Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo Bahajų iki Urantijos draugijos: kiek skirtingų religijų egzistuoja Lietuvoje ir kokios jos?

Lietuvoje egzistuoja dešimtys įvairiausių religijų ir religinių bendruomenių. Viena jų – Romos katalikų bažnyčia – yra aiškiai dominuojanti pagal narių skaičių. Romos katalikais save, 2011 m. gyventojų surašymo duomenimis, laiko 77,23 proc. Lietuvos gyventojų. Tačiau šios religijos šešėlyje slepiasi ir daug kitų religijų – tradicinių ir ne. Šalyje yra ir tokių neįprastai skambančių religijų kaip Scientologijos bažnyčia, Šri Satja Sai Babos organizacija ar Urantijos draugija atstovų.
Religija
Religija / 123RF.com nuotr.

Kiek religijų iš viso egzistuoja, turi sekėjų Lietuvoje? Kiek Lietuvoje yra Lietuvos mastu mažų, netradicinių religijų atstovų? Kokios tai religijos?

Į pirmąjį klausimą galima atsakyti dvejopai, priklausomai nuo šaltinio. Yra 34 religinės bendruomenės, kurioms save per 2011 m. gyventojų surašymą priskyrė bent 10 Lietuvos gyventojų, ir 37 religinės kryptys, kurių bent 1 bendruomenė oficialiai veikia Lietuvoje ir yra registruota Teisingumo ministerijoje.

Kalbant apie antrąjį klausimą, valstybė tradicinėmis pripažįsta 9 religines bendruomenes ir bendrijas – lotynų apeigų katalikų, graikų apeigų katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, ortodoksų (stačiatikių), sentikių, judėjų, musulmonų sunitų ir karaimų.

Tad bendruomenių, kurios Lietuvoje nėra laikomos tradicinėmis, bet kurių nariais save 2011 m. laikė bent 10 Lietuvos gyventojų, yra 25.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krišnaistų vestuvių akmirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krišnaistų vestuvių akmirka

Tai, ką laikysime maža bendruomene, žinoma, yra subjektyvu. Bet tariant, kad maža galima laikyti religiją, kuri Lietuvoje turi daugiau negu 10, bet mažiau negu 1000 sekėjų, tokių religinių bendruomenių Lietuvoje yra 22. Drauge joms 2011 m. priklausė 6177 Lietuvos gyventojai.

O detaliau viskas paaiškinama žemiau. Bendruomenių sąrašas ir jų narių skaičius pateikiamas teksto pabaigoje.

Religinių bendruomenių sąrašą prižiūri ministerija

Į klausimą, kelių skirtingų religijų išpažinėjų esama Lietuvoje ir kiek jų yra, atsakyti padeda du šaltiniai – 2011 m. Lietuvos gyventojų surašymo duomenys ir Teisingumo ministerijos prižiūrimas bei reguliariai atnaujinamas Lietuvoje registruotų religinių organizacijų sąrašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius