-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl mažieji tenisininkai žaidžia spalvotais kamuoliais?

„Kodėl futbole mažo vaiko niekas neverčia žaisti standartinių matmenų aikštėje? Kodėl jam neliepiama smūgiuoti į standartinius vartus? Nes tai – nesąmonė. O jei tai nelogiška futbole, kodėl turėtų būti normalu tenise?“ – retoriškai klausia teniso žvaigždė Roger Federeris. Jis aktyviai palaiko Tarptautinės teniso federacijos (ITF) projektą „Tennis 10’s“, skatinantį vaikus iki dešimties metų žaisti minkštesniais ir lėčiau skriejančiais kamuoliukais, mažesnėmis raketėmis ir mažesnėse aikštėse.
Vilniaus teniso akademija
Vilniaus teniso akademija / Vilniaus teniso akademija
Temos: 1 SEB arena

Pasak Vilniaus teniso akademijos vyr. trenerės Editos Liachovičiūtės, spalvotus ir lėtesnius kamuoliukus akademija naudoja jau senokai, tačiau tik neseniai viską susitemino.

„Su šiais kamuoliais dirbame beveik nuo akademijos įkūrimo pradžios, tačiau dabar, siekdami sukurti bendrą sistemą, idėją ir filosofiją – galutinai viską susisteminti, treneriams pradėjome rengti bendruosius mokymus,“ – pasakoja trenerė.

Vilniaus teniso akademija
Vilniaus teniso akademija

Šią sistemą visame pasaulyje patvirtinimo Tarptautinė teniso federacija (ITF). Jos nauda tiki ir E. Liachovičiūtė.

„Tai yra Tarptautinės teniso federacijos patvirtinta vaikų ugdymo sistema. Vaikai turi augti ne su suaugusių raketėmis, o su pagal jų amžių atitinkančiomis priemonėmis – kuo mažesnė rakete ir minkštesniais kamuoliais, nuo žemės atsimušančiais žemiau. Viskas nustatyta moksliniais tyrimais. Taip vaikai gali išmokti taisyklingos technikos“, – neabejoja trenerė.

„Tai yra revoliucinis kelias. Taip vaikai išmoksta žaisti greičiau. Palyginkime su kitu sportu – futbolu. Ar 4-5 metų vaikas sugebės reaguoti ir atmušti kamuolį gindamas įprastus vartus? Ne. Tai galioja ir žaidžiant tenisą, todėl pritaikomi spalvoti kamuoliukai ir aikštelės dydis. Teniso aikštelės, kuriose žaidžia suaugusieji, vaikams per didelės. Visa tai yra adaptuota vaikams, jų amžiui, jų akies reakcijai, mobilumui ir koordinacijai, kad būtų įmanoma viską išmokti anksčiau ir greičiau, nelaukiant, kada išsivystys kūnas“, apie naują sistemą pasakoja ir N. Kelaidis, vedantis mokymus VTA treneriams.

Pagal naują mokymo sistemą vaikai iki aštuonerių metų žaidžia raudonais kamuoliukais.

Jų greitis net 75 proc. mažesnis nei standartinio geltono kamuoliuko. Šie vaikai taip pat žaidžia mažesnėje aikštelėje pritaikyto dydžio raketėmis. Oranžinis kamuoliukas yra lėtesnis 50 proc., o žalias – 25 procentais. Jais rekomenduojama žaisti vaikams nuo aštuonerių iki dešimties metų.

VTA neseniai pradėjo naudoti ir dar dviejų spalvų kamuoliukus – baltą ir violetinį. Jais dirba patys mažiausi, 4-6 metų vaikai.

„Baltas kamuoliukas yra didelis ir ridenamas žeme – vaikai juo atlieka daug pratimų, vysto koordinaciją, mokosi suprasti jo trajektoriją, judėjimo kryptį. Taip susipažįstama su rakete ir kamuoliuku. Violetinis kamuoliukas šiek tiek mažesnis už baltą ir padeda vaikui suprasti, kaip kamuoliukai atšoka. Jis taip pat yra nemažas“, – pasakoja E. Liachovičiūtė.

Tik susipažinus su šiais kamuoliukais pagal eilę pereinama prie raudono, oranžinio ir žalio. Raudonu kamuoliuku vaikai žaidžia skersai aikštelės, ji yra dviem trečdaliais mažesnė už įprastą. Didesnėje aikštelėje žaidžiama naudojant oranžinį kamuoliuką, o žaliu – per visą teniso aikštelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius