Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 23

Kazachstane stovi paminklas didvyrei iš Lietuvos: išgelbėjusi du vaikus, tragiškai žuvo pati

Marytės Bižytės vardą yra girdėjęs retas lietuvis. Bet Kazachstane ji yra laikoma didvyre. Rudnio mieste šioje valstybėje yra M.Bižytės vardo gatvė, stovi jai skirtas paminklas. Tokios pagarbos priežastis – neeilinis merginos žygdarbis. 1959 m. ji Kazachstane išgelbėjo gyvybę dviem mažoms mergaitėms, jas išstumdama iš po sunkvežimio ratų. Deja, M.Bižytė žuvo pati.
Marytė Bižytė
Marytė Bižytė / Albino Jarmalos archyvo nuotr., 15min montažas

Veisiejų, iš kur kilusi M.Bižytė, gyventojai nepamiršta merginos atminimo. Veisiejuose yra jos vardo gatvė, o šiemet bus iškilmingai atidengtas ir M.Bižytės įamžinimui skirtas koplytstulpis su lentele.

Apie M.Bižytės gyvenimą ir jos atminimo įamžinimą 15min pasakojo Veisiejų krašto kraštotyrininkas, mokytojas Albinas Jarmala.

Jis surinko nemažai informacijos apie M.Bižytę, vietos spaudoje paskelbė kelis straipsnius. Šiame straipsnyje remtasi tiek jo pasakojimu, tiek anksčiau rašytais straipsniais.

Sunki vaikystė

Marytė Bižytė gimė 1936 m. Dzūkijoje, Radvilonių kaime, esančiame maždaug kilometras nuo Veisiejų. Ji augo penkių asmenų Bižių šeimoje.

Kaip ir daugeliui Lietuvoje, karo metu vargingai gyvenusiai šeimai teko susidurti su nepritekliais, o dar didesnių sunkumų atnešė pokaris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius