-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienintelis toks atvejis LDK istorijoje: bajoras valdovą bandė užkapoti kirviu

Vieną 1620 m. lapkričio sekmadienio rytą Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Zigmantas Vaza su palyda ėjo į mišias Varšuvos arkikatedroje. Zigmantui Vazai beveik pasiekus bažnyčios duris, netikėtai prišokęs žmogus du kartus valdovui smogė kirviu.
Žudikas su kirviu ir Zigmantas Vaza
Žudikas su kirviu ir Zigmantas Vaza / 123 RF nuotr. ir Public Domain pav, 15min montažas

Visgi Zigmantas Vaza, nors buvo sužeistas, išgyveno. O žudikas, bajoras Michalas Piekarskis (Michał Piekarski) sulaukė ne tik mirties bausmės, bet ir žiaurių kankinimų.

Dabar ši istorija beveik pamiršta, bet ji verta būti plačiau žinoma – tai yra vienintelis pasikėsinimo į valdovą atvejis visoje Abiejų Tautų Respublikos (ATR) istorijoje.

Netgi ir žiūrint plačiau – ne tik į ATR laikus, bet ir į visą Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės istoriją nuo Mindaugo laikų iki padalinimų – šis įvykis yra išskirtinis. Nors iki tol pasikėsinimų ir sąmokslų LDK būta (pvz., Kęstučio mirtis), jie būdavo susiję su kova dėl valdžios ir didžiojo kunigaikščio sosto.

Na, o 1620 m. žudikas neveikė jokių valdovo konkurentų užsakymu. Michalas Piekarskis buvo tiesiog paprastas bajoras, idėja nužudyti valdovą kilo jo paties galvoje. Jis sirgo psichikos liga, jautė neapykantą karaliui dėl neva neteisėtai atimtų žemių ir tikėjo, kad nužudęs jį pelnys garbę ir šlovę.

Lietuvoje šis įvykis yra labai mažai žinomas – netgi vedant žudiko vardą ir pavardę „Michalas Piekarskis“ į „Google“, lietuviškame internete sunku rasti bet kokios informacijos apie šį įvykį. Tad kviečiame susipažinti su juo plačiau.

Kaip įvyko pasikėsinimas?

1620 m. lapkričio 15 d. apie 9 val. ryto Zigmantas Vaza su palyda keliavo iš karališkosios Varšuvos pilies į Šv. Jono arkikatedrą dalyvauti sekmadienio mišiose.

LDK didysis kunigaikštis Zigmantas Vaza
LDK didysis kunigaikštis Zigmantas Vaza

Nedidelė karališkoji procesija – karalius ir keli dvariškiai – ėjo siauru skersgatviu, įprastai neprieinamu miestiečiams.

Procesijai beveik pasiekus skersgatvio pabaigą ir arkikatedros duris, staiga už karaliaus nugaros iššoko M.Piekarskis. Jis žinojo, kad karalius į arkikatedrą eis pro šoninį įėjimą, ir slėpėsi netoliese.

M.Piekarskis rankose turėjo lengvą karo kirvį, vadinamą čekanu (czekan). Juo du kartus smogė karaliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius