Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Australiška svajonė: nuo karo į Australiją pabėgusio lietuvio anūkas tapo valstijos premjeru

Apie ką pagalvojate, išgirdę žodžius „Malinauskas” ir „politika“? Gal apie Druskininkų merą Ričardą Malinauską. Gal apie „jutūberį“ Skirmantą Malinauską. Gal netgi apie vieną iš Vasario 16-osios akto signatarų Donatą Malinauską. Tačiau dar vieną Malinauską iš politikos pasaulio galima rasti ir kitoje pasaulio pusėje nuo Lietuvos.
Peteris Malinauskas vaikystėje ir dabar. Jo oficialaus „Facebook“ puslapio ir jo tėvo asmeninio archyvo nuotr., 15min montažas
Peteris Malinauskas vaikystėje ir dabar. Jo oficialaus „Facebook“ puslapio ir jo tėvo asmeninio archyvo nuotr., 15min montažas

41 metų Peteris Malinauskas, kurio senelį Petrą Malinauską iš Alytaus į Australiją nubloškė karas, neseniai tapo Pietų Australijos valstijos Australijoje ministru pirmininku.

Jis vadovauja Pietų Australijos leiboristų partijai, kuri triumfavo 2022 m. kovą vykusiuose 1,77 mln. gyventojų turinčios valstijos parlamento rinkimuose.

Peterio Malinausko oficialaus „Facebook“ puslapio nuotr./Peteris Malinauskas
Peterio Malinausko oficialaus „Facebook“ puslapio nuotr./Peteris Malinauskas

Sėkmingai pasirodžiusį politiką Australijos apžvalgininkai laiko ir realiu kandidatu ateityje užimti visos Australijos leiboristų partijos lyderio, o gal ir Australijos premjero postą.

Lietuviškai naujasis Pietų Australijos premjeras nekalba, bet kilmės nepamiršta.

Vaikystėje jis žaidė krepšinį Australijos lietuvių klube „Vytis“, dalyvaudavo lietuviškose šventėse. Pernai dalinosi „Facebook“ įrašu, kaip drauge su dukra lankosi Australijos lietuvių renginyje.

P.Malinausko šeimos istorija dėmesio verta ne ką mažiau negu jo politinė karjera. Jo senelis Petras į Australiją atvyko neturėdamas nieko, tik norą susikurti geresnį gyvenimą.

Čia jis susipažino su vengre Eta, taip pat bėgusia nuo karo, jie sukūrė šeimą ir sunkiai dirbo, kad įsitvirtintų naujoje tėvynėje.

Apie šeimos istoriją ir ryšius su Lietuva 15min pasakojo Petro Malinausko sūnus ir Peterio Malinausko tėvas, taip pat Peteris Malinauskas.

Peterio Malinausko asmeninio archyvo nuotr. /Politiko Peterio Malinausko tėvas, taip pat Peteris Malinauskas ir jo žmona Kate
Peterio Malinausko asmeninio archyvo nuotr. /Politiko Peterio Malinausko tėvas, taip pat Peteris Malinauskas ir jo žmona Kate

Siekiant sumažinti painiavą tarp vardų, toliau šiame tekste Pietų Australijos premjerą vadinsime P.Malinausku, o jo tėvą, 15min pašnekovą – Peteriu.

Iš Alytaus į Australiją

Petras Malinauskas gimė 1913 m. sodyboje netoli Alytaus, kur iki šiol gyvena jo giminaičiai. Jis turėjo tris brolius. Baigęs mokyklą jis tarnavo kariuomenėje, vėliau tapo policininku.

Lietuvą okupavus SSRS, Petras Malinauskas, bijodamas dėl savo gyvybės, pasitraukė į Vokietiją, tapdamas pabėgėliu, kaip tuomet sakydavo lietuviai – „dipuku“ (nuo angliškų žodžių displaced person). Ten po kurio laiko įsidarbino amerikiečių kariuomenėje kaip virėjas.

„Jis visada juokėsi iš fakto, kad dirbo amerikiečių kariuomenėje kaip virėjas. Bet jis labai greitai įgudo, nes bijojo, kad antraip jam reikės valyti tualetus“, – 15min pasakojo Peteris.

Po kurio laiko P.Malinauskas pasirinko vykti į Australiją, kur jau buvo įsikūrę jo draugai. Australiją jis pasiekė 1947 m.

Pagal tuomet galiojančius įstatymus Australiją pasiekę imigrantai turėjo dvejus metus atidirbti vietoje, kur juos nukreipdavo valstybė. P.Malinauskas pradėjo dirbti Batersto pabėgėlių stovykloje, taip pat virėju.

„Įdomu, kad tėvas nebuvo virėjas Lietuvoje. Bet tapti virėju pareikalavo situacija. Kai aš klausiau, kaip jis taip greitai išmoko gaminti maistą, jis atsakė: „Kai nori išgyventi, mokaisi greitai““, – sakė P.Malinauskas.

Būtent pabėgėlių stovykloje P.Malinauskas susipažino su būsimąja žmona Eta, kuri, atvykusi į Australiją bėgdama iš komunistinės Vengrijos, buvo paskirta dirbti toje pačioje stovykloje.

Peterio Malinausko asmeninio archyvo nuotr. /Petras ir Eta Malinauskai
Peterio Malinausko asmeninio archyvo nuotr. /Petras ir Eta Malinauskai

Meilės istorija vystėsi greitai. Jie susižadėjo netrukus, tačiau P.Malinauskas pasakė Etai, kad su vestuvėmis teks palaukti, kol jis baigs privalomąją tarnybą.

Šiai pasibaigus, 1950 m. kovą jie susituokė, o 1954 m. gimė Peteris – būsimojo Pietų Australijos premjero tėvas ir 15min pašnekovas.

Pasak Peterio, jo tėvas ilgą laiką galvojo, kad visi jo šeimos nariai Lietuvoje yra mirę.

Tačiau Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, pas jo kaimynus, taip pat imigrantus iš Lietuvos, užsuko giminės iš Lietuvos. Šių Peteris paprašė paieškoti jo giminių Lietuvoje.

Paieška buvo sėkminga – paaiškėjo, kad Peterio brolis Lietuvoje vis dar gyvas, nors jam jau per 90 metų, toje pačioje sodyboje, kur 1913 m. gimė Peteris, gyvena ir jo brolio palikuonys. Broliai, atskirti daugiau negu prieš 50 metų, pradėjo susirašinėti ir dar spėjo apsikeisti keliais laiškais.

Dirbo po 16 valandų

Peteris 15min pasakojo, kad vaikystėje lietuvių kalba jo tėvo namuose neskambėjo.

Tai lėmė veiksnys, kad tėvai buvo skirtingų tautybių – lietuvis ir vengrė. Tarpusavyje jie bendravo vokiškai, o vėliau su vaikais stengėsi bendrauti angliškai.

„Tais atvejais, kai lietuviai rasdavo antras puses lietuvių bendruomenės viduje, ryšiai su Lietuva išlikdavo stipresni. Tačiau ryšį išlaikė ir mano tėvas. Jis eidavo į lietuvių klubą, lietuviškus balius, šokius. Kartu eidavo ir mano mama, kuri, nors lietuviškai nemokėjo, ten jautėsi sava“, – sakė Peteris.

Pats Peteris stipriausią ryšį su Lietuva išlaikė per tai, kas Australijos lietuviams buvo ne ką mažiau brangu negu Lietuvos lietuviams – krepšinį.

Jis žaidė krepšinį Australijos lietuvių krepšinio komandoje „Vytis“. Būtent žaisdamas krepšinį Peteris susipažino ir su Kate, kuri vėliau tapo jo žmona.

Visgi vakarėliai ir šokiai sudarė tik mažą dalį Peterio tėvo Petro gyvenimo. Jis labai daug dirbo, siekdamas šeimai sukurti geresnę ateitį.

Kurį laiką jis vienu metu dirbo dviejuose darbuose – „General Motors“ automobilių bendrovėje ir dar kitoje bendrovėje, kuri gamino šluotas.

„Jis dirbo po 16 valandų per parą ir dar statė namą. Jis turėjo labai stiprią darbo etiką, kuri ir mane, ir mano sūnų paveikė labai stipriai“, – pasakojo Peteris.

1954 m. gimus Peteriui, tėvai nutarė, kad sūnų bus patogiau prižiūrėti dirbant iš namų, tad metas kurti savo verslą. Jie namuose įkūrė užkandinę, kuri gamino „fish and chips“ – britišką gruzdintą žuvį su bulvytėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius