Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Google“ pirmasis puslapis trečiadienį pagerbė Plungėje gimusią lenkę alpinistę: kas ji?

Trečiadienį apsilankę „Google“ paieškos sistemos pradiniame puslapyje virš paieškos laukelio galėjote išvysti į kalną lipančios alpinistės piešinį. Šis „Doodle“ – taip vadinami kasdien besikeičiantys kokią nors istorinę asmenybę ar įvykį pagerbiantys piešiniai pirmajame „Google“ puslapyje – vaizdavo lenkų alpinistę Wandą Rutkiewicz. Ši alpinistė turi ir ryšių su Lietuva. Ji gimė Lietuvoje, Plungėje, kur gyveno jos tėvai.
Wanda Rutkiewicz
Wanda Rutkiewicz / Wikimedia Commons nuotr.

W.Rutkievicz 1978 m. tapo trečiąja moterimi pasaulio istorijoje ir pirmąja europiete, įkopusia į Everestą – aukščiausią kalną pasaulyje. Jo aukštis – 8848 m.

Google.com kadras/„Google“ pradinio puslapio paveiksliukas, vaizduojantis Wandą Rutkiewicz
Google.com kadras/„Google“ pradinio puslapio paveiksliukas, vaizduojantis Wandą Rutkiewicz

W.Rutkiewicz gimė 1943 m. vasario 4 d. Plungėje, kur jos tėvas Zbigniewas Blaszkiewiczius dirbo inžinieriumi.

Po karo W.Rutkiewicz šeima persikraustė į Vroclavą. Ten ji užaugo ir baigusi Vroclavo technologijų universitetą įgijo inžinierės išsilavinimą, bet susižavėjo alpinizmu.

Su alpinizmu W.Rutkiewicz susidūrė atsitiktinai. 1961 m. jos vairuotas motociklas sugedo, ir ji pradėjo stabdyti pakeleivingus automobilius, prašydama pagalbos. Jai sustojusiame padėti ekipaže buvo alpinistas, ir jie pradėjo bendrauti. Jo įkvėpta ji susidomėjo kalnais ir jau 1962 m. baigė alpinizmo kursus Tatruose.

Netrukus kalnų Lenkijoje W.Rutkiewicz nebeužteko – ji sudalyvavo ekspedicijoje į Pamyro kalnus, o vėliau ir pati pradėjo vadovauti ekspedicijoms.

Savo alpinistės karjeroje W.Rutkiewicz ne kartą susidūrė su vyrų kolegų priešiškumu. Vienas jų viešai abejojo, ar ji išties pasiekė Anapurnos, vieno aukščiausių pasaulio kalnų, viršūnę – kol vaizdo įrašas įrodė, kad ji ten buvo. Ji aktyviai ragino moteris lipti į kalnus ir vadovavo ne vienai vien iš moterų sudarytai ekspedicijai.

Wikimedia Commons nuotr./Wanda Rutkiewicz
Wikimedia Commons nuotr./Wanda Rutkiewicz

1978 m. įkopusi į Everestą, W.Rutkiewicz tapo vos trečiąja moterimi, pasiekusia aukščiausio pasaulio kalno viršūnę. Pirmosios dvi buvo japonė Junko Tabei ir tibetietė Phantog, tai padariusios 1975 m.

Po aštuonių metų, 1986 m., W.Rutkiewicz tapo pirmąja moterimi, įkopusia į K2, antrą pagal aukštį pasaulio kalną.

Į šį kalną įkopti sunkiau negu į Everestą, ir jis laikomas daugiausia alpinistų gyvybių nusinešančiu kalnu pasaulyje. W.Rutkiewicz į kalną įkopė be pagalbinio deguonies baliono, o kopimo metu du jos ekspedicijos nariai žuvo.

W.Rutkiewicz tikslas buvo įkopti į visus 14 pasaulyje esančių kalnų, kurie yra aukštesni negu 8000 m. aukščio. Ji įkopė į aštuonis. O gal ir į devynis.

W.Rutkiewicz dingo 1992 m. gegužę, bandydama įkopti į Kangčendžungą – 8586 m aukščio, trečią pagal aukštį pasaulio viršūnę. Jai tada buvo 49 metai.

123RF.com nuotr./Kangčendžungos kalnas
123RF.com nuotr./Kangčendžungos kalnas

Meksikietis alpinistas Carlosas Carsolio, kuris leisdamasis nuo Kangčendžungos paskutinis matė W.Rutkiewicz gyvą, teigė, kad ji tuomet buvo sustojusi praleisti nakties šiaurės vakariniame kalno šlaite, 8200 metrų aukštyje, visai netoli viršūnės. Jis bandė įtikinti ją leistis žemyn, tačiau ji nenorėjo to daryti.

Jos niekas daugiau nebematė, o kūnas niekada nebuvo rastas. Greičiausiai niekada nebus žinoma, ar W.Rutkiewicz sugebėjo pasiekti viršūnę ir žuvo besileisdama, ar žuvo dar kildama į kalną.

Jeigu ji pasiekė viršūnę, tuomet tapo pirmąja pasaulio moterimi, įkopusia į tris aukščiausias pasaulio viršūnes.

Parengta pagal Newsweek.com, Independent.co.uk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius