Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reiškia Šančiai, Šilainiai, Aleksotas ir kiti Kauno rajonų vardai?

Dažnam kauniečiui namai yra ne tik Kaunas, bet ir konkretus Kauno rajonas, kuriame jis gyveno. Todėl ne tik Kauno, bet ir Šilainių, Žaliakalnio ar Kalniečių vardas jo širdžiai skamba mielai. Tačiau net daugelis nuo pat gimimo viename ar kitame Kauno rajone gyvenančių žmonių nežino savo rajono pavadinimo kilmės.
Kauno santaka
Kauno santaka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ta kilmė – įvairi, kartais kupina paslapčių. Kauno rajonų pavadinimuose galima rasti netgi italų ar prancūzų veiklos šiame mieste atspindžių.

Daugelis šio miesto rajonų anksčiau buvo atskiri kaimai, miesteliai ar dvarai, plečiantis miestui tiesiog prijungti prie Kauno. 15min kviečia sužinoti, kaip jie gavo savo vardus.

Aleksotas

Aleksotas, kaip gyvenvietė netoli Kauno, egzistuoja nuo XV a. Todėl ir šio rajono vardas labai senas, o jo kilmė nėra iki galo aiški. Vieni mano, kad Aleksota buvo senovės lietuvių meilės deivė, o dabartiniame Aleksote kadaise buvo jai skirta šventykla. Kiti sako, kad aleksotais buvo vadinamos XVI a. čia pastatytos vokiečių laivų statyklos. Treti teigia, kad kadaise čia tiesiog buvo žmogui, vardu Aleksas, priklausiusi valda. Prie Kauno Aleksotas prijungtas 1931 m.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksoto tiltas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksoto tiltas Kaune

Freda

Šis rajonas pavadinimą gavo pagal Pažaislio vienuolyną suprojektavusio italų architekto Liudviko Fredo vardą, kuriam, atsidėkodamas už projektą, LDK kancleris XVII a. padovanojo žemės netoli tuometinio Kauno.

Pagal žemės savininko vardą ta vietovė ir imta vadinti Freda, pirmąkart šis vardas minimas 1700 m. Vėliau čia iškilo Fredos dvaras.

Šančiai

Šis pavadinimas atsirado Napoleono karų laikais (1812 m.) ir kilo iš prancūziško žodžio chantier – „statinys“.

1812 m. vasarą per Nemuną greta Kauno besikėlę prancūzai būtent dabartinių Šančių teritorijoje pastatė įtvirtinimus, kuriuos vadino chantier, o lietuviai juos vadino šancais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius