Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas apie nuolat žaidžiančių tenisą padvigubėjimą: „tenisui amžiaus ribos negalioja“

Teniso pradžiamokslio mokosi ne tik vaikai. Didžiausiame Baltijos šalyse teniso komplekse SEB arenoje atsiranda vis daugiau ir suaugusių sporto mėgėjų, kurie ryžtasi perprasti šio sporto paslaptis – per penkerius metus nuolatinių žaidėjų skaičius čia išaugo bene dvigubai.
„Australian Open“
„Australian Open“ / „Scanpix“ nuotr.

SEB arenoje ne tik vaikus, bet ir suaugusius treniruojantis Vilniaus teniso akademijos treneris Marius Uogela sako, kad tenisui amžiaus ribos negalioja. „Žaidžiančiųjų amžius – nuo ketverių iki žilagalvių senjorų. Visi gali sportuoti, kuriems tik leidžia fizinės galimybės. Žmonės tą vis labiau supranta ir mielai pasirenka šią sporto šaką ne tik norėdami būti fiziškai aktyvūs“, – tikina treneris.

Tą puikiai liudija ir vienas savo amžiaus grupės lyderių tarp mėgėjų Petras Vozbutas, kuris, pradėjęs tenisą žaisti būdamas bene 35-erių, su rakete nesiskiria ir sulaukęs 70-ties, ir be kita ko, galima sakyti, diktuoja madas tarp savo bendraamžių.

„Kadangi visą laiką sportavau, reikėjo tai pratęsti. Rytais bėgioti įkyrėjo, o draugai žaidė tenisą, pasikvietė ir mane, taip ir radau šią sporto šaką. Tai yra ir sportas, ir bendravimas, ir laisvalaikio praleidimas – viskas krūvoje. Jeigu kur nors išvažiuoji, įsimeti raketę – čia ne futbolas, stadiono ir komandos nereikia, o kokį partnerį, nuėjęs į klubą bet kurioje šalyje, visuomet rasi“, – kodėl pamėgo tenisą, pasakoja senjoras.

Vis daugiau moterų

Vilniaus teniso akademijos treneris M. Uogela pastebi, kad žaidžiančių suaugusiųjų teniso kortuose daugėja, ypač tai pastebima kalbant apie moteris. Tai, pasak jo, akivaizdu, jeigu palygintume jų skaičių kortuose prieš penkerius metus ir šiandien. „Jos įsidrąsino, matydamos, kad ir pačios gali žaisti“, – pastebi treneris, anot kurio tai liudija ir moterų vienetų ir mišrių dvejetų turnyrų skaičius, kuris ženkliai išaugo.

Anksčiau gi į juos dalyvių galėjai vos ne vos pririnkti. „Aš visada džiaugiuosi dėl tų, kurie ateina žaisti, nes sportuojantis žmogus yra laimingas ir sveikas, jis daugiau dalina šypsenų bei gėrio aplink save. Be to, sportuojantys suaugusieji įtraukia ir savo vaikus į sportą ir visi būna laimingesni“, – kalbėjo treneris.

Treneris – kaip daktaras

Nuo ko pradėti, jeigu tenisas vilioja? M. Uogela pataria susilaikyti nuo iniciatyvos žengiant pirmuosius žingsnius ir pirmiausia susirasti teniso trenerį, nes bandymas perprasti teniso pradžiamokslį pačiam, gali kainuoti brangiau .

„Pradėjus mokytis savarankiškai, galima prisirinkti blogų įgūdžių, kuriuos taisyti bus sunkiau“, – perspėja treneris. Kitas dalykas yra tas, kad netaisyklingas žaidimas didina traumų tikimybę. „Be to, išmokus gerai žaisti, imi patį sportą suprasti kitaip. Reikia šią sporto šaką perprasti, kad suprastum pačią žaidimo dinamiką. Galima dėlioti žaidimą, kaip tu nori, jeigu žinai tam tikrus veiksmus. Visai kitas jausmas žaisti, nes bet kaip žaisdamas tu neįsitrauksi į žaidimą visu 100 procentu,“ – tikina profesionalas.

Kiek treniruočių per savaitę rinktis, pasak trenerio, labai priklauso nuo pradedančiojo fizinio pasirengimo, nuo to, ar jis anksčiau yra sportavęs. Sportiškam žmogui gali pakakti ir vienos savaitinės treniruotės, bet paprastai siūloma per savaitę treniruotis dukart. „Vieniems reikia daugiau dėmesio, kitiems mažiau, vieniems greičiau pavyksta pasiekti norimų rezultatų, kitiems – lėčiau“, – nelinkęs suabsoliutinti patarimų M. Uogela.

Iki tol nesportavusiam žmogui, M. Uogelos teigimu, reikėtų pasirūpinti ir savo fiziniu rengimu. Nepamaišys jis ir sportiškesniam žmogui. „Fizinė treniruotė – visada į naudą, nes kūną reikia paruošti tenisui, bent jau minimaliai. Fizinis pasirengimas – tai vienas iš esminių dalykų siekiant išvengti traumų“, – patikina specialistas.

Marius Uogela
Marius Uogela

SEB arenoje yra visos galimybės vienoje vietoje rasti visus reikalingus specialistus: „Pas mus yra fizinio rengimo treneris, kuris dirba individualiai ir gali tam žmogui skirti maksimalų dėmesį. Tai labai patogu, nes atvykęs žmogus gali gauti pilną servisą – ir fizinio regimo, ir teniso treniruotė vienoje vietoje“, – vis dėlto pirmiausia M. Uogela siūlo pasišnekėti su pasirinktu teniso specialistu, kuris galės geriausiai patarti ko vienam ar kitam reikėtų.

„Apskritai teniso treneris – kaip daktaras, jis pataiso, patvarko ir toliau leidžia sportuoti, kad nebūtų traumų ir kitų negerų dalykų“, – todėl ir po metų ar dvejų, kai jau teniso pagrindai yra ir žmogus tenisą žaidžia, retkarčiais verta susitikti su treneriu. „Galima kas kažkiek laiko ateiti pasitikrinti, kad treneris galėtų padaryti korekcijų, tobulėjimui juk ribų nėra“, – sako jis.

P. Vozbutas prisimena, kad jį tenisą išmokė žaisti tie patys draugai, pasikvietę jį draugėn. „Jie buvo truputį vyresni, jie, kaip ir aš, prieš tai ir stalo tenisą žaidė. Jie parodė judesių struktūrą. Vienas kitą pamokydami ir išmokome. Atskirai su treneriu nedirbome. Viską savarankiškai darėme. Ir tų trenerių nebuvo – dabar jų pilna“, – senus laikus prisiminė šiandien patyręs žaidėjas, pasakojęs, kad jaunystėje ne tik trenerių, bet ir tokių kortų, kokių yra šiandien Vilniuje, nebuvo: „Žiemą nuomodavome salę medinėmis grindimis – buvo didžiulė “Eglės„ rankininkų salė Kirtimuose. O vasarą užtekdavo to, kas buvo“, – šypsodamas prisiminė kitus laikus.

Šiandien P. Vozbutas su bendraklubiais dukart per savaitę žaisti teniso renkasi į SEB areną. „Mes turime metams sutartį su SEB arena. Pažaidžiame, o po to susėdame paplepėti po pirtelės, kuri irgi čia pat. Sąlygos tikrai geros, viskas vietoje, niekur nereikia važiuoti“, – visais teniso malonumais šiandien gali mėgautis patyręs žaidėjas.

Sunkumai

Pasak trenerio M. Uogelos, žmonės prieš pradėdami žaisti tenisą paprastai turi tam tikrų stereotipų. Vieniems žiūrint per televizorių ar stebint žaidimą iš šono, viskas atrodo paprasta, kitiems atvirkščiai – labai sudėtinga ir baiminasi, kad jiems nepavyks. Anot specialisto, suaugęs žmogus viską gali greičiau įsisavinti nei tarkim tenisą pradėjęs žaisti vaikas. „Suaugusiojo jau išsivystę pojūčiai, tai ir kamuolio matymas, ir judėjimas, greitis, suvokimas. Viskas vyksta greičiau nei vaikui. Kita vertus, kai kuriuos elementus jam atlikti sunkiau – daro greičiau, bet ne taip lanksčiai, minkštai kaip mažieji“, – skirtumus pastebi M.Uogela. Vienas sunkiausių dalykų suaugusiajam, jo manymu, judėjimas aikštelėje. Ir čia vėlgi daug lemia fizinis pasirengimas.

Prisimindamas savo pirmuosius žingsnius kortuose, P. Vozbutas neslėpė – padėjo tai, kad prieš tai žaidė stalo tenisą – buvo ir Lietuvos čempionas, nes pastebi, jog šioks toks judesių panašumas yra.

„Visi tais laikais sakė, kad reikia stovėti gale aikštelės. O aš truputį kitokio sukirpimo, tai iš karto atmušęs bėgdavau prie tinklo. Žaidimas prie tinklo ir padėjo man, ypatingai dvejetus žaidžiant: jeigu prie tinklo nesugebi išeiti, tai prasti reikalai. Pačiam sunku kalbėti, bet prie tinklo iš mūsų kartos esu turbūt vienas geriausiai žaidžiančių“, – savo patirtimi dalijosi P. Vozbutas.

Mityba – labai svarbi

Ar svarbu pradedančiajam teniso žaidėjui mityba? „Tai vienas iš svarbiausių dalykų gyvenime, kurio pravartu laikytis, ar tu sportuoji, ar ne. Visiems rekomenduočiau maitintis sveikai ir į savo kūną dėti kuo daugiau sveikų dalykų. Ne teršti kūną, o stengtis išlaikyti jį kuo sveikesnį. Sveikiems žmonėms viskas yra paprasčiau, taip pat ir sportuoti“, – neabejoja M. Uogela.

„Žaidimo metu, žinoma, reikia vandenį su mineraliniais priedais gerti. O prieš žaidimą tiesiog stengiuosi nepersivalgyti, tai negerai“, – šypsosi P. Vozbutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius