-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išmanieji įrenginiai gali praturtinti namie dienas leidžiančių vaikų kasdienybę?

Dabar, kai visi turime daugiau laiko praleisti namuose, su naujais iššūkiais susiduria ir mūsų vaikai. Ką veikti visą dieną namuose? Šis klausimas kyla tiek mažiausiems, tiek į mokyklą ar būrelius eiti pamėgusiems vaikams. „Bitės Profai“ atrinko patarimus bei programėles, kurios padės karantino laikotarpiu praturinti tiek mažųjų, tiek ir moksleivių kasdienybę.
Vaikai namuose
Vaikai namuose / „Bitės“ nuotr.

„Ilgesnį laiką leidžiant namuose gali pasirodyti, kad juose turime mažai veiklos. Ypatingai kalbant apie vaikus. Kuo jiems pakeisti, pavyzdžiui, krepšinio būrelį? Kaip praturtinti nuotolinį mokymąsi? Ką pasiūlyti patiems mažiausiems?

Nors šie klausimai ir verčia pasukti galvą, nustebtumėte, kiek daug visko šiandien leidžia padaryti mūsų išmanieji telefonai ir jiems skirtos programėlės“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas ir dalinasi patarimais, kaip būnant namuose vaikams atstoti pramogas, mokslą ir būrelius.

Kaip lavinti mažųjų gebėjimus?

M.Vrubliauskas pastebi, kad mokymosi ir pažinimo metodai šiandien keičiasi, todėl savo gabumus vaikai gali lavinti ne tik prie knygų, bet ir naudodamiesi išmaniaisiais įrenginiais.

Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kaip mažiau naudinga alternatyva, bet dalis išmaniesiems telefonams skirtų programėlių yra kuriamos su psichologais, todėl jos lavina pamatinius mažylių gebėjimus.

Taip pat išmanieji įrenginiai sužaidybina mokymosi procesą, todėl net patys mažiausi vaikai gali mokytis pažinti spalvas bei formas padedant draugiškiems žaidimo herojams.

Tuo metu kiek vyresniems vaikams galima duoti programėles, kurios padeda ugdyti loginį mąstymą, skatina problemų sprendimą ar įrodymų paiešką.

„Bitės Profas“ išskiria ir kelis naudingus pavyzdžius. Programėlė „Bedtime Math“ (galima atsisiųsti čia („Android“) ir čia („IOS“)) lengvai apjungia pasaką prieš miegą su pagal amžiaus grupes suskirstytomis matematikos užduotimis, o visiems gerai žinomos vaizdo įrašų platformos „YouTube“ specialiai mažiesiems pritaikyta versija „YouTube Kids“ (parsisiųsti galima čia („Android“) ir čia („IOS“)) automatiškai pateiks 2-12 metų vaikams tinkamus vaizdo įrašus.

Daugiau patarimų bei programėlių, skirtų mažiausiųjų užimtumui bei ugdymui galite rasti pilname „Bitės Profų“ straipsnyje.

Kas namuose gali atstoti mokyklos klasę?

Ko mokantis iš namų labiausiai pasigenda moksleiviai? Įdomiųjų chemijos, dailės, biologijos ar anglų kalbos pamokų, kurias kartais tikrai sudėtinga perkelti į internetą taip, kad atstotų gyvas pamokas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nuotolinės pamokos

Laimei, egzistuoja įvairios išmaniųjų telefonų programėlės, kurios leidžia žaisti ir mokytis vienu metu.

M.Vrubliauskas pastebi, kad mokytis užsienio kalbos, pažinti meno istoriją ar gamtos mokslų paslaptis šiandien vaikai dažnai gali nemokamai ir tiesiog savo telefone, nepriklausomai nuo to, ar tai – „Android“ ar „iOS“ įrenginys.

Įprasta, kad tokios programėlės paprastai labiausiai orientuotos į mažuosius, bet jose galima rasti žinių ar užduočių, kurios taps pakankamu iššūkiu ir vyresnių klasių mokiniams ar net suaugusiems.

Pavyzdžiui, kaip išskiria „Bitės Profas“, programėlė „Puku“ (ją galima atsisiųsti čia („Android“) ir čia („iOS“), kurioje reikia auginti virtualų augintinį, o šis stiprėja ir auga kaskart, kai vaikas išmoksta naujų anglų kalbos žodžių.

Programėlė skirta 8-12 metų vaikams, bet jeigu iki šiol nesisekė mokytis anglų kalbos, galbūt būtent ši programėlė padės tai padaryti ir vyresniems šeimos nariams? Taip pat, kol esame namie, galbūt pravartu apsilankyti ir garsiausiuose pasaulio muziejuose ar galerijose?

Neišeinant iš namų, tiesiog telefone, tai leidžia padaryti programėlė „Google Arts & Culture“ (atsisiųsti galime čia („Android“) ir čia („iOS“)).

Joje žinomos paieškos sistemos „Google“ algoritmai pritaikomi meno kūrinių paieškai, todėl moksleiviai gali ieškoti meno kūrinių pagal dailininko pavardę, kūrybos stilių, chronologiją ar net dominuojančią paveikslo spalvą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“

Praleidusiems chemijos pamokas, pats laikas pasivyti su programėle „Atomas“ (atsisiųsti čia („Android“) ir čia („iOS“)). Programėlė pamokys, kaip išmokti visą periodinę cheminių elementų lentelę tiesiog žaidžiant įtraukiantį žaidimą.

Dar daugiau patarimų bei programėlių, skirtų norintiems namuose atkurti mokyklos klasę galite rasti pilname „Bitės Profų“ straipsnyje.

Kuo būnant namie pakeisti būrelius?

Vienu sudėtingiausių iššūkių likus namie, kaip teigia M.Vrubliauskas, yra sugalvoti, kuo būnant tarp keturių sienų pakeisti vaikų pamėgtus būrelius.

Ypatingai tuos, kurie yra aktyvesni ar kuriems reikalingas trenerių įsitraukimas. Laimei, išmaniesiems telefonams skirtos programėlės gali pasitarnauti ir tokioje situacijoje.

Mėgstantiems jogą, specialią jogos programėlę galima atsisiųsti ir vaikams, o mėgstantiems krepšinio būrelius, NBA iki balandžio 22 dienos leidžia nemokamai naudotis savo programėle, kurioje galima stebėti senas NBA varžybas ir jas analizuoti.

Šiandien namų sąlygomis galima netgi mokytis groti gitara, pianinu arba net išmokti kovos menų bei šokių.

Pasak „Bitės Profo“, jogas pamokas jūsų vaikai kartu su jumis gali pradėti patys jau dabar, tereikia atsisiųsti programėlę „Super Stretch Yoga“ („iOS“, „Android“), o norintiems pasinaudoti nemokamu NBA pasiūlymu, reikia atsisiųsti programėlę „NBA: Live Games & Scores“ („iOS“, „Android“).

Pamėgusiems po pamokų šokti, šio hobio taip pat neteks atsisakyti, nes yra programėlė „Just Dance Now“ („iOS“, „Android“), kuri leis mokytis įvairių šokių pagal skirtingus sudėtingumo lygius.

Jei norite apie tai, kaip vaikų pamėgtus būrelius atstoti tiesiog namuose, kviečiame apie tai skaityti pilname „Bitės Profų“ straipsnyje.

Kokie žaidimai yra skirti visai šeimai?

Pasak M. Vrubliausko, dažniau laiko kartu su visa šeima leidžiant namuose, gera proga prisiminti visai šeimai skirtus žaidimus.

Tam, kad kartu su visais šeimos nariais galėtumėte pažaisti drauge, visai nebūtina ieškoti namuose užkištų „Monopolio“, „Uno“ ar šachmatų lentos – visi šie žaidimai yra prieinami išmaniajame telefone ar planšetiniuose kompiuteriuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Išmanusis telefonas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Išmanusis telefonas

Kita vertus, šiandieniniai žaidimai leidžia varžytis ne tik su šeimos nariais, bet ir su varžovais iš viso pasaulio.

Žaidžiant namie visai nebūtina apsiriboti vien klasikiniais žaidimais, kai kurie jų siūlo pabėgti netgi iš virtualaus pabėgimo kambario.

Ieškantiems virtualaus „Monopolio“, „Bitės Profas“ rekomenduoja atsisiųsti šio žaidimo programėlę („Android“), o iš virtualaus pabėgimo kambario galima mėginti pabėgti atsisiuntus žaidimą „Escape Team“ (čia („Android“) ir čia („iOS“)).

Žaidžiant, pvz., žaidimą „Uno“ (atsisiųsti įrenginiui „Android“), netgi visai nebūtina visiems šeimos nariams turėti atskirų išmaniųjų įrenginių – galima iš rankų į rankas perdavinėti tą, kuriame yra žaidimas ir taip visiems kartu žaisti.

Jeigu norite sužinoti daugiau žaidimų visai šeimai arba apie juos paskaityti plačiau, kviečiame įsijungti pilną „Bitės Profų“ straipsnį.

Jeigu norite apie išmaniuosius įrenginius ar patarimus, kurie gali padėti sėkmingai leisti laisvalaikį ar dirbti namuose sužinoti daugiau, apsilankykite tinklapyje https://www.bite.lt/profai.

Išmaniųjų technologijų specialistai „Bitės Profai“ nemokamai konsultuoja visų operatorių klientus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius