Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip Lietuvos valstiečius prieš 136 metus aprašė „New York Times”: lygino su vaikštančiu gėlynu

Prieš 136 metus, 1885 m. balandžio 5 d. numeryje, laikraštis „New York Times” paskelbė straipsnį apie tai, kokius rūbus dėvi ir kaip atrodo Lietuvos valstietis. Tai – seniausias šiame laikraštyje publikuotas straipsnis, kuriame aprašoma Lietuva.
„The New York Times“ straipsnio apie valstiečius pradžia
„The New York Times“ straipsnio apie valstiečius pradžia

Straipsnį iš pradžių publikavo Anglijos žurnalas „The Spectator”. Šio leidinio žurnalistas lankėsi tuomet Rusijos imperijos valdomoje Lietuvoje – tiesa, straipsnyje neminima, kuriame tiksliai regione.

Po kurio laiko „The New York Times” straipsnį perpublikavo. Tikėtina, kad didelei daliai Niujorko ir apylinkių gyventojų tai buvo apskritai pirmasis susipažinimas su Lietuva.

Žinoma, straipsnis – tai tik asmeniniai žurnalisto pastebėjimai, ir juose gali būti klaidų. Tačiau jie suteikia unikalią progą išvysti, kaip tuomet atrodė Lietuvos valstiečiai.

Iš viso „New York Times“, pasiremdami „The Spectator“ žurnalu, publikavo tris straipsnius apie Lietuvą. Pirmasis jų pasakoja apie Lietuvos valstiečių aprangą, antrasis – apie žiemą Lietuvoje, trečiasis – apie lietuviškas vestuves. Čia pateikiame pirmojo iš šių straipsnių vertimą, o po juo – ir originalią straipsnio versiją anglų kalba.

LIETUVOS VALSTIETIS

Lietuvos valstietis yra tvirtas vyrukas. Jis aukštas ir dailus, su ūsais, bet be barzdos. Jam labai patinka ryškios spalvos, ir nors jo aptempta sermėga iš naminio audinio greičiausiai bus tamsiai rausvo atspalvio, renkantis spalvą liemenei ir kelnėms jokia spalva neatrodys per ryški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius