-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacių paslaptis: archeologai po koncentracijos stovykla ieškos slaptų tunelių, o juose – lobio

Nuo 1945 m., kuomet amerikiečių kariai Buchenvaldo koncentracijos stovykloje aptiko du tunelius, pilnus nacių prisigrobtų turtų, netyla gandai, kad naciai lobių čia galėjo paslėpti ir daugiau. Atsiradus naujų tokią galimybę paremiančių įrodymų, mokslininkai ketina atlikti išsamius vietos tyrimus ir pateikti atsakymą į klausimą, kiek ganduose yra tiesos, skelbia vokiečių portalas „Die Welt“.
Buchenvaldo koncentracijos stovyklos tvora
Buchenvaldo koncentracijos stovyklos tvora / 123RF.com nuotr.

Kasinėjimai Buchenvaldo koncentracijos stovyklos kompleksui priklausančioje akmens skaldykloje turėtų suteikti naujos informacijos apie Etersbergo kalvos, ant kurios įsikūrusi stovykla, klintyse galimai esančius tunelius ar bunkerius.

Apie tai „Die Welt“ skelbia remdamasis vokiečių televizijos kanalo MDR, Tiuringijos valstijos istorinio paveldo apsaugos biuro bei Buchenvaldo ir Doros-Mitelbau memorialinio fondo Veimare paskelbta informacija.

Gandai, kad po Buchenvaldu slepiasi ir daugiau požeminių bunkerių ar tunelių su paslėptais turtais, nesiliauja nuo pat 1945 m. balandžio, kai JAV kariai išlaisvino šią stovyklą. Tada jie čia rado du akmenyje iškirstus tunelius, kupinus vertingų nacių prisigrobtų dalykų – aukso, sidabro, papuošalų ir t. t.

123RF.com nuotr./Memorialo netoli Buchenvaldo koncentracijos stovyklos vaizdas iš oro
123RF.com nuotr./Memorialo netoli Buchenvaldo koncentracijos stovyklos vaizdas iš oro

Dabar tikimasi, kad čia dirbsiantys archeologai ir istorikai arba atskleis naujos informacijos apie koncentracijos stovyklos istoriją ir jos paslaptis, arba nutildys gandus apie paslėptus turtus, sako Buchenvaldo memorialinio komplekso direktorius Phillipas Neumannas-Tyne'as.

Neoficialios lobių paieškos čia vyksta jau seniai. Nuo XX a. paskutinio dešimtmečio pradžios šią vietą pamėgę lobių ieškotojai-plėšikai kelia daug problemų istorikams ir paveldo saugotojams. Todėl nutarta, kad verta atlikti išsamų archeologinį tyrimą, kuris galėtų aptikti galimai dar neatrastų kalvoje esančių tunelių.

Pabrėžiama, kad paveldosaugininkai suteikė leidimą kasinėjimams, taip pat jie bendradarbiaus ir rūpinsis, kad vykdant kasinėjimus istorinis paveldas nebūtų pažeistas.

Wikimedia Commons nuotr./Buchenvaldo kaliniai
Wikimedia Commons nuotr./Buchenvaldo kaliniai

„Jei Buchenvalde buvo dar didesnis pragaras už patį Buchenvaldą, tai buvo akmens skaldykla“, – sako P.Neumannas-Theinas.

Likę gyvi Buchenvaldo stovyklos kaliniai liudijo, kad skaldykloje jų likimo draugai mirdavo kasdien – tiek nuo nepakeliamų darbo sąlygų, tiek nužudyti SS sargybinių.

Imtis tyrimų paskatino MDR televizijos atliktas tyrimas. Televizija rado 1945 m. vasarį iš oro atliktą Buchenvaldo stovyklos nuotrauką. Iš jos matyti, kad be dviejų jau seniai žinomų vertingų daiktų slėptuvių jų iškasta galėjo būti ir daugiau.

Be to, egzistuoja ir greičiausiai 1946 m. sukurtas šios stovyklos teritorijos piešinys, kuriame, be dviejų jau žinomų, pažymėti ir dar šeši tuneliai ar bunkeriai.

Net jei tuneliai ir bus rasti, ar juose dar gali būti išlikę turtų – tikrai neaišku. Tačiau istorikai taip pat tikisi, kad tuneliuose gali būti svarbių SS dokumentų, kurie karo metu iš pagrindinio SS vadovybės biuro Berlyne buvo perkelti į Buchenvaldą.

123RF.com nuotr./Įėjimas į buvusią Buchenvaldo koncentracijos stovyklą
123RF.com nuotr./Įėjimas į buvusią Buchenvaldo koncentracijos stovyklą

MDR televizija žurnalistinį tyrimą apie dingusius nacių turtus vykdo dvejus metus. Pasak televizijos atstovų, jei išties pavyks rasti dar nežinomų patalpų po žeme, darbo čia iškart imsis istorijos ekspertai. Nepriklausomai nuo kasinėjimų sėkmės, apie šią istoriją MDR sukurs dokumentinį filmą.

Buchenvaldo koncentracijos stovykla ant Etersbergo kalvos buvo pastatyta 1937 m. Iki 1945 m. balandžio 11 d. šioje stovykloje buvo įkalinta apie 280 tūkst. žmonių, jie buvo verčiami užsiimti priverstiniais darbais. Šioje stovykloje buvo nužudyti apie 56 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius