-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruvina Belgijos praeitis: Konge vykdė terorą, milijonai afrikiečių neteko gyvybių

Iš istorijos dažnas žinome, kaip europiečiai po didžiųjų geografinių atradimų epochos Naujajame pasaulyje vykdė indėnų civilizacijų naikinimą, savos valdžios ir religijos primetimą. Kalbant apie tokį imperializmą, dažnai prieš akis iškyla Didžioji Britanija, Ispanija ar Portugalija, tačiau retas kuris žino apie Belgijos vykdytą terorą Afrikos žemyne XIX–XX amžių sandūroje.
Kongo gyventojai lydo surinktą kaučiuką
Kongo gyventojai lydo surinktą kaučiuką / Wikimedia Commons / Public Domain nuotr.

Belgijos karalius Leopoldas II, valdęs 1865–1909 m., Konge turėjo savo privačią koloniją ir ten elgėsi žiauriai. Jis dėl savo politikos Konge ne vieno istoriko dabar yra prilyginamas kraupiausiems diktatoriams.

Privačios karaliaus valstybės atsiradimas

1876 m. Briuselio karališkuosiuose rūmuose Leopoldas II surengė tarptautinę tyrinėtojų ir geografų konferenciją, kurioje skelbė norįs apkrikštyti vietinius Afrikos gyventojus, dalintis su jais Vakarų civilizacijos pasiekimais.

Belgijos vyriausybė manė, kad kolonijos turėjimas mažai šaliai būtų pernelyg ekstravagantiška, nes valstybė neturėjo nei karinio, nei prekybinio jūrų laivyno.

Tad pirmiausia karalius įtikino JAV, o paskui visas pagrindines Vakarų Europos tautas, kad didžiulę Centrinės Afrikos dalį pripažintų jo asmenine nuosavybe.

Jis teritoriją pavadino laisvąja Kongo valstybe. Tai buvo vienintelė privati kolonija pasaulyje, o Belgijos karalius ten turėjo neribotą valdžią.

Wikimedia Commons / Public Domain pav./1906 m. karikatūra, vaizduojanti karalių Leopoldą kaip gyvatę, apsirangiusią aplink Kongo gyventoją
Wikimedia Commons / Public Domain pav./1906 m. karikatūra, vaizduojanti karalių Leopoldą kaip gyvatę, apsirangiusią aplink Kongo gyventoją

Norėdamas įtvirtinti Belgijos imperialistinę galią, jis vadovavo pirmiesiems bandymams plėtoti Kongo upės baseiną. Todėl 1885 metais buvo suformuota „laisvoji Kongo valstybė“, kuri, nepaisant pavadinimo, tikrai nebuvo laisva.

Leopoldas II 1885–1908 m. Kongą laikė savo asmenine viešpatija. Per šį laikotarpį teritorija buvo visapusiškai išnaudojama komerciniais tikslais, priversta sistemingai eksploatuoti savo gamtos išteklius ir juos siųsti į Belgiją.

Konge buvo išgaunamas statulų ir dirbtinių dantų gamyboje itin paklausus dramblio kaulas, taip pat kaučiukas.

Vienas pelningiausių laukinės gumos šaltinių buvo vynmedžiai didžiuosiuose Centrinės Afrikos atogrąžų miškuose, kurie priklausė tik Leopoldui II.

Tikslų buvo siekiama kapojant rankas

Ribotas Konge dislokuotų belgų skaičius turėjo kažkaip priversti dideles vietinių žmonių grupes atlikti kruopštų darbą atokiose džiunglių vietose ir surinkti norimą išteklių kiekį.

Šiems tikslams pasiekti prieš vietinius gyventojus buvo pasitelktas protu nesuvokiamas žiaurumas.

Kolonizuojančios pajėgos visapusiškai pasinaudojo įstatymų, kurie užtikrintų apsaugą Kongo žmonėms, nebuvimu ir sukūrė barbarišką sistemą, kad priverstų vietinius gyventojus paklusti.

Ji buvo praminta Leopoldo II „guminiu teroru“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius