Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05

Auksinė galimybė: kodėl tai geriausias R.Berankio šansas patiesti R.Nadalį?

Sezoną tik prieš kelias dienas pradėjusio Ričardas Berankio (ATP-104) ketvirtadienį paryčiais Lietuvos laiku laukia vieno geriausių visų laikų tenisininkų Rafaelio Nadalio (ATP-6) testas. Bet priešingai nei įprastinėmis sąlygomis, pajėgiausias Lietuvos žaidėjas nebus laikomas visišku autsaideriu akistatoje su Ispanijos galiūnu. Kodėl tai geriausia lietuvio proga iškovoti skambiausią karjeros pergalę?
Ričardas Berankis žais prieš Rafaelį Nadalį
Ričardas Berankis žais prieš Rafaelį Nadalį / „Scanpix“ nuotr.

R.Berankis iki akistatos su R.Nadaliu turėjo peršokti tris barjerus.

31-erių vilnietis pirmajame „Melbourne Summer Set“ turnyro kvalifikacijos etape 6:4, 6:2 įveikė argentinietį Tomasą Martiną Etcheverry (ATP-130), o antrąja jo auka tapo turkas Altugas Celikbilekas (ATP-162) – 5:7, 6:2, 6:1.

Galiausiai, pirmajame pagrindinių varžybų etape lietuvis įveikė ir amerikietį Marcosą Gironą (ATP-66) – 7:5, 6:4.

O dabar jo laukia pirmoji karjeros akistata su 20 kartų „Didžiojo kirčio“ turnyrus laimėjusiu R.Nadaliu.

Tačiau 35-erių ispanas dabar ne tas, prieš kurį R.Berankis ar kuris nors kitas tenisininkas turėtų sudėti ginklus dar prieš žengdamas į kortą.

15min atsako, kodėl tai geriausia galimybė įveikti vieną žymiausių planetos žaidėjų.

Traumos ir ligos iškamuota žvaigždė

R.Nadaliui tai bus pirmas mačas nuo 2021 m. rugpjūčio pradžios ir vos antras turnyras per pastaruosius septynis mėnesius.

Suklupęs prieš Novaką Džokovičių „Roland Garros“ turnyro finale birželio 11-ąją, ispanas ilgam iškrito iš rikiuotės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius ir Rafaelis Nadalis (dešinėje) po finalo Romoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius ir Rafaelis Nadalis (dešinėje) po finalo Romoje.

Pėdos traumą patyręs maljorkietis praleido Vimbldoną ir Tokijo olimpines žaidynes ir grįžo į kortus rugpjūčio pradžioje Vašingtone, tačiau neilgam – po vos dviejų mačų iškritęs R.Nadalis vėl ilgam pasitraukė į užribį dėl atsinaujinusių skausmų.

Galiausiai, po keturių mėnesių reabilitacijos Ispanijos teniso žvaigždė sirgaliams vėl pasirodė gruodį, kai dalyvavo parodomajame „Mubadala World Tennis Championship“ turnyre Abu Dabyje.

Ten pamažu įsivažiuojantis R.Nadalis sužaidė du mačus ir abu juos pralaimėjo – ispanas nusileido britui Andy Murray (ATP-134) ir kanadiečiui Denisui Shapovalovui (ATP-14).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Rafaelis Nadalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Rafaelis Nadalis

Bet vos pamėginęs įgauti pagreitį, ispanas vėl buvo priverstas sustoti.

Gruodžio 20-ąją, praėjus vos dviem dienoms po antrojo jo mačo Abu Dabyje, R.Nadalis pranešė, kad vos grįžęs į Ispaniją sulaukė teigiamo COVID-19 testo atsakymo.

Maža to, jis teigė jutęs ir koronaviruso simptomus.

„Patiriu nemalonius momentus, bet tikiuosi, kad pamažu pasitaisysiu“, -prieš daugiau nei dvi savaites rašė ispanas, tuo metu dar nežinojęs, kada ir kur grįš į kortus.

Niūrias prognozes, jog ispano galime neišvysti ir sausio 17-ąją prasidėsiančiame „Australian Open“ turnyre, pakeitė džiugios žinios Naujųjų metų išvakarėse.

„Niekam nesakykite, bet aš grįžau“, – gruodžio 31-ąją rašė R.Nadalis, įsidėjęs į socialinius tinklus nuotrauką iš Melburno, kur ir stos į kovą su R.Berankiu.

Vis dėlto laiko įgauti formą R.Nadalis turėjo nedaug.

Vos kelias dienas pasitreniravęs, antradienį jis žaidė dvejetų susitikimą, kuriame poroje su tautiečiu Jaume Munaru tik po trijų setų kovos įveikė argentiniečius Sebastieną Baezą ir T.M.Etcheverry.

O jau ketvirtadienio rytą R.Nadalis žais ir pirmąjį oficialų vienetų mačą po lygiai penkių mėnesių pauzės, per kurią gydėsi įsisenėjusią pėdos traumą ir iškentė COVID-19 padarinius.

Puiki R.Berankio forma

Vilčių sensacijai teikia ir puiki R.Berankio forma sezono starte.

Per tris dienas vilnietis sužaidė keturis susitikimus – tris vienetų ir vieną dvejetų – bei kol kas 2022-aisiais lieka nepralaimėjęs.

Maža to, žaisdamas vienetuose, jis pralaimėjo tik vieną setą, o dvejetuose, kur rungtyniauja poroje su rusu Denysu Molčanovu, pirmąją pergalę taip pat pasiekė užtikrintai (rezultatu 6:4, 6:3 įveikti Facundo Bagnis ir Bernabe Zapata Mirallesas).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

Sėkmingas žaidimas pakylės R.Berankį aukštyn ir ATP reitinge – sezoną dar pradėjęs už šimtuko borto (104 vietoje), ateinantį pirmadienį lietuvis jau turėtų kilti mažiausiai į 95 poziciją.

„Norisi tikėti, kad pavyks susidėlioti visus įmanomus variantus ir pakartoti tą stabilumą. Tiek už aikštės, tiek aikštėje, kaip 2019 metais“, – prieš 2022 m. kampanijos pradžią, duodamas interviu 15min, į bene sėkmingiausius karjeros metus atsigręžė R.Berankis, vylęsis pakartoti jų sėkmę ir šiemet.

Nedrąsios prognozės

Nors R.Nadalis žais pirmą mačą per penkis mėnesius, o R.Berankis jau šiemet spėjo laimėti tris susitikimus, akistatos favoritu laikomas ispanas.

Bet jo pranašumas nėra toks, koks jis galėtų būti įprastinėmis sąlygomis.

Per pastaruosius kelerius metus lietuvio šansai laimėti nė sykio nebuvo vertinami didesne nei 2 proc. galimybe.

Palyginimui, dabar R.Berankio tikimybė laimėti prieš R.Nadalį siekia maždaug 15–18 proc.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis

Žinoma, tai irgi nėra dideli skaičiai, bet gali būti, kad daugiau tokios galimybės patiesti vieną iš legendinių teniso žaidėjų R.Berankis per savo karjerą nebeturės.

Tai mato ir teniso gerbėjai, spėliojantys, jog lietuvis gali užkurti pirtį ispanų žvaigždei.

„Gundausi pasirinkti Berankį kovoje prieš Nadalį. Yra nutikę ir keistesnių dalykų“, – tviteryje rašo daugiausiai apie moterų tenisą rašantis wtaaddict.com tinklaraštininkas Johnny.

„Didelis Berankio pranašumas bus tai, jog jis žais jau ketvirtą kartą šiame turnyre“, – žaidybinę lietuvio praktiką išskyrė apie tenisą tviteryje rašantis Anderis Millanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

Iš anksto nurašyti R.Berankio neskuba ir sporto naujienų svetainės sportskeeda.com žurnalistas R.Rohitas, apžvelgęs būsimąją lietuvio ir ispano kovą.

„Rafaelis Nadalis varžysis pirmame ATP mače nuo praėjusio rugpjūčio, nors ir žaidė du parodomuosius mačus gruodį Abu Dabyje, kur pralaimėjo prieš Andy Murray ir Denisą Shapovalovą. Pergalė dvejetuose turėjo jam suteikti pasitikėjimo savo jėgomis. Nadalis kortuose pastaruoju metu nepraleido daug laiko, bet norėtų įsižaisti prieš „Australian Open“ turnyrą.

Žaisdamas prieš Berankį ispanas galės išsibandyti savo jėgas. Berankis – pajėgus žaidėjas, galintis sukurti problemų, bet jam gali neužtekti jėgų atlaikyti tokio aukšto lygio mačą. Jis per karjerą yra nugalėjęs tik du geriausiųjų dešimtuko žaidėjus, o pastarąjį kartą tą padarė 2016 metais.

Tad nors Nadalis ką tik grįžo po traumos ir ligos, Berankio šansai pateikti staigmeną nėra dideli“, – teigė žurnalistas, spėjęs, kad ispanas laimės dviejų setų kovoje.

Ar R.Berankiui pavyks nokautuoti vieną žymiausių teniso vardų pasaulyje, paaiškės jau ankstyvą ketvirtadienio rytą. Lietuvis ir ispanas į centrinį Rodo Laverio kortą Melburne žengs ne anksčiau negu 5 val. ryto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius