-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

55 įdomiausi ir svarbiausi faktai apie G.Nausėdą: koks jis, naujasis prezidentas?

Penktadienį, liepos 12 d., Lietuvos Respublikos prezidento pareigas pradeda eiti ekonomistas Gitanas Nausėda. Kiek žinote apie naująjį valstybės vadovą? Prezidento inauguracijos proga 15min pateikia 55 įdomiausius faktus apie naująjį prezidentą, jo vaikystę ir pomėgius. Galbūt dalį jų jau būsite girdėję, tačiau čia – viskas patogiai, vienoje vietoje.
Gitanas Nausėda-multimedija
Gitanas Nausėda

1. G.Nausėda pagal kilmę – žemaitis. Jo seneliai ir iš mamos, ir iš tėvo pusės buvo žemaičiai. Vienas G.Nausėdos senelių XIX a. pab. – XX a. pr. buvo išvažiavęs į JAV, dirbo anglių kasyklose, o grįžęs į Lietuvą iš uždirbtų pinigų įsigijo malūną.

2. G.Nausėda ir pats gali susikalbėti žemaitiškai, nors teigia, kad ne itin gerai. „Šnek, bet mano šnekta yra nelaba žemaitiška. Žemaič gal galiet suprast, bet ona tokia dirbtėnė yra, ta mano šnekta“, – 15min paklaustas, ar moka žemaitiškai, sakė G.Nausėda.

3. G.Nausėdos mama Ona Stasė kilo iš Lazdininkų kaimo Kretingos rajone, tėvas Antanas – iš Tauragės krašto. Tėvai susipažino ir šeimą sukūrė Klaipėdoje, susituokė 1956 m. Mama mirė 2014 m., 90-metis tėvas gyvena Klaipėdoje.

VIDEO: Specialus 15min podkastas „Mes ne prieš, bet...“: tai kieno gi kandidatas yra G.Nausėda?

4. G.Nausėda turi vyresnę seserį, vardu Vilija, kuri gimė 1959 m. Ji – irgi ekonomistė.

5. G.Nausėda gimė Klaipėdoje 1964 m. gegužės 19 d. Mokyklą jis pradėjo lankyti būdamas šešerių metų. Jis mokėsi Klaipėdos 5-ojoje vidurinėje mokykloje (dabar Klaipėdos Vitės pagrindinė mokykla).

6. Vaikystėje G.Nausėda lankė muzikos mokyklą, dainavo berniukų chore „Gintarėlis“.

VIDEO: 15min studijoje Gitanas Nausėda uždainavo

7. Vaikystėje G.Nausėda knygų skaitė nedaug. Viena labiausiai jam įspūdį palikusių vaikystės knygų – Vytauto Misevičiaus „Danuko Dunduliuko nuotykiai“. Anot G.Nausėdos, ta knyga jam paliko tokį šviesų ir neišdildomą įspūdį, kad kai kuriuos apsakymus jis prisimena iki šiol.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė

8. Mėgstamiausia būsimojo prezidento vaikystės veikla buvo futbolas. „Gainiodavome kamuolį, suplėšydavome uniformas, mama sulopydavo... Buvau lopytas sulopytas, tiek medžiagine, tiek kūno prasme“, – yra pasakojęs G.Nausėda.

9. G.Nausėda yra dirbęs ir fizinį darbą. Baigęs mokyklą, 1981 m. G.Nausėda neišlaikė matematikos egzamino, tad neįstojo į universitetą ir metus dirbo valytoju bei kroviku Klaipėdos vaistų sandėlyje. Po metų, 1982 m., jis išlaikė egzaminą ir įstojo į Vilniaus universiteto Pramonės ekonomikos fakultetą.

10. Su būsimąja žmona Diana G.Nausėda susipažino pusseserės vestuvėse 1987 m. Vestuvėse jie abu buvo su kitomis poromis, tačiau G.Nausėda suprato, kad Diana jį labiau domina, ir ėmė jai atkakliai asistuoti, rodyti dėmesį.

„Pats negalėjau patikėti, koks esu įžūlus, nes šiaip tikrai toks nebūnu. Bet tą kartą buvau. Negalėčiau pasakyti, kad tada savo keista elgsena padariau gerą įspūdį, bet pamiršti manęs ji turbūt irgi negalėjo“, – vėliau prisiminė G.Nausėda. Pora ėmė bendrauti, draugauti, o susituokė 1990 m.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė

11. G.Nausėdos vyresnioji dukra gimė Klaipėdoje, nors jis jau gyveno Vilniuje. Netrukus žmona su vaiku irgi persikėlė į Vilnių. Iš pradžių šeima gyveno Tauro kalno bendrabutyje. „18,5 kvadratinių metrų kambariukas su išorės tualetu, su viskuo išorėje, tik mažą virtuvėlę turėjo“, – prisiminė to meto sąlygas G.Nausėda.

12. G.Nausėda porą metų gyveno Vokietijoje, kur 1990–1992 m. G.Nausėda, gavęs stipendiją studijavo ir dirbo mokslinį darbą. Jo paties teigimu, ten galutinai ir susiformavo jo ekonominės bei politinės pažiūros.

13. 1993 m. apsigynęs disertaciją, G.Nausėda pradėjo dirbti tuometiniame Privatizacijos ir ekonomikos institute, paskui Konkurencijos taryboje. Maždaug tuo pat metu „Lietuvos ryte“ pradėjo rašyti ekonominę rubriką.

Anot G.Nausėdos, jam patiko ir sekėsi tai daryti, ir jo straipsniai patraukė Lietuvos banko dėmesį. 1994 m. jis sulaukė skambučio iš Kredito įstaigų priežiūros departamento ir pradėjo dirbti jame.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pergalingos emocijos Gitano Nausėdos štabe
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pergalingos emocijos Gitano Nausėdos štabe

14. G.Nausėdos karjera Lietuvos banke tęsėsi apie 6 metus. Dvejus metus padirbėjęs Kredito įstaigų priežiūros departamente, jis buvo pakviestas vadovauti Lietuvos banko Politikos departamentui. Jam vadovavo iki 2000 m.

15. 2000 m. G.Nausėda tapo Vilniaus banko valdybos pirmininko patarėju. Jo teigimu, savo paslaugas šiam bankui jis pasiūlė pats. Su komercinio banko vyriausiojo ekonomisto pareigybe G.Nausėda susipažino Vokietijoje, Lietuvoje tokios dar nebuvo.

16. Vilniaus banke pagrindinė G.Nausėdos funkcija buvo domėtis, kas vyksta ekonomikoje, analizuoti įvairius ekonominius sektorius, makroekonominius rodiklius ir mėginti pagal galimybes juos prognozuoti, pateikiant informaciją banko klientams, komitetams banko viduje ir visuomenei.

„Kaip aš juokauju – tai buvo svajonių darbas. Galėdavau skaityti ką noriu, kiek noriu, ir dar už tai mokėdavo pinigus. Beje, neblogus pinigus, negaliu šito neigti“, – yra sakęs G.Nausėda.

17. G.Nausėda panašias pareigas ėjo 18 metų, iki 2018 m. Jo teigimu, keisti pareigų jis niekad nenorėjo, visada norėjo išlikti analitiku ir siūlymą užimti kitas pareigas būtų supratęs kaip raginimą išeiti iš darbo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gedailė Nausėdaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gedailė Nausėdaitė

18. G.Nausėda su žmona užaugino dvi dukras – 26 metų Gedailę ir 23 metų Ugnę. Abi jos šiuo metu gyvena užsienyje – G.Nausėdaitė baigė architektūros magistrantūrą ir ieškos darbo, U.Nausėdaitė dar studijuoja. Interviu 15min G.Nausėda prisipažino su jomis dažnai bendraujantis internetu.

G.Nausėda yra sakęs, kad dukros politiniame gyvenime tikrai nedalyvaus, o gyvenime savo jėgomis įsitvirtinti nori pačios, todėl prezidento rinkimų kampanijos metu labai nesigyrė, kad jų tėtis dalyvauja prezidento rinkimuose, nedalijo interviu, nors tėvą palaikė feisbuke ir rinkimų rezultatų laukė drauge.

19. G.Nausėdos žmona Diana irgi yra baigusi ekonomikos mokslus, ilgai dirbo tarptautinės prekybos apranga įmonės atstovybėje Vilniuje, dabar dėsto Tarptautinį protokolą Vilniaus universiteto Verslo mokykloje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitano Nausėdos namas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitano Nausėdos namas

20. Būstą Pavilnyje G.Nausėda įsigijo 2006 m. Jis yra pasakojęs, kad 47 kvadratinių metrų ploto namuką įsigijo iš keramikų šeimos, vėliau namukas liko įmontuotas į dabartinį namą.

„Jie pardavinėjo šitą namą, nes norėjo daryti rekonstrukciją, plėsti, buvo leidimą gavę, bet finansiškai niekaip negalėjo užbaigti. Tada nusprendė parduoti“, – pasakojo G.Nausėda.

21. G.Nausėdos mėgstamiausias Lietuvoje augantis medis – kaštonas. Kaštonai auga ir prie G.Nausėdos namų Pavilnyje.

„Kaštonas yra medis, kuris man patinka labiau negu kokie kiti medžiai, išskyrus, kiparisą, kuris, deja, Lietuvoje neauga“, – 15min yra sakęs G.Nausėda.

VIDEO: AR ŽINAI? G.Nausėda prisipažino, kad niekada nežiūri į savo sąskaitas

22. Gyvenant Pavilnyje, didžiausia G.Nausėdos namų ūkio atsakomybė, jo paties teigimu, buvo rūpintis, kad veja būtų tvarkinga – nupjauti žolę, rudenį sugrėbti lapus.

23. G.Nausėda turi ne tik jau pagarsėjusį šunį Grikį, kuris Nausėdų namuose gyvena nuo 2017 m., bet ir katiną.

24. G.Nausėda mėgsta kolekcionuoti senas, antikvarines knygas. Ypač jį domina XVI–XIX a. knygos, susijusios su Lietuvos istorija. Jų jis ieško aukcionuose, internete. Seniausia G.Nausėdos turima knyga – 1518 metų pirmoji spausdinta Prūsijos istorija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda prie savo knygų kolekcijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda prie savo knygų kolekcijos

25. G.Nausėda atskleidė, kad jo, kaip kolekcininko, didžiausia svajonė – kada nors rasti nežinomą Mažvydo „Katekizmo“ egzempliorių.

26. G.Nausėdos kolekcijoje yra ir knyga, kurios daugiau niekur pasaulyje nėra. Tai lietuviška knyga – 1818 m. Tilžėje išleista religinė knygelė apie „Gyvastį bei šlovingus darbus garbės vertingo mokytojaus Mertino Liuteriaus“. G.Nausėda apie ją yra parengęs straipsnį – kaip rado, iš ko ji susidaro, kuo skiriasi nuo vėlesnio, XIX a. pabaigos leidimo.

27. G.Nausėda yra prisidėjęs ir prie knygų leidybos. Jo iniciatyva lietuvių ir vokiečių kalbomis išleista knyga „Nidos mokyklos kronika“, atkurianti XX a. pradžios Kuršių nerijos paveikslą. Jos rankraštį G.Nausėda įsigijo aukcione Berlyne, o Lietuvoje nutarė išleisti kaip knygą. Ji pasakoja apie XX a. pirmosios pusės įvykius Kuršių nerijoje – mokykloje, bažnyčioje, žvejų gyvenime.

„Audros, žūtys, nuskendę laivai... Atrodytų, kasdieniai dalykai, kurie nėra istoriniai mūšiai ar kiti svarbūs įvykiai, bet įamžintas kasdienis žmonių gyvenimas, kurio kitaip atkurti nebebūtų įmanoma, nes niekas tokių liudijimų nebepaliko“, – pasakojo G.Nausėda.

Knygos viršelis/Knyga „Chronik der Schule zu Nidden“ (Nidos mokyklos kronika)
Knygos viršelis/Knyga „Chronik der Schule zu Nidden“ (Nidos mokyklos kronika)

28. Grožinės literatūros skaityti G.Nausėda ne itin mėgsta – mieliau skaito publicistiką, memuarus, istorines knygas. Tačiau jaunystėje yra perskaitęs daug Franzo Kafkos, Gabrielio Garcios Marquezo, Hermano Hesse knygų, kurios, jo teigimu, jam padarė įtaką kaip asmenybei.

29. G.Nausėda moka anglų, rusų ir vokiečių kalbas.

30. 2018 m. vasarą paprašytas įvardinti keletą mėgstamiausių filmų, G.Nausėda paminėjo neseniai matytus „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“, „Mančesteris prie jūros“, „Valstybės paslaptis“, nurodė, kad iš senesnių filmų jam patinka „Skrydis virš gegutės lizdo“.

Kaip mėgstamiausią aktorių tuomet G.Nausėda įvardino Casey Afflecką, taip pat teigė, kad jam labai patinka Clintas Eastwoodas, Richardas Gere'as, Robertas Redfordas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Casey Affleckas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Casey Affleckas

31. Mėgstamiausias G.Nausėdos serialas – „Biuras“, taip pat jam labai patinka „Folčio viešbutis“.

32. G.Nausėda yra įvardinęs ne vieną grupę ar atlikėjų, kurių bent kelios dainos jam patinka. Tarp jų „Queen“, „Asia“, „Aerosmith“, „Emerson, Lake & Palmer“, Eminemas, „Rebelheart“, „Pikaso“.

33. Jazzu G.Nausėda mėgsta labiau negu SEL'ą, Beyoncę – labiau negu Rihanną. Tai jis atskleidė 15min studijoje.

VIDEO: ARBA/ARBA: pasirinkimai suplėšė G.Nausėdos širdį

34. Dainuoti G.Nausėda mėgsta ir pats. Su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku ir Remigijumi Ruokiu yra įrašęs dainą „What a Wonderful World“, 15min studijoje yra užtraukęs „Europos vidury“, o dar nebūdamas kandidatu kadaise su Jurgiu Didžiuliu išeivijos jaunimui sukūrė dainą „Mikro makro“.

VIDEO: Gitanas Nausėda, Vytautas Grubliauskas, Remigijus Ruokis – „What a Wonderful World“

35. G.Nausėda yra sakęs, kad iš trijų stipriausių šalies krepšinio komandų rinktųsi gimtosios Klaipėdos „Neptūną“. Taip pat teigė, kad yra Kauno „Žalgirio“ sirgalius nuo 1980-ųjų, bet jei kauniečiai finale stipriai pirmauja, pradeda sirgti už Vilniaus „Rytą“, nes nori intrigos.

36. G.Nausėda taip pat mėgsta žiūrėti futbolą, ledo ritulį, lauko tenisą. Futbole G.Nausėda palaiko Portugaliją, ledo ritulyje – Kanadą.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Gitanas Nausėda
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Gitanas Nausėda

37. G.Nausėda jaunystėje daug žaidė šachmatais. 1981 m. Lietuvos jaunių varžybose Klaipėdoje užėmė 7-ą vietą, sužaidęs lygiosiomis su būsimuoju didmeistriu Eduardu Rozentaliu, ką laiko didžiausiu savo pasiekimu prie šachmatų lentos.

38. G.Nausėdos mėgstamiausia citata – „Nelipk per kitų galvas, lipk per savo“.

39. Atostogauti G.Nausėda teigia mėgstantis bet kur, nes jam keliauti patinka, bet labiausiai patinka egzotiškos šalys.

40. G.Nausėdos svajonių kraštas, į kurį kada nors nori nukeliauti –Argentinos Patagonija. „Ten gamta ne saldi, o rūsčiai graži. Aš tokią mėgstu“, – yra sakęs G.Nausėda.

Vida Press nuotr./Įspūdingų peizažų kraštas – Patagonija
Vida Press nuotr./Įspūdingų peizažų kraštas – Patagonija

41. G.Nausėda gaminti ne itin mėgsta, bet sakosi mokantis skaniai kepti blynus. „Galiu ir miltinius, ir bulvinius. Visada tarkuoju rankiniu būdu, nepripažįstu aparatų, kurie sutarkuoja. Viskas nuo pradžios iki galo mano daryta“, – sakė G.Nausėda.

42. G.Nausėda neskaito horoskopų ir jais netiki. „Manau, kad horoskopai paremti tuo, kad žmonės niekada nebetikrina to, kas nepasiteisino. Bet visada pastebi tai, kas pasiteisino ir išsipildė. Dėl to jie galvoja, kad horoskopai kažką reiškia“, – yra sakęs G.Nausėda.

43. G.Nausėdos mėgstamiausias metų laikas – ruduo. „Ruduo būna labai gražus, kai medžiai paraudonuoja. Bet tai labai trumpas laikas“, – yra sakęs G.Nausėda.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto gamta numeta rudeninius lapus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto gamta numeta rudeninius lapus

44. Turėdamas galimybę pakalbėti su bet kokiu pasaulio žmogumi, G.Nausėda turbūt rinktųsi Robertą de Niro arba Clintą Eastwoodą. „Ne tai kad norėčiau jų kažko paklausti, bet tiesiog pakalbėti apie jų filmus, kaip matau aš ir kaip mato jie. Kas juos „trigerina“, veda į priekį“, – sakė G.Nausėda.

45. Gavęs galimybę persikelti laiku, G.Nausėda keliautų į XVI amžių, Renesansą. „Net ir Vilniuje visai norėčiau atsidurti, bet jei reikėtų užsienyje, Italijoje labiausiai norėčiau. Dar Olandija būtų įdomu“, – sakė G.Nausėda.

46. Iš Paryžiaus ir Londono G.Nausėda rinktųsi Londoną. „Paryžiuje man erdvės per didelės. Aš mėgstu mažesnes erdves. Man miestuose norisi jaukumo, o tą jaukumą gaunu gatvėse, kurios yra siauros“, – sakė G.Nausėda.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Londonas, Jungtinė Karalystė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Londonas, Jungtinė Karalystė

47. Vyną G.Nausėda mėgsta labiau negu alų, o kavą vienareikšmiškai renkasi pirmiau negu arbatą.

48. Paklaustas, koks didžiausias jo trūkumas, G.Nausėda sakė, kad yra karštakošis. Tik per ilgus metus išmoko tai slėpti, save išoriškai suvaldyti.

49. G.Nausėda yra apibūdinęs save kaip „nereguliariai praktikuojantį kataliką“. „Man bažnyčia yra savotiška uola, kuri palaiko koordinačių ašis šiuolaikiniame pasaulyje, sparčiai prarandančiame kryptį ir kartais, mano manymu, einančiame šunkeliais“, – interviu „Lietuvos žinioms“ yra teigęs G.Nausėda.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje

50. G.Nausėda yra sakęs, kad jo politinės pažiūros – centro dešinės. Jis pasisako už mažesnį valstybinės nuosavybės vaidmenį ekonomikoje, bet ir už tai, kad valstybė reguliavimu siektų mažinti socialinę atskirtį.

51. Iš pasaulio politikų G.Nausėda labiausiai gerbia buvusį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą ir buvusį Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Winstoną Churchillį. Anot jo, tai – stiprios asmenybės, kurios nebijojo priimti sunkių sprendimų.

52. Iš Lietuvos politikų G.Nausėdai labiausiai imponuoja Valdas Adamkus. „Tai žmogus, kuris pasiekė daug daugiau, negu daugybė Lietuvos politikų, nekeldamas balso, nedaužydamas stalo, nelaužydamas durų. Tiesiog mėgindamas burti, telkti ir siekti sutarimo, o ne ieškodamas priešpriešos“, – yra sakęs G.Nausėda.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Gitanas Nausėda
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Gitanas Nausėda

53. Barackas Obama Gitanui Nausėdai patinka labiau negu Donaldas Trumpas, o Vytautas Landsbergis – negu Algirdas Brazauskas.

54. Bet viename „Facebook“ įraše G.Nausėda yra teigęs, kad visi trys politikai – V.Landsbergis, V.Adamkus ir A.Brazauskas yra kertiniai stulpai modernios Lietuvos istorijoje.

55. Vardas „Gitanas“ yra ispaniškos kilmės, jis reiškia „čigonas, klajoklis“. Tai retas Lietuvoje vardas: VLKK duomenimis, nuo 1979 m. šis vardas kūdikiui nė karto nebuvo duotas dažniau negu sykį per metus, o iš viso po Nepriklausomybės atkūrimo 1990–2013 m. laikotarpiu Gitano vardas kūdikiams duotas vos 7 kartus.

Tekstas paremtas G.Nausėdos interviu 15min interviu ciklui „Kandidatai be grimo“ bei kitais viešojoje erdvėje G.Nausėdos išsakytais pasisakymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius