas ar Pranas Lubinas – šių garsių asmenybių iš Lietuvos vardus žinome visi. Tačiau jie, kaip ir kai kurios kitos daugeliui lietuvių puikiai žinomos asmenybės, yra palaidoti ne Lietuvoje. Dalis iš Lietuvos pasitraukė dėl karo, dalis gyveno ir yra palaidoti istorinėje Mažojoje Lietuvoje, o dalis, nors įėjo į Lietuvos istoriją, gyveno kitoje Atlanto vandenyno pusėje.
Vakaras Karveliškių kapinėse
Vakaras Karveliškių kapinėse / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Portalas 15min kviečia susipažinti su 10-čia į istoriją įėjusių lietuvių, kurie amžinojo poilsio atgulė ne Lietuvoje, ir jų palaidojimo vietomis.

Antanas Smetona – Šardonas (JAV, Ohajo valstija)

A.Smetona, kuris 1919–1920 m. ir 1926–1940 m. buvo Lietuvos Respublikos prezidentas, 1940 m. birželio 15 d. po SSRS ultimatumo pasitraukė į Vakarus. Iš pradžių – į Vokietiją, vėliau – į Šveicariją, o galiausiai į JAV.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr./Antanas Smetona
Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr./Antanas Smetona

Kurį laiką gyvenęs Vašingtone, Pitsburge ir Čikagoje, 1942 m. A.Smetona apsigyveno Klivlendo mieste, sūnaus namuose. Jis 1944 m. sausio 9 d. žuvo namuose kilus gaisrui apsinuodijęs anglies monoksidu.

A.Smetona buvo palaidotas kapinėse Klivlende. 1975 m. jis buvo perlaidotas Visų Šventųjų kapinėse Šardono miestelyje Ohajo valstijoje. Čia, mauzoliejuje, jo ir žmonos palaikai ilsisi iki šiol.

Retkarčiais pasigirsta svarstymų, kad A.Smetona turėtų būti perlaidotas Lietuvoje. Tačiau prieš tai pasisako JAV gyvenantys A.Smetonos palikuonys. 2018 m. Seimo Valstybės istorinės atminties komisija, nesant giminaičių pritarimo, nutarė perlaidojimo nesiekti.

Kristijonas Donelaitis – Tolminkiemis (Rusija, Kaliningrado sritis)

Kunigas ir rašytojas K.Donelaitis visą gyvenimą praleido Mažojoje Lietuvoje, tuometinėje Prūsijoje, dabartinėje Kaliningrado srityje, priklausančioje Rusijai. Ten jis ir mirė.

Nuo 1743 m. iki mirties 1780 m. K.Donelaitis buvo Tolminkiemio (dabar Čistyje Prudai) bažnyčios klebonas. Šio miesto bažnyčioje jis ir buvo palaidotas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Paminklas Kristijonui Donelaičiui Gumbinėje
Alvydo Januševičiaus nuotr./Paminklas Kristijonui Donelaičiui Gumbinėje

1950 m. bažnyčia buvo sugriauta. 1964 m. K.Donelaičio 250-ųjų gimimo metinių proga buvo sudaryta Kristijono Donelaičio komisija, kurios vienas tikslų buvo rasti jo kapą. 1967 m. bažnyčią tyrę archeologai rado K.Donelaičio palaikus.

1971–1979 m. Lietuvos SSR pastangomis bažnyčia buvo atstatyta, joje 1979 m. iš naujo perlaidoti poeto palaikai.

Antanas Škėma – Niujorkas (JAV)

Lietuvą antrą kartą okupavus sovietams, 1944 m. rašytojas A.Škėma pasitraukė į Vokietiją, o 1949 m. – į JAV. Čia dirbo įvairius fizinius darbus, aktyviai dalyvavo JAV lietuvių veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius