-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 05

Nuo Teksaso kaubojų miestelio iki Sibiro kaimo: 9 Eifelio bokšto kopijos, apie kurias galbūt nežinojote

Eifelio bokštą, esantį Prancūzijoje, Paryžiuje, puikiai žino visi. Tačiau tai – ne vienintelis Eifelio bokštas pasaulyje. Pačiose įvairiausiose vietose – miestelyje Teksaso valstijoje JAV, gyvenamųjų namų rajone Kinijoje, pievoje Rumunijoje ir netgi kaime Sibire – stovi mažesni Eifelio bokštai, kurie savo dizainu tiksliai arba gana tiksliai atitinka originalą. Jų atsiradimo priežastys – skirtingos, o kai kurios istorijos net labai stebina.
Eifelio bokšto kopijos
Eifelio bokštas Las Vegase / Wikimedia Commons nuotr.

Portalo 15min įdomybių rubrika „Ar žinai?“ kviečia susipažinti su Eifelio bokštais, esančiais ne Prancūzijos sostinėje.

Eifelio bokštas Paryžiuje, bet ne Prancūzijoje

Eifelio bokštas Paryžiuje iškilo 1991 m. Ne, pastarajame sakinyje klaidos nėra. Tais metais buvo baigtas statyti 18 metrų aukščio Eifelio bokštas Paryžiaus miestelyje Tenesio valstijoje JAV.

Wikimedia Commons nuotr./Eifelio bokštas Paryžiuje Tenesio valstijoje
Wikimedia Commons nuotr./Eifelio bokštas Paryžiuje Tenesio valstijoje

Maždaug 10 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje iškilęs bokštas – 20 kartų mažesnis už esantį Prancūzijos Paryžiuje, bet savo konstrukcija yra labai tiksli jo kopija.

Bokštas iškilo vietinio Krikščioniškųjų brolių universiteto studentų iniciatyva. Visus statybos darbus atliko patys studentai ir kiti miestelio bendruomenės nariai.

Iš pradžių bokštas buvo medinis ir suprojektuotas kaip laikinas statinys. Jį netgi teko perkelti į kitą vietą ir aptverti, nes studentai mėgo po jį karstytis, ir buvo bijoma, kad jis gali sulūžti neatlaikęs jų svorio.

Statiniui nusidėvėjus, po kelių metų vietinė metalo apdirbimo bendrovė parėmė tikslios jo kopijos, tik jau iš metalo, statybas.

Eifelio bokštas Paryžiuje, bet ne Prancūzijoje (2)

Nuskambės keistai, bet ką tik paminėtas Eifelio bokštas Paryžiaus miestelyje Tenesyje nėra aukščiausias Eifelio bokštas Paryžiuje, net jei kalbėsime tik apie Jungtines Valstijas. Šis titulas priklauso Eifelio bokštui, stovinčiam kitame miestelyje taip pat Paryžiaus vardu, kuris yra kitoje valstijoje – Teksase.

Wikimedia Commons nuotr./Eifelio bokštas Paryžiuje, kuris yra Teksase
Wikimedia Commons nuotr./Eifelio bokštas Paryžiuje, kuris yra Teksase

Šis Eifelio bokštas iškilo 1995 m. vietinės bendruomenės pastangomis. Akys jūsų neapgauna – ant jo smailės išties yra kaubojaus skrybėlė. Ji ten atsirado ne tik dėl grožio.

Eifelio bokštas Paryžiuje, Teksase, buvo statomas beveik tuo pačiu metu kaip ir jau minėtas Eifelio bokštas Paryžiuje, Tenesyje. Baigtas statyti Tenesio bokštas buvo šiek tiek aukštesnis.

Tai nepatiko teksasiečiams ir po kelių metų vietos bendruomenės iniciatyva ant bokšto atsirado skrybėlė, kuri padėjo šiam Eifelio bokštui tapti aukščiausiu JAV.

Tiesa, kaip netrukus pamatysite, toks jis išbuvo neilgai. Bet bent jau į labiausiai amerikietiško Eifelio bokšto titulą šis bokštas dėl savo skrybėlės pretenduoti išties gali.

Eifelio bokštas Las Vegase

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius