-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24

Juanas Martinas del Potro – ugnį ir vandenį perėjęs tenisininkas

Trys įrėžiai ant kairiojo Juano Martino del Potro riešo sudaro „T“ raidės formą. Pedantiškas žaizdos tikslumas puikiai perteikia kiek daug valios prireikė 27-erių Argentinos atstovui, kad galėtų dar kartą įsilieti į geriausių pasaulio tenisininkų gretas.
Juanas Martinas del Potro
Juanas Martinas del Potro / „Scanpix“ nuotr.

Praėjo beveik septyneri metai, kai J.M. del Potro, iš eilės nugalėjęs Rafaelį Nadalį ir Rogerį Federerį, į viršų kėlė „US Open“ čempiono taurę. Nuostabus argentiniečio pasirodymas tarytum šaukte šaukė apie naują grėsmę geriausiems pasaulio tenisininkams. Tačiau nepraėjus nė aštuoniems mėnesiams J.M. del Potro prireikė dešinės rankos riešo operacijos – pirmosios iš keturių. Kitos trys buvo atliktos dėl kairiosios rankos riešos traumų.

Į teniso kortus po dešimties mėnesių pertraukos grįžtantis Argentinos tenisninkas Indian Velso turnyre atskleidė, jog svarstė apie raketės numetimą į kampą, tačiau neįsivaizdavo kitokio gyvenimo.

„Tai nebuvo tikras mano gyvenimas, – apie demoralizuojantį laikotarpį kalbėjo 27-erių tenisininkas. – Čia yra mano gyvenimas. Noriu žaisti tenisą ir man nerūpi, jei reikės toliau kęsti skausmus.“

Praėjus vos savaitėms nuo J.M. del Potro sugrįžimo, argentinietis spėjo įrodyti, kad smūgius be atsako šaudantis „forehand’as“ ir padavimai niekur nedingo. Gavęs vardinį kvietimą dalyvauti „Delray Beach Open“ turnyre, Argentinos tenisininkas nuskynė tris pergales, iš kurių vieną palaužęs pirmojo trisdešimtuko žaidėją Jeremy Chardy. Pusfinalyje 2009–ųjų „US Open“ čempionas nusileido Samui Querrey.

Fotoarena/Sipa USA/Juanas Martinas Del Potro
Fotoarena/Sipa USA/Juanas Martinas Del Potro

Indian Velse J.M. del Potro taip pat buvo suteiktas vardinis kvietimas. „BNP Paribas Open“ turnyro pirmame etape 27-erių argentinietis 6:4, 6:0 sutriuškino Timą Smyczeką, o antrame  etape susidūrė su didžiausiu iššūkiu kol kas – septinta pasaulio rakete Tomašu Berdychu.

198 cm ūgio tenisininkas pirmame sete laikėsi tvirtai įsispyręs žemėn, tačiau antroje dalyje galiausiai buvo priverstas pripažinti nesėkmę 6:7(4:7), 2:6.

Nors rezultatas praneša apie pakankamai lengvą pergalę, T.Berdychas po dvikovos gyrė J.M. del Potro padavimus ir smūgį iš dešinės.

„Taip, jis kišenėje tikrai turi kelis didelius ginklus,“ – linksėjo galva septintą vietą ATP reitinge užimantis tenisininkas.

Čekas neslėpė, jog argentiniečiui dar reikia sužaisti daug rungtynių, kad atgautų ritmą ir pasitikėjimą savimi. Tačiau T.Berdycho neįtikino kalbos, kad J.M. del Potro gali grįžti į ankstesnę savo formą.

„Šiais laikais tą pasiekti gali būti kiek sunkiau, – kalbėjo 30-ies Čekijos tenisininkas. – Jei pavelgtumėte į geriausius vyrukus, jų žaidime nėra nė vienos silpnesnės vietos.“

Net ir pats argentinietis nemelavo, kad turi kur tobulėti.

„Turiu susigrąžinti savo „backhand’ą“, jei noriu prilygti geriausiems, – silpnąsias savo puses vardijo J.M. del Potro. – Kairiam riešui dar trūksta stabilumo, jėgos ir lankstumo, kitaip tariant, visko.“

Lygiai prieš metus Majamyje Argentinos tenisininkas pirmame etape prieš Vašeką Pospišilą patyrė traumą, kurios šešėliuose J.M. del Potro tūnojo dešimt mėnesių. Tenisininkas pripažino, kad į gimtąjį Tandilą jis grįžo apimtas depresijos.

„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas del Potro
„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas del Potro

Trims savaitėms 27-erių žaidėjas tenisą paliko nuošalyje ir laiką leido kartu su šeimyna bei draugais, kurie stengėsi ištraukti argentinietį iš depresijos liūno. Jie užsiėmė kulinarija, vaikščiodavo ir sriūbčiojo „mate“ – Lotynų Amerikoje populiarią arbatą, turinčią daug kofeino.

Bėgant laikui noras sugrįžti pradėjo belstis į J.M. del Potro namų duris. Draugai matė, kad jo ugnelė tenisui dar rusena, bet būtų palaikę bet kokį draugo sprendimą. 336-ą vietą ATP reitinge užimantis argentinietis rimtai svarstė apie karjeros pabaigą, tačiau visko taip mesti negalėjo.

„Kai užmigdavau, kažkas mano galvoje sakydavo, kad turiu pabandyti dar kartą, – savo istroija dalijosi tenisininkas. – Balsas galvoje man neleido pasiduoti.“

Vieną rytą J.M. del Potro pabudo nusprendęs sugrįžti, tad iškart paskambino savo daktarui JAV ir suplanavo vizitą.

„Kai užmigdavau, kažkas mano galvoje sakydavo, kad turiu pabandyti dar kartą.“

Mediko verdiktas  nebuvo lengvas: po dar vienos operacijos J.M. del Potro galėtų sugrįžti po 4-6 mėnesių. Argentinos tenisininkas pamanė, kad tai visai protinga, todėl nusprendė žengti žingsnį.

„Nelabai turėjau iš ko rinktis,“ – sarkastiškai kalbėjo 198 cm tenisininkas.

Priešakyje laukiantys mėnesiai J.M. del Potro nebuvo svetimi: poilsis, reabilitacija ir korte „šlifuojami“ „forehand’ai“ ir padavimai.

„Žinoma, buvo pakankamai nuobodoka, – neslėpė argentinietis. – Tačiau tai buvo privalomi žingsniai.“

Argentinos tenisininkui reabilitacijos laikotarpiu labai padėjo palaikymo laiškai. Anot J.M. del Potro, tarp gero linkinčių žmonių buvo ir Novakas Džokovičius, Rogeris Federeris, Mardy Fishas, Jamesas Blake’as ir tautietis Leonardo Mayeris. Tenisininkas taip pat palaikė ryšį su dviem Argentinos futbolo žvaigždėmis Lioneliu Messi ir Sergio Aguero.

J.M. del Potro neslepia, kad šiuo metu visai nesirūpina, ar pavyks grįžti į ankstesnę savo formą ir ar iškovos svarbiausių turnyrų titulus.

„Dabar tai manęs nejaudina, – numodamas ranka į pergalingus laikus atskleidė argentinietis. – Man nebesvarbus reitingas ar žaidimo lygis.

Sirgaliai dar ateina manęs pažiūrėti. Jie žino, kaip žaidžiu, ir vis tiek ateina. Gerbėjai nori, kad aš toliau žaisčiau tenisą, ir tai yra nuostabu.“

Šiuo keliu J.M. del Poro jau yra ėjęs. Argentinietis žino, ko iš jo tikėtis gali sirgaliai ir jis pats. 

Nors tarp puolančių traumų 27-erių tenisininkas sugebėjo pasiekti nemažai svarbių rezultatų, antras „Didžiojo kirčio“ titulas kol kas jam lieka nepagaunamas.

2012-ųjų Londono olimpiadoje nugalėjęs N.Džokovičių, J.M. del Potro iškovojo bronzos medalį, 2013-aisiais pasiekė pirmąjį savo Vimbldono pusfinalį, o 2014-ųjų vasario mėnesį dar kartą užkopė iki ketvirtos vietos ATP reitinge. Tačiau net ir iškovojus 18-ą titulų, ankstyvi iškritimai iš turnyrų Depo netenkina.

„Kiekviename turnyre kovoju dėl trofėjų, – Indian Velse kalbėjo J.M. del Potro. – Su pralaimėjimais susitaikyti man sekasi sunkiai.“

„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas Del Potro
„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas del Potro

Vis dėlto vos po kelių turnyrų Argentinos tenisininkui iš antro tūkstantuko pavyko pakilti į 366-ą vietą ATP reitinge. Negana to, šiemet J.M. del Potro jau žaidė šešiose dvikovose – daugiau nei pernai – nekamuojamas skausmo.

Argentinos tenisininkas šiltai sutiktas buvo ir Majamio „Masters“ turnyre. Ketvirtadienio naktį J.M. del Potro 6:0, 7:6 nušluostė nosį pirmajai tėvynės raketei Guido Pella (ATP-39), o antrame etape kovos taip pat po operacijos (kelio) sugrįžtantis Rogeris Federeris.

Po pastarosios operacijos išsiskyręs su ilgamečiu treneriu Franco Davinu, J.M. del Potro po JAV keliauja vienas. Anot paties tenisininko, būtų neprotinga formuoti naują komandą, kol gerai nežino, ar ant kulnų minančios traumos jam leis kiek ilgiau užsibūti.

VIDEO: Del Potro Zverev Claim 1R Wins Miami Highlights 2016

Turnyruose jam talkina tik fizioterapeutas, o J.M. del Potro savo fizine forma rūpinasi pats. Argentinos tenisininkas taip pat dukart per dieną po vieną valandą atlieka riešo pratimus.

Nepaisant senstančios teniso demografijos, Rafaelis Nadalis tikino, kad nėra tikras, ar J.M. del Potro pavyks įsilieti į „Didžiojo kirčio“ titulų pretendentų ratelį. Tačiau Ispanijos tenisininkas neslėpė, kad kol kas argentinietis rodo neblogą formą.

„Po ilgos pertraukos jam jau pavyko laimėti kelias dvikovas prieš stiprius varžovus, – savo įžvalgomis dalijosi Rafa. – Malonu matyti tokiį svarbų mums žaidėją sugrįžtant.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius