-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paralyžius, o ne buliaus akys užbaigė matadoro karjerą

Anglosaksų šalyse vartojamas posakis „jei kas nors skamba per gerai, kad būtų tiesa, taip ir yra“ tinka socialiniuose tinkluose platinamai nuotraukai apibūdinti. Istorija apie matadoro profesijos žiaurumą buliaus akyse įžvelgusį vyrą – melas.
Matadoro pasirodymas
Matadoro pasirodymas / Pixabay.com nuotr.

Feisbuke dalinamasi Vaidoto Valančiaus profilyje paskelbta nuotrauka bei ją lydinčiu įrašu. Nuotraukoje matomas arenos krašte prisėdęs, galvą nuleidęs matadoras, į kurį žvelgia bulius.

Facebook.com nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
Facebook.com nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Fotografijos prieraše pasakojama, kad nekaltumo sklidinos gyvulio akys sujaudino vyrą ir šis nusprendė mesti savo karjerą. Įrašas socialiniame patalpintas rugsėjo 13 d., o juo pasidalinti spėjo 460 feisbuko vartotojų.

Pripažino klydęs

Nuotraukos apraše teigiama, kad matadoras Alvaro Munera karjerą baigti nusprendė pačiame kovos įkarštyje, suvokęs esantis „blogiausiu sutvėrimu žemėje“. Tai nėra tiesa.

Nors A.Munera išties atsisveikino su matadoro profesija ir tapo aktyviu tokios praktikos kritiku, pasirinkimo priežastis – kitokia. Snopes.com teigimu, matadorą 1984 m. parbloškė bulius, o dėl patirtų stuburo sužalojimų vyras liko paralyžiuotas.

Facebook.com/Alvaro Munera
Facebook.com/Alvaro Munera

„Su bulių kautynių pasauliu atsisveikinau dėl incidento, po kurio esu prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio“, – naujienų agentūrai AFP sakė El Pilarico praeityje vadintas matadoras.

AFP faktų tikrinimo žurnalistai atsekė, kad aplink pasaulį ne pirmą dešimtmetį keliaujanti istorija – realybės ir literatūros mišinys. Lietuvą pasiekusios eilutės parašytos ispanų autoriaus Antonio Gala veikalo „La Casa Sosegada“ (liet. taikos namai) 23 puslapyje.

Be to, nuotraukoje matomas matadoro veiksmas toli gražu ne susimąstymo gestas. Priešingai, desplante vadinamas matadoro veiksmas skirtas parodyti dominavimą prieš bulių, tyčia save pastatant į pavojingą situaciją.

Flickr.com nuotr./Vienas „desplante“ manevro atlikimo būdų
Flickr.com nuotr./Vienas „desplante“ manevro atlikimo būdų

Dar daugiau, socialiniuose tinkluose platinamoje nuotraukoje matomas matadoras nėra A.Munera. Nuotraukoje matomas Francisco Javieras Sanchezas Vara.

2008 m. interviu A.Munera pripažino, kad tik ištiktas paralyžiaus buvo priverstas suprasti, kad ne jautis, o jis pats yra kaltas dėl patirtų sužeidimų.

„Mano mokiniai, gydytojai, seselės, neįgalieji, mano draugai ir mano mergina, visi sakė, kad nusipelniau to, kas man nutiko. Jų argumentai buvo tokie įtikinami, kad ilgainiui turėjau pripažinti, kad aš klydau“, – sakė A.Munera.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius