Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

15 įdomiausių lietuviškų muzikos grupių pavadinimų

Dažniausiai muzikos grupių pavadinimai būna trumpi ir paprasti. Tačiau Lietuvos alternatyviosios muzikos scenoje galima rasti ir ne vieną grupę, kurios pavadinimas – skambus, priverčiantis susimąstyti ar nusišypsoti.
 Rūmų scena: anksčiau koncertavo muzikantai, dabar dailina grafitininkai
Rūmų scena: anksčiau koncertavo muzikantai, dabar dailina grafitininkai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Portalo 15min rubrika „Ar žinai?“ pristato 15 skambiausių ir neįprasčiausių lietuviškų muzikos grupių pavadinimų. Daugelis šių grupių – alternatyviosios lietuviškos muzikos scenos atstovai, niekada nekoncertavę dideliuose festivaliuose, neužkariavę popmuziką grojančių radijo stočių ir nerinkę pilnų arenų.

Tad šis sąrašas – drauge ir trumpa ekskursija po daugeliui mažiau pažįstamą lietuviškos muzikos scenos dalį.

Nenustebkite, jei iš šių vardų būsite girdėję tik keletą, o dainų tekstai šokiruos. Tačiau, net jei muzika ir nepasirodys maloni ausiai, pavadinimai tikrai patrauks akį.

1. Antikvariniai Kašpirovskio dantys

Anatolijus Kašpirovskis paskutiniais sovietmečio metais buvusioje SSRS išgarsėjo savo viešais hipnozės seansais, kurių metu, kaip teigė, per atstumą gydė ligas.

Jo pavardę į savo pavadinimą įtraukė ši viena žymiausių į sąrašą patekusių grupių, susibūrusi dar 2006 m., o 2015 m. išleidusi pirmąjį albumą, kurį išgarsino daina „Į Venesuelą“. Savo žanrą grupė oficialioje „Facebook“ paskyroje apibūdina kaip „Smagį“.

VIDEO: Antikvariniai Kašpirovskio dantys | Į Venesuelą (oficialus video)

2. Lipnūs macharadžos pirštai

Susimąstyti, kokį dalyką ką tik lietė macharadža, savo pavadinimu kviečia dar 1995 m. susibūrusi regio grupė, XX a. pabaigoje įrašiusi du albumus.

Nors naujos muzikos grupė nekūrė jau seniai, daug Lietuvos alternatyvios muzikos scenos fanų ją geru žodžiu mini iki šiol, o 2016 m. dainą „Mane apvogė“ perdainavo ir „Solo Ansamblis“. Grupės dainą „Hiperborėjai“ išgirsti galite čia.

3. 33 proc. kiaulių pakeliui į Vatikaną

Pankų grupių pavadinimai dažnai pasižymi originalumu, tačiau šis – ypač vaizdingas netgi lyginant su kitais pankais.

Ši paskutiniais sovietmečio metais Kaune susibūrusi pankroko grupė gyvavo vos kelerius metus, tačiau iki šiol yra geru žodžiu minima ne vieno sunkesnės muzikos gerbėjo.

„G&G Sindikato“ lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras viename interviu yra minėjęs, kad paauglystėje tai buvo viena mėgstamiausių jo grupių. Pasiklausyti grupės dainą „Birutė“ galite čia.

4. Elnio rago miškas

Grupės pavadinimo neįkvėpė koks nors mažai žinomas Lietuvos miškas, kur elnias pametė ragus.

2018 m. „Tamsta“ klubo konkurse „Garažas'18“ publikos simpatijų prizą iškovojusios alternatyvaus/psichodelinio indie roko grupės „Elnio rago miškas“ pavadinime, anot jos narių, atsispindi trys grupės muzikos aspektai – švelnūs tekstai, lyriški bet trankūs garsai ir psichodelinis, bet mistinis skambesys.

Grupės dainą „Žvaigždė“ išgirsti galite čia.

5. Ir visa tai kas yra gražu yra gražu

Su grupės pavadinimu nesutikti sunku. Avangardinio kino kūrėjo, menininko ir kolekcionieriaus Artūro Baryso-Baro su bendraminčiais prieš 30 metų įkurta ne ką mažiau avangardinės muzikos grupė, derindama įvairius stilius ir pakraipas, koncertuoja ir kuria iki šiol, nors jau be paties A.Baryso, prieš keliolika metų išėjusio anapilin.

Modesto Ezerskio nuotr./Grupė „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu“
Modesto Ezerskio nuotr./Grupė „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu“

Pasiklausyti, kaip skamba viena naujausių grupės dainų „Marija myli tik Chuaną“, galite čia.

6. Martynas Pabėgimas ir Sunkinančios Aplinkybės

„Martynas Pabėgimas ir Sunkinančios Aplinkybės“ – pankroko grupė, save pristatanti kaip „80-ųjų hardcore punk'as iš Vilniaus rūsio“. 2015 m. grupė išleido DEMO albumą, kurio paklausyti galite čia.

7. Naratyvinis 100 g alkobilis

„Naratyvinis 100 g alkobilis“ – tai vieno žmogaus pseudonimu Alkobilly Man kuriamas, autoriaus žodžiais, „internetinis muzikinio turinio projektas“, kurį, kaip ir ne vieną kitą sąraše esančią grupę, į vieną ar kitą žanrą kategorizuoti sunkiai įmanoma.

Išskirtinis bruožas – tekstai žemaičių kalba. Projekto dainą „Komunalininkų balius“ išgirsti galite čia.

8. Verslo Rizikos Rezervas

Ši, atrodo, tiesiai iš ekonomikos terminų žodyno pavadinimą nusirašiusi ir jau daugiau negu 15 metų egzistuojanti grupė savo žanrą apibūdina kaip „Avant-pop, pseudo-world, cultural-rave, octanic-synthpunk“.

Grupė egzistuoja jau daugiau negu 15 metų, vienintelis pastovus jos narys – grupės lyderis Marius Stavaris. Grupės dainos „Mano vaikas pražilo“ vaizdo klipą galite išvysti čia.

9. Islandijos plento moterys

Islandijos plentas – gatvė, esanti Kaune. O ši jauna kauniečių roko grupė save apibūdina kaip „muzikinį jaunų vyriškių pasakojimą apie savo ne pagal amžių nušliaužtus kelius ir ten pažemėj sutiktas moteris“. Grupės dainą „Kaulų čiulpai“ išgirsti galite čia.

10. Balto sarkofago turinys

Tai instrumentinės muzikos projektas, kurį jo kūrėjas Arnoldas apibūdina kaip „vieno asmens virtualiąją grupę“. „Kodėl toks keistas pavadinimas? Sarkofagas iš esmės yra mįslingas ir ne kasdienis objektas. Baltai nudažytas toks daiktas atrodo dar paslaptingiau“, – teigia jis.

Išgirsti, kaip skamba „Balto sarkofago turinys“, galite čia.

11. Šlanga į gamtą

Iki 2010 m. egzistavusi „už sveiką humorą, laisvę ir taiką pasaulyje“ pasisakiusi ska-punk grupė daug įrašų nepaliko, tačiau išlikę komentarai internete šią grupę giria už energingus gyvus pasirodymus. Na, o į šį sąrašą ji patenka už Ričardo Kazlausko įkvėptą pavadinimą. Išvysti, kaip koncertuoja grupė, galite čia.

12. Garazhe nerūkoma

Kol kas garažuose rūkyti Lietuvoje dar neuždrausta, tačiau šis elektroniką ir hiphopą derinantis duetas savo pavadinimu deklaruoja būtent tai. Grupė kuria iki šiol, o jos daina „Dėl popieriaus“ 2014 m. lietuviško hiphopo apdovanojimuose buvo pripažinta metų daina. Ją išgirsti galite čia.

J.Andriejauskaitės nuotr./Rūkymą draudžiantis ženklas
J.Andriejauskaitės nuotr./Rūkymą draudžiantis ženklas

13. Sirijuj yra vaikų

Apie šią XXI a. pirmojo dešimtmečio grupę informacijos internete nedaug – keli parodomieji įrašai ir užsiminimas, kad grupė grojo originalų post-folk roką. Vis dėlto dėl skambaus pavadinimo ji buvo įtraukta į šį sąrašą. Grupės kūrybos paklausyti galite čia.

14. Erkė maiše

Ieškoti ne katės maiše, o daug mažesnio ir pavojingesnio gyvio ragino 1989 m. dviejų pankuojančių jaunuolių Erkės ir Maišo pseudonimais įkurta pankroko grupė. Jos kūrybą galite išgirsti oficialiame puslapyje.

15. Svastikos, sukitės greitai

Vienas grupės provokuojančiu pavadinimu kūrėjų buvo tuomet dar niekam nežinomas Vilniaus universiteto studentas Algis Ramanauskas. Grupės pavadinimą įkvėpė menininko Franciso Picabia paveikslas „Mašina, sukis greitai“.

Luko Balandžio nuotr./Svastikos, sukitės greitai koncerto akimirka
Luko Balandžio nuotr./Svastikos, sukitės greitai koncerto akimirka

Ironiškais tekstais pasižymėjusi grupė buvo perdainavus ir Eurikos Masytės dainą „Laisvė“, ją galima išvysti čia.

Pirmą kartą tekstas publikuotas 2019 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius