Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuo Kijevo prie Kyjivo: kaip lietuviai perima naujus Ukrainos miestų pavadinimų variantus

Kyjivas, Lvivas, Charkivas ar Černihivas – prieš keletą mėnesių taip užrašyti Ukrainos miestų vardai dar atrodė keistai. Bet jie jau tapo nauju standartu. Prasidėjus karui, daugelis žiniasklaidos priemonių pradėjo naudoti naujuosius variantus ir žiniasklaidoje naujoji rašyba sparčiai išstūmė tradicinę ukrainietiškų pavadinimų rašybą, atskleidė Lietuvos žiniasklaidos analizė.
Kyjivas
Kyjivas / Karolinos Stažytės nuotr.

Portalas 15min aiškinosi, kaip keitėsi didžiųjų Ukrainos miestų pavadinimų rašyba Lietuvos žiniasklaidoje prasidėjus karui.

Informaciją apie tai 15min suteikė žiniasklaidos stebėsenos ir analizės įmonė „Mediaskopas“.

„Mediaskopas“ suteikė skaičius, kiek kartų Lietuvos žiniasklaidoje nuo sausio pradžios iki balandžio 20 d. vartoti tradiciniai Ukrainos miestų pavadinimų variantai Kijevas, Lvovas, Charkovas ir Černigovas ir kiek kartų – naujieji variantai Kyjivas, Lvivas, Charkivas ir Černihivas.

Analizė apėmė nacionalinius ir regioninius leidinius, interneto portalų bei naujienų agentūrų pranešimus.

Taip pat 15min domėjosi, ar vietovardžių pavadinimų keitimas arba naujų formų įteisinimas lietuvių kalboje yra dažnas reiškinys bei kodėl daug Ukrainos miestų, pvz., Kyjivas/Kijevas, lietuvių kalboje turi du leistinus variantus.

Apie tai 15min kalbėjosi su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininku Audriu Antanaičiu.

Jo teigimu, sprendimas leisti vartoti žodį Kyjivas oficialioje vartosenoje yra susijęs ne tik su kalba, bet ir su politika – taip norėta išreikšti solidarumą su Ukraina ir parodyti Lietuvos paramą Ukrainai.

123RF.com nuotr./Ukraina
123RF.com nuotr./Ukraina

Bet A.Antanaitis atkreipia dėmesį, kad nederėtų ir varianto Kijevas vadinti rusišku ir besąlygiškai atmesti – jis pabrėžia, kad šis pavadinimas lietuvių kalboje egzistuoja seniai ir į ją atėjo ne iš rusų, o iš rusėnų kalbos, iš kurios vėliau išsivystė ukrainiečių kalba.

Kyjivas Kijevą pakeitė per mėnesį

Sausio mėnesį, dar neprasidėjus karui, Ukrainoje žodis Kijevas Lietuvos žiniasklaidoje paminėtas 2171 kartą, o žodis Kyjivas per šį mėnesį pavartotas dar nebuvo išvis.

Vasario mėnesį tendencija dar beveik nesikeitė. Per šį mėnesį pavadinimas „Kijevas“ minėtas 6648 kartus, o „Kyjivas“ – 21 kartą.

Tačiau jau kovą variantas „Kyjivas“ šiek tiek aplenkė „Kijevą“ pagal populiarumą. Variantas „Kyjivas“ pavartotas 5882 kartus, o „Kijevas“ – 5409 kartus.

Tai neabejotinai susiję su faktu, kad būtent kovo 3 d. VLKK oficialiai įteisino naująjį Ukrainos sostinės pavadinimo variantą „Kyjivas“.

Nuo šios dienos abu variantai – tiek naujasis, tiek tradicinis – yra leistini naudoti kaip lygiaverčiai.

Balandį „Kyjivo“ populiarumas toliau augo. Per 20 balandžio dienų žodis „Kyjivas“ Lietuvos žiniasklaidoje skambėjo 5027 kartus, o žodis „Kijevas“ – 1852 kartus. Tad „Kyjivas“ vartotas kone tris kartus daugiau negu „Kijevas“.

Mediaskopas/Kijevo ir Kyjivo pavadinimų variantų vartosenos kaita
Mediaskopas/Kijevo ir Kyjivo pavadinimų variantų vartosenos kaita

Kitų miestų pavadinimų vartosenos tendencija panaši

Panaši tendencija ir su kitais miestais, kurių pavadinimų vartosenos kitimas buvo tirtas.

„Mediaskopo“ analizė parodė, kad sausį pavadinimo variantas Lvovas Lietuvos žiniasklaidoje minėtas 150 kartų, o Lvivas – vos 14.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius