Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 17

Brangi teniso fiesta Vilniuje – su pagrindiniu akcentu, bet be lauktų žvaigždžių

Daužomų teniso kamuoliukų garsas jau aidi Vilniaus „SEB arenoje“, kur sekmadienį prasidėjo istorinis Lietuvai „ATP Challenger“ teniso turnyras. Devynerius metus gvildentą idėją išpildęs Lietuvos teniso vadovas Ramūnas Grušas praskleidė turnyro organizavimo šydą, džiaugėsi dėl pagrindiniu akcentu tapsiančio Ričardo Berankio dalyvavimo ir aiškino, kodėl Vilnių aplenkė pirmojo ATP reitingo šimtuko žaidėjai.
„SEB arenoje“ prasidėjo pirmas istorijoje „Challenger“ turnyras
„SEB arenoje“ prasidėjo pirmas istorijoje „Challenger“ turnyras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sekmadienį neseniai atnaujintame ir 1,5 tūkst. žiūrovų talpinančiame centriniame ir kituose „SEB arenos“ kortuose jau vyko atrankinės, o šiandien prasidėjo ir pagrindinės „Vilnius Open by kevin.“ turnyro kovos.

Tai – pirmąsyk Lietuvoje rengiamas „ATP Challenger“ serijos turnyras, einantis iš karto po didžiųjų ATP turnyrų – „Didžiojo kirčio“, „Masters“, „ATP 500“ ir „ATP 250“.

65 tenisininkai, dalyvaujantys arba vienetų, arba dvejetų, arba abejose varžybose kaunasi dėl 45 730 eurų prizinio fondo ir šūsnies ATP reitingo taškų.

Suprasti akimirksniu: turnyro Vilniuje prizinis fondas

  • Iš viso – 45 730 eurų;
  • Nugalėtojui atiteks 6 190 eurų;
  • Finalą pralaimėjęs tenisininkas gaus 3 650 eurų;
  • Pusfinalio dalyviams atiteks 2 160 eurų;
  • Už patekimą į ketvirtfinalį tenisininkai gaus 1 260 eurų;
  • Antras turnyro ratas garantuos 730 eurų premiją;
  • Vien už dalyvavimą pagrindiniame turnyre tenisininkams teks 450 eurų.

Iš viso pirmas toks Baltijos šalyse rengiamas turnyras atsieis apie 220 tūkst. eurų, 15min patvirtino Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas ir turnyro direktorius R.Grušas. Didelė dalis šios sumos nukeliaus ne tik priziniam fondui, bet ir tenisininkų apgyvendinimui ir išlaikymui – tai yra būtina sąlyga, norint organizuoti „Challenger“ serijos turnyrus.

Palyginimui, daugybę metų Vilniuje organizuotos „Prezidento“ taurės sąmata siekdavo net penkiskart mažesnę sumą, o nugalėtojui atitekdavo keturiskart mažesni pinigai.

„Tai didelė šventė tenisui ir didelis pripažinimas mūsų šalies teniso bendruomenei ir visai infrastruktūrai, – teigė Lietuvos teniso galva. – Tokio lygio turnyrai verčia pasitempti ir turėti atitinkamą infrastruktūrą. Džiaugiamės, kad turime naują areną, naują centrinį kortą, kuriame galime turėti aukščiausio lygio technologijas, leidžiančias kokybiškai pravesti turnyrą. Galime suteikti ir kokybiškas sąlygas žaidėjams – rūbines, įvairius masažo kambarius ir pan.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Grušas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Grušas

Jo teigimu, idėja surengti „ATP Challenger“ serijos varžybas Vilniuje buvo imta gvildenti dar 2013 metais, o pirmą kartą paraišką tam lietuviai pateikė 2018-aisiais, tačiau startuoti anksčiau neleido COVID-19 pandemija.

Galiausiai, šiemet ATP palaimino lietuvių norus ir uždegė žalią šviesą turnyrui Vilniuje.

Tiesa, Lietuvos sostinėje prasidėjusios varžybos gavo žemiausio „Challenger“ serijos turnyrų statusą – „ATP Challenger 80“, kurio nugalėtojas gaus 80 ATP reitingo taškų.

„Challenger“ turnyrai yra 80, 90, 100, 110 ir 125 taškų turnyrai. Norėdamas organizuoti didesnio taškų kiekio turnyrą, turi turėti didesnį prizinį fondą, – aiškino R.Grušas. – Be jokios abejonės, aukštesnio kalibro žaidėjai važiuoja į turnyrus, kuriuose gauna daugiau ATP reitingo taškų. Nuo jų skirtumas yra, bet jeigu lyginant su to paties rango turnyrais, tai esame vienas iš stipresnių šiuo metu vykstančių turnyrų Europoje.“

Suprasti akimirksniu: kaip bus išdalinti ATP reitingo taškai

  • Nugalėtojui – 80;
  • Finalo dalyviui – 48;
  • Pralaimėjusiems pusfinalyje – 29;
  • Pralaimėjusiems ketvirtfinalyje – 15;
  • Pralaimėjusiems antrame rate – 7;
  • Pralaimėjusiems pirmame rate – 3.

Verta pastebėti, kad šiuo metu Senajame žemyne vyksta tik vienas kitas „Challenger“ turnyras – tai Hamburge vykstančios varžybos.

„Sulaukėme jei ne dabartinių pirmo ryškumo žvaigždžių, tai ne taip seniai buvusių. Pavyzdžiui, Latvijos sportininkas Ernestas Gulbis, dar taip neseniai buvęs dešimtas pasaulyje, dvejetų varžybas su Viliumi Gaubu žaidžia Guillermo Garcia-Lopezas, tai šiuo metu Viliaus treneris. Jis buvo pasaulyje 23-a raketė. Turime Stefano Travaglią, kuris buvo 60-a raketė, be abejonės, turime ir Ričardą, kuris buvo 50-as. Tikrai nenusileidžiame pajėgumu kitiems pasaulyje vykstantiems turnyrams. Manau, kad potencialas yra didelis turint šias sąlygas, šias galimybes, kai turime vienoje vietoje ir kortus, ir maitinimo vietas, ir viešbutį, tai išties žaidėjai tai vertina, nes jiems yra labai patogu“, – sakė R.Grušas.

Sauliaus Čirbos nuotr./Ričardas Berankis
Sauliaus Čirbos nuotr./Ričardas Berankis

Pagrindinėse „Vilnius Open by kevin.“ kovose bus ir keturi Lietuvos atstovai – be Ričardo Berankio (ATP-131), dar ir jaunieji Vilius Gaubas (ATP-716), Edas Butvilas (ATP-1579) ir Ainius Sabaliauskas (ATP-1697).

„Dėkojame Ričardui, kad jis rado laisvą savaitę ir dalyvauja šiame turnyre. Manau, kad tai yra didžiausias turnyro akcentas ir tikimės, kad Ričardui šis turnyras bus sėkmingas bei išvysime jį sekmadienį 13 valandą kovojantį dėl pirmojo šio turnyro titulo, – popiet sekmadienį vyksiančiame finale vietinę žvaigždę norėtų matyti R.Grušas. – Tikimės gerų rezultatų iš vardinius kvietimus gavusių žaidėjų – Edo Butvilo, Viliaus Gaubo, Ainiaus Sabaliausko. Tai yra mūsų ateitis, keliame tikslą, kad jie laimėtų ratą-du, būtų smagu, kad jie toliau žygiuotų, bet suprantame, kad jiems dar reikia patirties ir matome, kokie žaidėjai atvyko į turnyrą.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilius Gaubas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilius Gaubas

Dar rugpjūtį, oficialiai paskelbus apie turnyro Vilniuje organizavimą, R.Grušas vylėsi, kad į Lietuvą atvyks bent dešimt pirmojo ATP reitingo šimtuko žaidėjų, tačiau jo lūkesčiai neišsipildė.

Dalyvių sąraše galiausiai nenutūpė nė vienas iš šimto šiuo metu geriausių pasaulio žaidėjų, o pirmoji „Vilnius Open by kevin.“ turnyro raketė – čekas Tomašas Machačas ATP reitinge rikiuojasi 112-as.

15min paklausė, kodėl lietuviams nepavyko prisivilioti ryškesnių žvaigždžių ir ar tai nuvylė turnyro organizatorius.

„Dalyvių sąrašas lūkesčius pateisina matant kitus turnyrus, šiuo metu vykstančius Europoje. Tai yra lygiavertis turnyras kitiems šio lygio turnyrams, – aiškino R.Grušas. – Aišku, tikėjomės, kad taip įvyks (atvyks pirmojo šimtuko žaidėjų – aut. past.), nes žvelgiant į istoriją, tai šio lygio turnyruose būdavo vienas kitas ATP šimtuko žaidėjas. Bet iš anksto kalbėdami mes nesame garantuoti, kad tą savaitę nevyks „ATP 250“ ir aukštesnio rango turnyrai, kur renkasi aukščiausio lygio žaidėjai. Tikrai nenusivylėme ir džiaugiamės, kad turime tokio aukšto lygio žaidėjus, kaip Gulbis, Ričardas ir kiti. Manau, kad išvysime ir kitais ar dar kitais metais šimtuko žaidėjus. Be to, prieš gerą pusmetį ir Ričardas buvo šimtuko žaidėjas.“

„Scanpix“ nuotr./Ernestas Gulbis
„Scanpix“ nuotr./Ernestas Gulbis

R.Grušas viliasi, kad pagaliau pralaužus ledus ir surengus pirmą „Challenger“ serijos turnyrą Vilniuje, tai nebus tik vienkartinis atvejis ir „Vilnius Open by kevin.“ taps kasmetiniu renginiu.

„Kol kas mūsų ambicijos yra, kad tai taptų kasmetiniu turnyru, o ne tik vienkartiniu. Nėra taip lengva pradėti ir labai nesinori staiga ir užbaigti. Tikimės, kad turnyras bus sėkmingas ir mes galėsime rėmėjus kalbinti toliau, kad jie prisidėtų ir populiarintų šį turnyrą“, – vylėsi LTS vadovas.

Jis pasidžiaugė ir dėl bilietų pardavimų – R.Grušo teigimu, savaitgaliui, kai bus žaidžiami pusfinaliai ir finalai, išparduota jau netoli 80 proc. bilietų. Tiesa, šiokiadieniais bilietų prekyba lėtesnė – kol kas dar neparduota nė pusė.

R.Grušas taip pat atskleidė, kad tenisas Vilniuje sulig „Vilnius Open by kevin.“ finišu nesibaigs, nes „SEB arenoje“ per artimiausius mėnesius planuojami ir kiti turnyrai.

„Sausio trečią savaitę turėsime ITF serijos 15 tūkst. eurų prizinio fondo profesionalų turnyrą, kuris bus orientuotas labiau į mūsų jaunimą, kad jiems būtų pagalba. Praėjus savaitei, jau būsime pasiruošę priimti Pakistano rinktinę Daviso taurėje, – vardijo R.Grušas. – Balandžio mėnesį esame suplanavę ir vyksta pokalbiai su tarptautine federacija dėl moterų pasaulinio komandinio organizavimo čempionato Billie Jean King taurės.“

LTS prezidento teigimu „SEB arena“ pasitarnaus ir prieglobsčio ieškantiems tenisininkams iš kitų šalių, įskaitant ir ukrainiečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius